Iversen preker religion: Middagstips for hedninger

Dette er en resirkulert post fra Barndomshjemmet. Habben spurte så pent, og jeg lover å ikke la dette bli en vane. Til ergrelse for gamle lesere altså:

I andre klasse på barneskolen bestemte jeg meg for å lese gjennom bibelen. Ikke bare det nye testamentet, men hele stasen. Det sier seg selv at dette var et rent helvete, for gammeltestamentlig språk er ikke akkurat noe kakestykke for en åtteåring. Likevel pløyde jeg meg gjennom, kun for å kunne skryte senere i livet (noe jeg også har gjort til fulle). Naturlig nok husker jeg bare bruddstykker i dag, blant annet har Salomos høysang satt sine spor (man er da litt hedonistisk), og dagens tema: Loven om rene og urene dyr.

Ifølge tredje Mosebok er det altså endel dyr man ikke skal spise, og ett av dem er klippegrevlingen. Jeg har slitt godt med å finne en skikkelig oppskrift på klippegrevling i etterkant, for som eks-kristen har jeg lenge følt at et overgangsrite var på sin plass. Om dette i tillegg kunne kombineres med en artig kulinarisk opplevelse hadde det selvsagt ikke vært meg i mot, nye matopplevelser er alltid moro. Det som imidlertid ødela moroa var da jeg fant ut hvordan slike klippegrevlinger ser ut… Jeg spiser jo ikke kule dyr!

klippegrevling
Et søtt par klippegrevlinger, her på Sydenferie i Sahara

Siden klippegrevlingen er veid og funnet for søt måtte sterkere lut til, og til deres forlystelse følger en ganske bra oppskrift på fylt kamel (som naturligvis også er uren mat). Kamelen er som kjent ikke søt i det hele tatt:

Ta en passe stor kamel. Flå den (bruk skinnet til ny frakk) og kok sammen med et par flådde lam og noen plukkede kyllinger. Krydre med salt og pepper. Kok litt ris og stek pinjenøtter, pistasjnøtter og mandler til de er litt sprø og nøttebrune (haha, tok du den?). I en mindre gryte kan du hardkoke seksti egg og skrelle dem.

Så blander du nøttene, eggene og halvparten av risen, dette er kyllingstuffing. Fyll lammene med kyllinger og putt dem i kamelen sammen med halvparten av den resterende risen. Sy igjen kamelen og grill på trekull.

Servér på en seng av ris på et enormt fat, pynt gjerne med noen flere hardkokte egg og en persilledusk. Kos deg med ditt gjennomført hedenske måltid!

Disclaimer: All fabulering, feiltolkning av bibelen, gal konkludering, generalisering, rasisme og stavefeil i dette innlegget vil bli benektet ved påpekning. Spis plenty av grønnsaker og hold deg unna dop!

11 tilbakemeldinger på “Iversen preker religion: Middagstips for hedninger”

 1. Habben sier:

  Flott oppskrift!, denne skal jeg prøve så fort jeg får tak i en kamel. Kan man lage pylse av kamel tro? En og annen adventist vil nok kvie seg for å gå løs på denne retten, men på meg virker det både eksotisk og spennende. Det slo meg også at man sikkert kan lage kamelhårsgensere for kvinner med enorme brød av skinnet til kamelen.
  Ser forresten at du har lagt inn linken min. Det var svært så hyggelig.

 2. Rutha aka Solheando sier:

  Prøver du å si at griser ikke er kule dyr?

 3. Ole sier:

  Resirkulering, Espen?

  Jeg sier som Homer Simpson* :
  » I am disgruntled. And up until now I was relatively gruntled.»

  * Jeg setter et forbehold ved korrektheten til både sitatet og kilden. Når jeg trekker ting fram fra hjernen er det ganske ofte feilvare, lover å rydde opp i rotet der en eller annen gang. Kanskje neste sommer, eller sommeren etter.

  Får vel poengetere som jeg tror jeg også gjorde forrige gang: Klippegrevlinger er supakawaii, for å si det som en ekte otaku.

 4. Iversen sier:

  Habben: Man kan lage pølser av alt! Linkage er jo en selvfølge når jeg leser deg jevnlig.

  Rutha: Griser er teite.

  Ole: Ja, det er en ønskereprise. Sjekk Habben på heias blogg for årsak. For øvrig kommenterte du ikke engang first time around, så du har ikke noe du skulle ha sagt. :)

 5. Pedro sier:

  De fleste dyr er egentlig ganske søte og/eller kule.

  Skulle man bare spise stygge, ufine dyr måtte man jo
  leve på en streng diett bestående av kjipe saker som edderkopper,
  slanger og dypvannsfisk (eksempler på mat man ALDRI spiser i dag).

  Nei, gi meg heller en prosessert-til-det-ugjenkjennelige-hamburger
  eller pizza! Noen gang lurt på hvordan de har klart å presse «skinken»
  på Grandisen så fint og rektangulært sammen av svin, storfe, kylling og frosk?

  Det har jeg.

 6. Habben sier:

  Jeg nevner det bare såvidt her, kommer til å skrive mer om det seinere i «Det er servert», men kalkunen….er jo dyras innavl, og er altså verken søt eller kul. Allikevel går den ned på høykant til og med på julaften.

 7. Iskwew sier:

  Jippi! Dette er «Iversen på sitt aller beste»-reprise.

  Denne står til gull.

 8. Iversen sier:

  Pedro: Du er en vis mann, ikke rart vi fungerte så bra sammen i sjappa.

  Habben: Ja, til og med Donald spiser kalkun. Mystifistisk.

  Isk: Takk, takk. Jeg hadde litt dårlig samvittighet for å reposte, men det ser jo ut til at det var nytt og artig for noen også (selv om du har lest den før). :D

 9. storrusten sier:

  Jeg så den ikke første gangen, og måtte beherske meg drøyt for å ikke le høyt i det åpne kontorlandskapet. Hva med en «not suitable for office-reading»-advarsel øverst..?

 10. Iversen sier:

  Mission accomplished. :D

 11. Matprat: Kjøttmuffins sier:

  […] i det hele tatt kan jeg kanskje by deg på Biff Stroganoff, Ostebomber, Kanelbollemuffins eller noe bibelsk? Del med andre Stikkord: Huslig, Kjøtt, […]