Batman for nybegynnere

Etter den dundrende suksessen (Næ-næ-næ, jeg hører ikke hva du siiiieeeeer) med James Bond for n00bs måtte neste steg bli Lynvingen (heretter omtalt som «Batman», fordi vi ikke er helt hjernedøde selv om vi er norske). Avstemningen om deres favorittskådis i rollen nådde ikke de samme høydene som Bond-valget, men etter 124 stemmer syns jeg grunnlaget for å gjøre seg opp en mening var kurant.

Christian Bale vant hele sulamitten med sine 39 %, en god slump flere stemmer enn andreplassen. Den tok Michael Keaton (27 %). Adam West og Val Kilmer endte opp på tredje og fjerde plass (hhv 15 og 13 % av stemmene), mens George Clooney endte opp helt sist – bortskjemt med hele 6 %. Kort fortalt: Dere er en ok gjeng, her er en etterlengtet guide til de seks filmene om vår flagrende helt.

batman and robinBatman: The movie (1966)
Who knows, Robin? This strange mixing of minds may be the greatest single service ever performed for humanity! Let’s go, but, inconspicuously, through the window. We’ll use our Batropes. Our job is finished.

Det ser ganske mørkt ut når Gothams fire superskurker slår seg sammen for å overta verden. Er man superskurk så er man superskurk (og er man fire så er man fire), hårete mål er litt av moroa. Firkløveret stjeler en dehydrator for å kidnappe medlemmene av Sikkerhetsrådet, noe Batman og Robin ikke er særlig begeistret for. Den dynamiske duoen må forpurre planene og bringe Sikkerhetsrådet tilbake til møterommet sitt i United World-bygningen, noe som ikke er enkelt mot slik formidabel motstand. Heldigvis er ikke Batman helt tom for tricks, han heller. Man er da superhelt!

Batman (1989)
Tell me something, my friend. You ever dance with the devil by the pale moonlight?

Tim Burton begikk de to første moderne Batman-filmene, og begge er ytterst severdige. I første forsøk er det Jack Nicholson som stjeler showet, selv om man lenge har inntrykk av at det er Carl Grissom (Jack Palance i jæklig god form) som skal være den store stygge ulven. Den jobben gjør han veldig bra, helt til han gjør et mislykket forsøk på å rydde tidligere nummer 2, Jack Napier, av banen. Han har nemlig leflet litt med sjefens pyntedukke. Napier ender opp i syrebad og Jokeren blir født. Han røsker opp i kriminal-Gotham etter å ha kverka sin tidligere sjef, og det er (som alle vet nå) han som til sist ender opp på taket av en høy bygning med Batman. Før den tid skjer det selvsagt mye festlig, blant annet en hysterisk morsom tur på kunstgalleri. Keaton er en strålende Batman, men kanskje ikke helt troverdig som millionærplayboyen Bruce Wayne. Den koselige øvre middelklassemannen Bruce Wayne, kanskje, men det er jo ikke helt det man siktet etter. Heldigvis gjør han den viktigste jobben ypperlig, det er tross alt flaggermusmannen vi digger.

Batman Returns (1992)
It’s the so-called «normal» guys that always let you down. Sickos never scare me. At least they’re committed.

Andre Burton-forsøk er jaggu ett lite hakk bedre enn det første. Begge har en utrolig gjensynsverdi, noe som er naturlig når det er snakk om Burtons filmer. Denne gangen handler det om et deformert barn som dumpes i Gothams kloakk og blir oppdratt av pingviner. Tre poeng til alle som har forstått at det var Pingvinen jeg beskrev opphavet til nå. Danny deVito er enda tjukkere enn vanlig, og hauses opp til politiske høyder av den sleipe forretningsmannen Max Schreck (Christopher Walken). Det sier seg selv at Batman må redde Gotham fra seg selv når Pingvinen nærmer seg ordførermebedet, men arbeidet blir tidvis obstruert av Catwoman i Michelle Pfeiffers skikkelse. Hun er splitter pine gal, og det er stor underholdning. Dessuten er hun mye heitere enn Halle Berrys blodfattige tolkning i en av filmhistoriens dårligste spin-offs.

Batman Forever (1995)
One man is born a hero, his brother a coward. Babies starve, politicians grow fat. Holy men are martyred, and junkies grow legion. Why? Why, why, why, why, why? Luck! Blind, stupid, simple, doo-dah, clueless luck!

Etter Burton følger Schumacher, og det er akkurat like traurig som det høres ut som. Der Burton elegant balanserte på en line mellom en gammelmodig fremstilling av Gotham og skyggespill bestemte Schumacher seg for å pøse på med poengløse effekter og elendig direksjon. Hvorfor ikke, liksom. Michael Keaton er også kastet på båten, nå er det Val Kilmer som spiller Batman. Han gjør en grei jobb, noe som kan sies om alle skuespillerne her. Problemet er manus og retning. Handlinga er det nesten poengløst å ta et sammendrag av siden du uansett ikke vil orke å se hele filmen mer enn en gang, og dette er heller ikke en film man snakker høyt om i etterkant. Likevel; her er de korte trekkene. Tommy Lee Jones spiller Two-face, som får halve ansiktet deformert under en rettssak. Han tror Batman er skyldig, og vil ha hevn. The Riddler (Jim Carrey) henger egentlig bare med på moroa. Dette er ikke moro i det hele tatt, og det blir ikke bedre av at Robin (Chris o’Donnell) entrer filmserien. Styr unna.

Batman & Robin (1997)
Batface and Birdbrain showed a remarkable resistance to my love-dust. But no matter. Next time I’ll just have to give them a stronger dose. They’ll literally be dying for me.

Nei, vent. Sa jeg at du måtte styre unna Batman Forever? Pokker. Da blir det vanskelig å snakke skikkelig dritt om oppfølgeren Batman & Robin… Vi får ta frem superlativene. Arnold Schwarzenegger leker verdens dårligste skuespiller i dette mølet, mens den eneste lovende skurken (John Glover, Lionel Luthor fra Smallville) dør etter å ha «skapt» Poison Ivy (Una Thurman). Øverst på møkkalasset troner Alicia Silverstone som Batgirl, verdens teiteste rollefigur i noen film noensinne. Yada-yada-yada, skurkene er ekle og filmen er kjedelig. Denne dro inn en hel haug med Razzie-nominasjoner, og Silverstone tok selvsagt hjem prisen for elendigste kvinnelige birolle. Skulle bare mangle. Et lite verdig punktum for en lovende filmserie.

batman beginsBatman Begins (2005)
Bats frighten me. It’s time my enemies share my dread.

Christopher Nolan ved spakene er ofte et godt tegn. Her begynner vi på ny frisk, og vi ser bort i fra alt som tidligere er festet til filmrullen. Det er litt skummelt, litt uvant – men det funker jo så fantastisk bra! Dette er historien om hvorfor og hvordan Bruce Wayne ender opp som Gothams beskytter. Bale får oss til å tenke på Keatons Batman, men gjør til overmål også et gigantisk inntrykk som Bruce Wayne. Handlingen er noe mer intrikat enn tidligere, og med alt for mange tilbud på spoilermarkedet til at jeg tør å ta noe videre tak i den (Jeg har vel strengt tatt røpet for mye allerede). Bare se filmen, du. Og gled deg til den neste.

Dette konkluderer interwebbens korteste og mest informative guide til filmene om verdens mest heterofile superhelt. Lukk pornovinduene dine og putt en Batman-DVD i spilleren allerede nå!

Stikkord: , ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Du har veldig rett i at han er den mest hetrofile av superheltene. Han har den desidert kuleste drakten OG en bil jeg kunne drept for!

Jeg har aldri sett den gamle filmen, men husker Adam West som Batman i den gamle tv-serien som NRK brukte å vise. Ingen voldscener men masse tegninger med ord som «Pow!», og etterpå den ene hallodama som oppfordret oss til å se på neste del på «same batkanal, like spanande!»

Hm, dette blir vel Batman for nostalgikere..

Dette minner sterkt om en superhelt fra gamledager. Tror vi kalte ham Lynvingen?

Jannicke: Dæng stræit!

Kristin: Filmen er en litt nedtonet langversjon av en vanlig episode, bare med en annen catwoman og litt mer grafisk vold. Men bare litt. Begge deler er herlige. Nostalgi er finfine saker.

Radiohode: Aner ikke hvem du snakker om.

Hva med ‘Return to the Batcave’? Den er tullete, men når du allerede har nevnt ‘Batman the Movie’ så er det på sin plass å neven denne også.

Madammen: Du har selvsagt rett, det er nok blant grunnene til at vi bor sammen.

[…] motsetning til Batman og James Bond er Indiana kun en filmhelt. Det gjør denne nybegynnerguiden mye enklere å skrive, […]

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.