Er bingo et ferdighetsspill?

Flere timer med research har vist meg at å skrive innlegg om ting man har peiling på er kjedelig. Alt blir artigere uten kompetanse, derfor vil jeg ta opp noe jeg mener litt om – men kan lite om.

Det er snakk om de snodige reglene omkring gambling.

Jeg har jobba på bingo. I shit you not, to somre og opptil flere ledige helger har gått med til å servere bingobrett til trygdesnyltere, pensjonister og ungdom fra distriktene. Som ansatt i bingohall har man arbeidsoppgaver av typen salg, cafédrift, renhold og den dere har venta på: Man leser tallene. Jada, i flere timer av gangen har jeg sittet i en liten kommentatorboks og lest Birger-tall og delt ut fantastiske premier. Pengepremier. Man spiller ikke for knapper og glansbilder i dagens hardbarkede bingoverden. Det må vi være smertelig klar over, dette er kyniske folk med kun ett mål for øyet: Å tjene penger. En gang til: Penger.

Vi kan vel være enige om at bingo ikke akkurat er noe ferdighetsspill. Samme kan sies om Lotto, Extra og mange flere spill fra Norsk Tipping. Dro du hjem noen kroner på et Flax-lodd? Bare flaks. Det ligger liksom litt i sakens natur her. Spilleautomater er heller ikke i noen videre grad ferdighetsbaserte spill. Tipping, Oddsen og aksjemarkedet er i den andre enden av skalaen, her spiller kunnskap og ferdigheter en rolle. Felles for alle disse spillene er det alle bingospillere sikler etter: Pengepremier.

Men så kommer lykke- eller ferdighetsspillenes slemme stebror rekende. Kortspillet poker. Motespillet poker, nettfarsotten. Og med pokeren kommer begrensningene, for her har vi et spill man ikke skal tjene penger på i Norge. Det vil si, man kan godt tjene penger – men det er ulovlig å betale for deltagelse, og så spille om potten (En rik onkel har lov til å arrangere turnering, hvis det ikke er ham selv som spiller om premiene.) Høres det systemet kjent ut? Jada, det er slik man finansierer de millionærene som ikke er som alle andre millionærer. Buy-in, trekning og utbetaling til den heldige. Du syns kanskje det er litt råttent å kalle poker et lykkespill, det er tross alt mange gjengangere som vinner gang på gang ute i verden? Ok. Vi kan godt sammenlikne med fotballtipping, hvor kunnskapsnivået spiller inn på premienivået og hvem som til slutt mottar potten. Buy-in, trekning og utbetaling der også. Du syns fremdeles vi gir pokerspillerne lite kreditt for deres ferdigheter? Herregud, det får da være måte på! Men ok, jeg er grei. La oss sammenlikne poker med… innringningskonkurranser på tv! Selv om det er ganske idiotiske ferdigheter man tjener på der i gården er det fremdeles ferdigheter. Man svarer kjapt på spørsmål og får premie om man er raskest. Med andre ord; buy-in, konkurranse og utbetaling til den flinkeste. Det er lett å si at dette er et spill basert på at den flinkeste vinner, selv om vi skuler litt på dem som deltar.

Så poker er ikke et rent lykkespill. Ikke et spill delvis basert på ferdigheter, delvis på flaks heller. Heller ikke rent ferdighetsspill er en passende beskrivelse, mener norske myndigheter.

Er det slik at gambling i Norge er Norsk Tippings domene? Tja. Hva så med bingohallene og lotteriet til ditt lokale idrettslag? Det beror altså ikke på Norsk Tippings varsomme overvåkning. Jeg begynner å bli forvirra, det må innrømmes. Paradokser forvirrer meg ofte. Noen mener det er lettere å spille seg fra gård og grunn ved et pokerbord – folk som mener dette har åpenbart aldri betjent en online-terminal fra Norsk Tipping.

Kan noen forklare meg forskjellen, vær så snill? Premie utloves.

Tre andre innlegg som kan ligne:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Såvidt jeg vet er f.eks. spill fra norsk tipping untatt de strenge regelene som poker faller under. Regelen om såkalte lykkespill sier vel noe om at det er forbudt så lenge utfallet «helt eller delvis» avhenger av tilfeldighet, eller noe sånt.

Ja, jeg er klar over unntaket. Antar at også bingodrift og andre lotterier søker om konsesjon (dvs jeg vet jo at bingoer gjør det), men klarer ikke å se hvorfor en bingohall får lov til å dele ut penger mot buy-in, mens pokerlag er ulovlig.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.