Diskriminering? Litt, kanskje.

De av oss som følger med på fotballen har vel lagt merke til at kvinnene er gretne fordi NFF har flytta cupfinalen til Bislett. Diskriminering, kaller de det. Mange har satt skapet på plass, jeg vil også prøve.

Jeg driter i baneforholdene. At mennene måtte spille i gjørma i fjor etter at kvinnene hadde spilt på en potetåker bryr meg midt på leggen. Det skjedde fordi baneforholdene i utgangspunktet var for dårlige, ikke for to kamper – men til og med for én. Vanlige seriekamper hadde blitt flyttet i den tilstanden Ullevaal var i da. Dette vil ikke skje i år, Ullevaal har lagt ny matte. Likevel tar Unni Lehn feil når hun sier at en kamp med 22 lette damer ikke vil påvirke banedekket noe særlig; såklart vil de det. De spiller tross alt fotball – en sport som ødelegger gressmatter. Men la oss ikke fokusere på gresset.

La oss fokusere på hva man kunne gjort for å gjøre alle til lags!

Å flytte kvinnefinalen til Bislett er en dum idé. Bislett er en fæl bane å se fotball på, og vil lett sørge for (enda) lavere publikumstall fordi publikum sitter tretti meter fra banen pga løpebaner og annet friidrettstøys. Som arena for spillerne, isolert, er Bislett sikkert like bra som Ullevaal, men publikum teller jo. Selv om det er få av dem, noe som jo er litt av stridens kjerne her. Kvinnefotballen trekker få tilskuere. Veldig få, og hva grunnene til det er kan andre skrive om. Det er ikke relevant, det viktige er det kjedelige faktum at Ullevaal fylles opp når mennene spiller finale, når kvinnene spiller er det kanskje halvfullt på VG-tribunen – tomt ellers. Men det er visst navnet som er viktig, kan vi lese i Dagbladet.

«Signalene fotballforbundet sender her, er ikke bra. Det alle snakker om, er veien til Ullevaal. Nå føler vi oss lurt.» sier Gøril Kringen. Makan til søppelpreik! En cupfinale er en cupfinale, ikke en «kamp vi får spille på Ullevaal». I det hele tatt er mange av uttalelsene i nevnte artikkel ganske dumme, for eksempel sies det at det hadde vært mye mer OK om NFF hadde sagt, to dager før kamp, at «banen ikke tåler det, vi må flytte til Bislett». For det hadde jo aldri vakt ramaskrik, liksom. Neeeei.

Det sies at Bislett ikke er så intimt som Ullevaal. Igjen blir dette for dumt, det er ikke «intimt» på en stadion som tar 25000 tilskuere en dag det dukker opp 8000 supportere. Og bare for å understreke det; Når jeg sier 8000 tar jeg hardt i. Om saken er at man vil spille på en bane som både er intim og av bedre standard enn de banene kvinnenes Toppserie spilles på, da er jo løsningen grei:

Spill kvinnenes cupfinale på Nadderud. Eller Ullevaal, jeg gir faen. Kjernen her er jo like fullt at kvinnefotball trekker færre tilskuere – hva med å ta tak i det problemet, istedet?

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Kanskje problemet med at det trekker mindre folk er en direkte effekt av at kvinnefotballen nedprioriteres av de som arrangerer? Nedprioriteres i den forstand at det flyttes til en ikke egnet arena?

Tiqui: Nå er det først i år at cupfinalen har blitt flyttet, før har den blitt spilt dagen før mennenes på Ullevaal. Vi får se hva slags effekt det får. Du tenker vel på at kvinnene spiller generelt på dårligere arenaer, Røa spiller for eksempel på en kunstgressbane som vanligvis brukes til å trene på. Det er sikkert ikke noe stort pluss – men så får de heller ikke fylt opp de få plassene den arenaen kan tilby heller… Det hadde jo vært flott om det var sånn at kvinnefotball hadde blitt kjempeattraktivt om de spilte på Lerkendal og Stavanger stadion, men jeg tror få av oss med hånda på hjertet kan si at vi hadde stilt opp og sett dem basert på bedre arenaforhold. Jeg har sett mye kvinnefotball på TV i mitt liv, og flere ganger snakket varmt om kvaliteten (og fått tyn av kamerater), men jeg må jo bare innrømme at det ER dårligere kvalitet på selve fotballen.

Antall publikummere på Cup-finalene har med tradisjoner å gjøre også. Altså: kvinnefotballen er forholdsvis ny som idrett. Og derfor ønsker de vel at det signalisere at finalen for kvinner også skal gå på Ullevål, som jo er forballens storstue.

Når det er sagt, med min ringe kunnskap om fotball, så vil jeg vel tro at det ikke nødvendigvis er en megaulempe å spille på en mindre stadion, om du har færre publikummere. Men Nadderud er jo et elendig forslag i så fall – den banen suger.

Det jeg ikke skjønner er at det skal være nødvendig å ha copfinalene så himla sent på året. Altså i november, der sannsynligheten for å ødelegge banedekket er mye større enn det ville være i september/oktober. Lar det seg ikke gjøre å begynne kvaliken litt før? Og i et noe mer gjestmildt klima, kan det være at det kommer flere publikummere også, vil jeg da mene.

Men jeg skal innrømme at jeg ikke helt klarer å engasjere meg i denne debatten :o)

Iskwew: Jeg turte ikke foreslå det i selve innlegget, for jeg har ingen terminliste over Ullevaal å sjekke med – men kanskje kan man bare spille kvinnenes finale helga i forveien på Ullevaal..?

Fotballforbundet tenker nok litt som Ungarn, en liten stadion full av tilskuere har en mye bedre stemning enn en stor og nesten helt folketom arena. Nå vet jeg ikke hvor stor Bislett er eller om cupfinalen for damer klarer å fylle den, men det jeg kan si spesifikt er at løpebane rundt ødelegger intimiteten. Dermed er det poenget kommentert til døde.

Jeg er enig med Iversen i hans svar til Tiqiui hvor han mener at det er kvaliteten på sporten og ikke på fasilitene som begrenser publikumsoppmøte. Kvinnefotball holder et dårligere nivå enn herrefotball, og er dermed som sport mindre attraktivt å se på(i hvert fall for meg). Er det virkelig noe poeng i å slite ut matta på landslagsarenaen når det ikke er behov for publikumskapasiteten?

Dog kunne kanskje problemene vært løst ved å flytte kvinnefinalen fram en helg, men kanskje de da klæsjer med en ligakamp, og matta igjen vil få to kamper på to dager. Tror hele cupen burde spilles om sommeren, fotballpause er for frøkener…eh, dere skjønner hva jeg mener. :)

Kvinnelandslaget spilte sin siste hjemmekamp i Halden, så Nadderud var kanskje ikke så dumt likevel? Åråsen er muligens enda bedre, ett av landets beste anlegg. Eller flytt kampen til Trondheim, Stavanger eller Bergen. Herrefinalen også for den saks skyld. Og ta hele greia i begynnelsen av september, så slipper vi å sitte med fingrene i kaffekoppen!

Hør, hør.

[…] Espen Iversen, min bloggende venn, har skrevet et sånn halvt kritisk innlegg om kvinner. Eller egentlig ikke om kvinner generelt – bare litt om de kvinnene som av en eller annen grunn finner det opportunt å spille fotball. […]

>»Det sies at Bislett ikke er så intimt som Ullevaal. Igjen blir dette for dumt, det er ikke “intimt” på en stadion som tar 25000 tilskuere en dag det dukker opp 8000 supportere.»

Greia med Bislett er at publikum sitter 50 meter fra selve fotballbanen, skjønner du… Bislett egner seg best til friidrett. Jeg har selv vært der på Manglerud Star-kamper, som nok trekker enda færre publikum enn damefinalen…

DEt bør legges til at selv om oppmøtet er stusslig, har publikum på damefinalene blitt mangedoblet de siste årene, og går fortsatt i bratt, oppadstigende kurve. Så kanskje… i 2025… (Da har vi forhåpentlig fått nytt Ullevaal uansett, et som faktisk tåler å få kamper spilt på seg.)

Prinsesse Lea: Mulig du bare har de gode gamle piggene ute, men det er nøyaktig det jeg påpeker – at Bislett ikke er egnet, og ihvertfall ikke mer egnet enn Ullevaal. Det står et par avsnitt lengre oppe. Kjekt å ta med hele sammenhengen, eller i det minste lese HELE innlegget, selv om du har bestemt deg for å være uenig under skumlesninga.

Vet du, jeg trodde virkelig jeg hadde lest hele innlegget, men overså glatt det avsnittet. My bad!

Lea: Ikkeno problem, det skjer alle. :) Jeg var jo ingen gentleman i responsen heller.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.