Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (16. installasjon)

burbsThe ‘burbs (1989)

Hey, hey, hey! Who the heck ordered the blood shake? Hey, Ray, it’s not Skip, it’s Art. I’m just pretending to be Skip. Say, you didn’t happen to see an ice pick around here, did you?

Jeg har kanskje brukt opp Tom Hanks-kvota mi for 2006, men det er heldigvis et nytt år og nye muligheter. I bloggposten om «Road to Perdition» kom jeg i skade for å uttrykke at jeg er lei av Tom, og nå kan det være på tide å presisere. Jeg er lei av ham, kan ikke nekte for det. Det som gjør dette vanskelig er at han har spilt i så forbaska mange kule filmer! Vi kan vel tilgi søppel som «Big» og «DaVinci-koden» når perler som «the ‘burbs» finnes på DVD; hva? Jo, det syns jeg. Vi snakker sannsynligvis om en av åttitallets kuleste komedier her.

Tom spiller Ray Peterson, en familiemann trygt plantet i en erketypisk amerikansk forstad. Vi snakker front porches, back yards, trær langs veien og en kannibalfamilie. Vent. Sa jeg kannibalfamilie? Jaggu! Ble det litt mer interessant nå, kanskje? Hæ? Jadda. Jeg kan si det igjen: Kannibalfamilie. Oooh! Familien Klopek har flyttet inn. Nå tenker du kanskje at jeg har surra, at jeg egentlig mente «kommunistfamilie», men det gjorde jeg altså ikke. Klopek-gjengen er mystifistiske, holder seg inne om dagen og bråker en del om kvelden. Ray og naboene lukter uglene i melsekken. Konspirasjonsteoriene hagler, og når Klopekene forlater huset en mørk og stormfull aften (minus stormfull, det høres bare så bra ut) tar nabolaget affære. Resten kan du egentlig finne ut av sjøl, om du mot formodning ikke har sett denne allerede.

burbs2Joe Dante står bak moroa. Et navn ikke veldig mange har et nært og kjært forhold til, men merittene hans taler jo ganske greit for seg selv. «The Howling«, «Gremlins«, «Gremlins 2: The new batch» og noen episoder (blant annet min favoritt, «the retainer«) av kremserien «Eerie, Indiana» har alle vært med på å prege ihvertfall min ungdom, og jeg håper for guds skyld det gjelder flere. Spesielt Eerie, Indiana ser jeg tilbake på med skrekkblandet fryd (Note to self: Kjøp Eerie Indiana: Collector’s Edition). Bruce Dern er akkurat like sprø i «the ‘burbs» som han pleier, Carrie Fisher har dessverre glemt gullbikinien og minst en Corey er med. Heldigvis den kule av dem. Henry Gibson stjeler riktignok showet, til tross for lite skjermtid, som den herlig iskalde Dr. Werner Klopek.

Jeg vil våge å påstå at du ikke har levd før du har sett denne filmen. Følg med under inbruddet i Klopeks kjeller, der ligger det en slede du kanskje har sett før. Til ære for Madammen har jeg valgt å bruke laserdisc-coveret som illustrasjonsbilde. Det var ganske fint og kvadratisk også, men ikke la deg lure: Laserdisc var aldri kult!

I’m telling you these people are satanists! As I sit here, they are satanists. Look, look, the world is full of these kind of things; black masses, mutilations… Mutilations! The incubus, the succubus… I’m tellin’ you, Walter was a human sacrifice!

Stikkord: ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Må vel sjekke denne. 80-tallet var et fantastisk tiår for film, og jeg liker den Corey’en. Har bare sett ham The Goonies og The Lost Boys, men det var nok til å vinne min stemme!

hva er laserdisc? denne filmen har jeg ikke hørt om en gang.
skyld på min søster. hun som krangla seg til å velge film hver gang vi leide en.

Hvorfor smelte du ikke ut denne i går? Jeg satt gjennom en hel samtale med Madammen og Trikkeføreren og forsøkte å nikke og smile på de riktige stedene, mens jeg ikke ante hva de snakket om…

Laserdisc var grisekult, men ikke så kult som Henry Gibson, sant det.

Høyres interessant ut.. må sjå.. skriv meir om film! :D

Jannicke: Har du ikke sett the burbs?? Skam seg!

Rutha: Laserdisc var et kjipt videoformat. Denne filmen kan du leie hos meg, forresten.

Storrusten: Haha, ja, den kom vel litt for sent… Men jeg kom ikke i gang med denne før søndagskveldnatta. Madammen lot seg forresten ikke lure.

Kim: Fjøsnisse. Laserdisc var aldri kult.

Asbjørn: Har ingen sett denne perlen, altså?? Filmfrekvensen blir nok ganske lik fremover, tror jeg. Har vurdert å skille ut en filmblogg, men det blir liksom aldri noe av.

Ivers: hvis dere bare har den på vhs så går det dårlig, for jeg har ikke vhs-spiller lenger.

Rutha: Hva får deg til å tro at vi bare har den på VHS? Den er på DVD, som alle andre filmer vi leier ut. Finnes det fremdeles videosjapper som fører VHS i det hele tatt?

Hawaii har porno på VHS, tror jeg.

Meget nydelig film. Er Feldman liksom den kule Corey’en? Dante har jo også stått bak de nydelige Explorers, Innerspace og Matinee. Mmmmm…

Siden jeg nettopp (søndag) så The Dirty Dozen, og du nevner Joe Dante. Så – må jeg jo nevne at han tok med seg alle gjenlevende fra det skitne dusinet som stemmesettere i Small Soldiers (fint konstruerte setninger der, Jacob! Jo takk for det!).

Kim: Hawaii Storkiosk er et snuskete sted.

Leif: Absolutt nydelig! De tre du nevner der husker jeg lite eller ingenting av, dessverre (?).

Jacob: Lekre setninger! Og kult gjort av Dante.

Fyttigrisen, denne så jeg minst 250 ganger i min ungdom. Men jeg nekter å tro at den er bra fremdeles.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.