RSS

For deg som vet hva RSS er: Abonnér på nye innlegg og/eller kommentarer.

rssHva er RSS?
Ingen har forklart dette for deg før? Da er det jo jaggu på tide. Om du har god tid og er interessert i å vite hvordan ting fungerer fra A til Å før du prøver det ut selv, da er det like greit å sjekke ut artikkelen om RSS på Wikipedia. Hvis du er skikkelig nerdete (og behersker det eksotiske språket engelsk) kan du lese om emnet her (xml.com). Deretter må du huske å vende tilbake for å snappe opp denne feeden.

Jeg gidder ikke lese sånne fancy artikler, vel
Nei, det kan jeg egentlig godt forstå. Det orker jeg sjelden selv. Prøv deg på dinside.no sin forklaring først, og om du fremdeles sliter får jeg vel prøve å forklare det selv.

Fremdeles blank…
Ok. Dette er altså den skikkelig enkle (les: den som sikkert gir deg helt elendig innsikt, men som muligens kan få deg i gang likevel) forklaringa: Poenget med RSS er at man kan samle en haug med lesestoff på ett sted. Om du syns det er litt slitsomt å besøke min blogg, femten nettaviser og hundre andre blogger via bokmerkene dine (eller kanskje du skriver inn alle adresser i adressefeltet?) kan det være lurt å benytte deg av RSS.

En RSS-strøm er en slags mailingliste, for å si det på ordentlig bondespråk. For å motta denne mailen hver gang noen publiserer et innlegg (eller noen skriver en kommentar) må du ha et program som mottar informasjonen. Et slikt program kan være nettbasert eller du kan installere det på din egen maskin. Noen nettlesere (Firefox, Opera) har innebygd RSS-leser. Selv foretrekker jeg å bruke Googles løsning, Google Reader. Poenget er at du fikser deg et slikt program slik at du kan skrive inn diverse nettsteders RSS-adresser. På den måten kan du åpne programmet/siden og til enhver tid få servert de siste innleggene fra bloggene du abonnerer på.

Kort sagt er RSS din personlige Bloggrevy, bare at du velger hva du vil følge med på, og du får med deg alt. Den oransje tingen litt høyere på siden er tegnet du bør se etter når du finner en kul blogg du gjerne skulle hatt med på RSS-lista di, i tilfelle du ikke har ferska det.

Inntil noen med skikkelig peiling føler at de må ta ansvar er dette forklaringa dere må leve med. Forstår du fremdeles ikke helt hva RSS er? Beklager, å forklare slikt er ikke min sterke side.

Jeg har forstått dealen, men boikotter Google.
Da er det sikkert en fordel om du får et par forslag til andre klienter du kan bruke når du setter i gang med RSS-abonnering. Siden jeg har notert meg at du åpenbart syns det var for slitsomt å lese om dette på andre nettsider har jeg sakset ut en oversikt fra dinside.no, dette er altså IKKE en liste jeg har skrevet selv. Journalisten som står bak heter Tor Fosheim.

FeedReader
FreeReader er nesten nøyaktig lik SharpReader, og er også gratis. Forskjellen er at FeedReader ikke krever .Net, og at det er utviklet etter prinsippene om åpen kildekode. Dermed vil programmet antakelig holde seg i live noe lenger enn SharpReader.

Her kan du laste ned FeedReader.

ToppNytt
Norske Toppnytt er en annerledes RSS-leser. Den kommer med en rekke norske kanaler, og legger seg på toppen av skrivebordet og programmene dine. Der oppfører den seg som en nyhetsticker der de siste overskriftene ruller over skjermen. Fører du musen over en nyhet får du sammendraget, mens et raskt klikk åpner et nettleservindu mer artikkelen.
Her kan du laste ned ToppNytt.

Firefox
Mozilla Firefox er også gratis og utviklet med åpen kildekode. I tillegg er den også en nettleser som stadig spiser markedsandeler fra Internet Explorer. En av grunnene til det er at den har en integrert RSS-leser i form av «Live bookmarks,» som lager en «bokmerkemappe» bestående av RSS-overskrifter. Disse tar deg så til artikkelen uten mellomledd.Her kan du lese dinside.nos test av firefox, og her kan du laste det ned.

Opera
Den norske Opera-nettleseren har vokst til også å inneholde et epostprogram, og her finner vi støtte for det de kaller «newsfeeds,» altså RSS. Her får du bare tilgang til sammendragene i ren tekst og en peker til hovedartikkelen. Opera er dermed den eneste kombinerte web-, epost-, og RSS-leseren vi vet om.

Her kan du lese dinside.nos test av Opera 7.5, og her kan du laste ned den siste versjonen.

NewsGator
NewsGator er i likhet med Firefox en integrert RSS-leser, men integrasjonen er i denne omgang med Outlook. Det vil si at du får alt på ett sted – uten nettleser. I hvert fall i teorien, for NewsGator gir deg bare de tekstbaserte sammendragene. Uansett er dette en enormt praktisk løsning, selv om den ikke er gratis.

Du kan lese mer og laste ned en 14 dagers prøveversjon på hjemmesiden deres.