Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (17. installasjon)

LA ConfidentialL.A. Confidential (1997)

I wouldn’t trade places with Edmund Exley right now for all the whisky in Ireland.

Oscar-utdelinga i 1998 er et trist kapittel i filmhistorien. Med jevne mellomrom forbigås de beste filmene til fordel for de som trekker inn mest spenn, og dette året skulle den passelig gode blockbusteren Titanic gjøre relativt rent bord i de prestisjefylte tekniske kategoriene (regi, cinematografi), for ikke å snakke om i kategorien «beste film». Jeg kaller det skandale. 1997 var et veldig godt filmår, og det føles noe parodisk i etterkant å se at halvtraurige Titanic kunne snyte filmer som L. A. Confidential, Good Will Hunting og As good as it gets for den gjeveste statuetten. Nok om dette.

L. A. Confidential er, som mange andre filmer i denne serien, en reinspikka øvelse i ensemblemasturbering. Av de rollefigurene med fler enn fem replikker kan selv far uten problemer kjent igjen samtlige skuespillere (noen ganger bommer man på slike formuleringer, ikke mobb). Det hender ganske ofte at slike stjernespekkede filmer faller for eget grep; karakterene blir for sterke og prøver å skinne om kapp med lite flatterende resultat. Det funker jo litt dårlig når alle vil være James Bond og ingen vil leke Felix Leiter, for å si det slik. Her er det heldigvis ren harmoni hele veien hjem, alle holder seg på plass. De som skal skinne gjør det, de som skal ulme under overflaten fikser biffen nøyaktig som de skal. Perfeksjon.LA Confidential 2

Det handler om død, fordervelse, prostitusjon og lyssky politi- og journalistpraksis. Rør alt dette sammen i et Brian Helgeland-manus, og vi er i mål. Guy Pearce spiller fremadstormende Edmund Exley, som tar hjem VM-gull i Dårlig Kompis når han vitner mot kolleger etter en uheldig hendelse i kasjotten. Når en ukjent gjerningsmann går agurk på cafeen the Nite Owl og kverker flere under kveldsmaten er det Exley som nærmest kaster seg over saken, i et forsøk på å vise hva han er god for. Med på lasset (kind of) følger Russell Crowe, som spiller gorillaen Bud White. Hans partner var blant de politimennene som fikk smake pisken etter Exleys vitnesbyrd, og det blir ikke stort hyggeligere stemning av at han også viser seg å være blant de døde på Nite Owl. En tredjemann følger også Nite Owl-saken, kjendispurken Jack Vincennes – spilt av en forbasket opplagt Kevin Spacey. En av mine favorittskuespillere, James Cromwell, spiller kaptein Dudley Smith som må holde de tre etterforskerne i tømmene gjennom hele filmen. Kim Basinger fyller kvoten hva mystikk og intriger angår, og mottok for det en velfortjent Oscar-statuett. Historien fortelles til dels av smussjournalisten Sid Hudgens, spilt av Danny DeVito.

Har du ikke lyst til å se denne nå, nei da er det sannsynligvis ikke noe håp for deg. Trist.

Til sist kan vi jo leke litt trivianerd: Om du har et varmt og nært forhold til den klassiske politiserien Dragnet (som er så stykkevis og delt at jeg ikke orker å fikse lenke en gang) må du for all del huske å følge godt med, for da kan du fort oppdage et lite påskeegg her eller der.

«It’s Christmas Eve in the City of angels and while decent citizens sleep the sleep of the righteous, hopheads prowl for marijuana not knowing that a man is coming to stop them! Celebrity crimestopper Jack Vincennes, scourge of grasshoppers and dope fiends everywhere!» Ya like it, Jackie-Boy?

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

LA Confidential er en knallfilm. Men jeg synes Good Will Hunting (herlig dobbeltbetydning i tittelen) er en av de beste filmene jeg har sett, faktisk. Utrolig sterk.

…at begge to er bedre filmer enn Titanic kan vi sikkert være enige om også?

Enig med du.. Synes alle 3 filmene var bedre enn Titanic..! Og alle 3 er filmer en absolutt burde se en gang til..!

Ja, det kan vi, selv om jeg snufset meg gjennom Titanic, lettrørt som jeg er :o)

Deilig! Har lenge gnikket på Nils om at han må få sett denne. Tror han vil gi den sju.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.