10 tv-serier du må se før du dauer

Fred ut er en av bloggverdenes flinkeste listemekkere, og nå har jaggu topp 10-lista over kule tv-serier gått hen og gjort meme av seg. På Gjemmestedet finner du enda en, pluss en sekundær Iversen-tag. Selv om jeg syns det er traurig å være andrevalget tok jeg tak i oppgaven med ungdommelig iver, her er mine 10 favorittserier (i tilfeldig rekkefølge, til tross for nummerering).

  1. Twin Peaks – David Lynch er en særing, og dette er en herlig sær serie. Andre sesong på DVD har for øvrig nettopp karret seg til butikkhyllene etter en lang strid om opphavsrettigheter. På tide! Twin Peaks handler, for de som ikke har fulgt med i timen, om etterspillet når Laura Palmer dør. Det tar litt av, kan man si. The owls are not what they seem.
  2. Remington Steele – Serien en ung Iversen skulket barneskolen for å se på da TV3 fremdeles sendte kvalitet på formiddagen. Handler om den profesjonelle røveren Remington Steele (Pierce Brosnan) som slår seg sammen med en kvinnelig privatdetektiv og opptrer som firmaets hovedmann – mens den slepne etterforskeren Laura Holt (Stephanie Zimbalist) egentlig gjør alt arbeidet.
  3. Deadwood – Skittent miljø, grisete munnbruk og hensynsløse nybyggere er en suksessoppskrift. Husker du Lovejoy fra NRKs Detektime? Her spiller han Al Swearengen, saloon-eieren som styrer Deadwood med jernhånd. På motsatt side finner vi Seth Bullock (Timothy Olyphant) som er seriens nesten hederlige alibi.
  4. Veronica Mars – Kristen Bell spiller Veronica, privatetterforsker extraordinaire. Om alt det skumle som skjer i Neptune, og hvordan den unge damen jobber for å løse de aller skumleste mysteriene iløpet av en sesong – og de litt mindre skumle i enkeltepisoder.
  5. X-files – Syv sesonger med ekstase og to i helvete. Dette er erkeeksempelet på en serie som burde innsett at den var på hell, og tatt konsekvensen av det. Femte sesong er sannsynligvis noe av det beste sett på tv-skjermen noensinne, spør du meg. Mulder blir for øvrig aldri helt den samme om du har sett David Duchovnys Twin Peaks-innsats i forkant…
  6. Buffy the vampire slayer – Ja, jeg syns egentlig ikke denne trenger noen videre forklaring.
  7. God, the devil and Bob – Animert serie om Bob som uvillig ender opp i en drakamp mellom Gud og Satan. Et veddemål mellom de to nevnte herrer går på at Satan kan velge ett menneske som må bevise at han er verdt sin eksistens, og om så ikke skjer må Gud kaste verden i søpla og starte på nytt. Bob gjør en… nesten anstendig innsats.
  8. My family – Britisk sitcom, her i Norge sendt på NRK2. Handler om tannlegen Ben (Robert Lindsay), guiden Susan (Zoë Wanamaker) og deres vesle familie. Fantastisk morsom i de fire første sesongene, resten har jeg dessverre ikke sett. Gruser serier som Kongen av Queens og Mot i brøstet uten å tørke svette en gang. Var det egentlig noen som lo av Mot i brøstet, forresten? Noensinne?
  9. M*A*S*H – Komiserie med alvorlig undertone, som heldigvis aldri sank til moraliseringens dybder. Beviste en gang for alle at det er mulig å lage komikk av ting man ikke ler av, og samtidig gi publikum rom for refleksjon og ettertanke. Fantastisk serie om livet på et feltsykehus.
  10. The adventures of Brisco County Jr. - En liste uten Bruce Campbell er som en vaskemaskin uten tøymykner; det går an – men det blir litt stivt. I denne perlen spiller Bruce Almighty den rampete dusørjegeren Brisco, som på fritiden er ute etter hevn for drapet på sin far. Herlig blanding av western, komedie, sci-fi og alt annet. Very fancy!

Det var ti. Knallserier som Seinfeld, Family guy og alle disse spenningsseriene som ruller og går for tiden fikk ikke plass av to grunner; det er ok å ikke dra frem det samme som alle andre – og jeg holder ikke ut 24, Lost og alt det crappet der. Vel blåst.

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

2, 4, 5, 6, 8 og 9 har jeg sett endel av, og liker ganske godt.
Resten har jeg ikke sett noe av.

24? Hallo?

Rutha: De du mangler er flotte serier. Bare å kjøpe.

Espen: Er poenget ditt at 24 er supre saker?

Hva med å sende pinnen videre? Super og egenartet liste forresten. Likte også Bruce Campbell-beskrivelsen. Den serien vil jeg se!!

Alle som føler seg kallet må gjerne ta opp hansken, men jeg NEKTER å redigere selve innlegget en gang til. WordPress har nemlig laget et formateringshelvete til meg der… Jeg hadde selvsagt gjerne sett at Espen Andersson tok utfordringen, han er åpenbart ikke helt på linje med meg. ;)

Sorry, Ivers, dette er bomskudd. Du kan bare ikke sette opp Buffy (selv om dropsdama Sarah er med) og Veronica Mars??? Og samtidig utelate verdens beste tv-serie ever: «West Wing» («Presidenten»).

Prøv igjen.

Radiohode ber om bank her. Makan til ignorant kommentar! Det eneste som mangler på denne lista er Firefly og BSG.

Mine topp ti favoritter i tilfeldig rekkefølge er: Inspector Morse, Seinfeld, The Simpsons, Buffy, My So Called Life, Twin Peaks (første sesong, mens David Lynch fremdeles hadde regien), Pride an Prejudice (BBC), Sex and the City, Poirot og Battlestar Galaxtica.

Utfording tatt. Stay tuned for kvalitetssaker! ;)

Undres på hva som gjør Drusillas kommentar mindre ignorant enn min?

Hm, jeg har faktisk aldri brukt tøymykner. Det er ikke litt femi da?

Ellers fin liste, men savner Millennium og kanskje Northern Exposure.

24 er jo bare den beste actionserien som noen gang har gått på norske TV-skjermer. Hårene reiser seg på baksiden av leggene når jeg ser denne:
http://www.youtube.com/watch?v=cxCKleuThHg

«Alle som føler seg kallet må gjerne ta opp hansken,» . Webi! Betyr det at jeg også kan? Jeg tror jammen meg det betyr det. Skal begynne på liste nuh med en gang.

Radiohode: Jo, det kan jeg. Uten problemer, til og med. Jeg har et varmt forhold til Bøffeh og Veronica, men West Wing har jeg aldri fulgt med på. Det er selvfølgelig et pluss om man har sett seriene man anbefaler, ihvertfall mesteparten av produksjonen.

Drusilla: Jeg ser at du og radiohode er på kollisjonskurs. :p Forresten, vil du si at det er rimelig å kalle Remington Steele en pro-feministisk serie?

Julie: Mye bra, og en del jeg ikke har sett. BG snakker jo alle så pent om, det må ha mye med storyline osv å gjøre? For det ser jo ikke spesielt bra ut for en som bare dumper innom en episode her og der…

Espen: Flotte greier!

Radiohode: Du får skrive et innlegg om det. Det er sikkert en hersketeknikk. :P

Kim: For det er ikke femi å ha hår ned til navlen, liksom? Bruk tøymykner, du. Millennium hadde nok kommet med om jeg hadde sett alt, men foreløpig står vi litt bom stille på X-files pga en ødelagt disk og slapphet ift å brenne ut de manglende episodene.

Audun: Vi er nok bare forskjellige, jeg så hele første sesong i strekk og ble litt møkklei. Jeg kan nok skylde på meg selv.

Sonja: Nydelig, æ glær mæ!

De åtte – ti beste tv-seriene…

Iversen var frempå og skrev om tv-serier. Sonja tok en copycat. Jeg kan ikke være dårligere. Her er derfor de ti åtte beste tv-seriene.Presidenten: Den eneste tv-opplevelsen jeg har fått gåsehud av. Bare nesten trove…

Hva med SG-1? Den liker ihvertfall jeg veldig godt. Eller Macgyver? Mannen gutter vil være og alle jenter vil være med…

Skulle til å kommentere at Firefly manglet på lista, men ser at Drusilla alt har gjort det. Føler alikevel at det må gjenntas: FIREFLY MÅ STÅ PÅ LISTA! Ta deg tid til å se den, det er det beste du vil legge dine øyne på noensinne.

(Du får pluss for Buffy på lista, da.)

Hvor er Riget i denne listen? Hvor er The Office, Arrested Development og Rescue Me?

Fett at Remington Steele fikk litt kjærlighet. En undervurdert liten klassiker.

Fred Ut: Hyggelig å se at noen likte valgene. ;)

Cave, Tamara & Jannicke: Nå er det slik at 10 bare er 10. Det får dere nesten bare leve med. :)

Cave spesielt; Riget, Office og AD var med på preliminærsamlinga, Rescue Me er jeg ingen fan av selv om jeg liker Denis Leary.

Greit nok at du ikke tar med mainstreamfavoritter som The Simpsons og Seinfeld, men hvor i all verden er Dr. Doogie?

(Og Son of the Beach? Og Police Squad? Og Amazing Stories?)

Ååå! Remington Steele! Det er en gullserie jeg ikke har sett på år og dag:)

Leif-Atle: Police Squad! Konge! Hvordan kan man glemme?

[…] at Espen laget et meget nydelig og provoserende innlegg kalt “10 tv-serier du må se før du dauer”, ble jeg selvsagt inspirert til å lage et lignende selv. Men jeg er selvsagt ikke interessert i […]

At du har tatt med My Family og droppa The Sopranos er galskap.

Bra liste, Espen!
Jeg tillater meg å fremheve den gamle serien Duckman(med Seinfelds David Alexander som stemmen til Duckman sjøl), som jeg mener de sendte på TV2 når de fremdeles turte å vise litt smalere greier.
Eller hva med Little Britain? For meg er det til tider noe av det kuleste som er å se på tv.
Kanskje like greit at du dropper å fronte Simpsons, Sopranos osv, de har allerede fått nok skryt. Forøvrig all mulig kred for at du tok med Deadwood – Al Swearengen må være en av de fuleste typene til å dukke opp i en serie på lenge!

Slobro: Takk, og kudos til deg for å klare å skrive en kommentar som ikke starter med «åssen kan man glemme», men heller tok den konstruktive veien. Veldig bra! Jeg er enig i at Duckman var kult, og den var faktisk med på lista jeg arbeidet med ned fra, på den var det rundt 40 tv-serier. Little Britain syns jeg er periodevis helt fantasisk, men med dødpunkter. Høydepunktene er nok kremen av tv, der er vi enige.

Swearengen 4 prez!

[…] 4th, 2007 Iversen har laget en liste over 10 tv-serier han synes du bør se, og så tikket han egentlig alle de som hadde lyst til å bli tikket, og det viste seg å også […]

Er det du som har laget sånn trackback her, Espen, eller er det jeg? Jeg husker jeg prøvde og prøvde, men fikk det ikke til. Jeg er ikke så flink til sånne Internett-greier, så hvis jeg har klart å gjøre noe riktig her, så blir jeg veldig glad.

Den dukket opp helt av seg selv, så du kan feire til krampa tar deg. ;)

Du har glømt Black Books

[…] Iversen var frempå og skrev om tv-serier. Sonja tok en copycat. Jeg kan ikke være dårligere. Her er derfor de ti åtte beste tv-seriene. […]

Erlend: Nei, jeg syns bare ikke den er noe særlig.

[…] Iversen var frempå og skrev om tv-serier. Sonja tok en copycat. Jeg kan ikke være dårligere. Her er derfor de ti åtte beste tv-seriene. […]

Alle vet at LOST er best og Prison Break, Veronica Mars

Jericho

LOST: Veronica Mars kunne fort vært med her, hadde det ikke vært for at jeg skrev lista i februar 2007 og først så min første VM-episode sommeren derpå.

ola: Nei.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.