Foreldreskolen (del 7)

I “foreldreskolen” tas det opp saker og ting som vi alle husker fra de unge år. For dårlige foreldre er dette en serie som kommer til å være til stor hjelp, da jeg selv endte opp som et meget vellykket individ. Hva jeg skriver om kan være opp til dere, foreslå neste tema som en kommentar!

filmI dag: Innføring i barnefilm

Jeg vet at mange har ventet lenge på at en autoritet på området ville ta ansvar for fremtiden vår (barna, altså) og skrive litt om hvordan man innvier kidsa i filmens vidunderlige verden. Siden verken Gjemmestedet , D7U eller Fred ut, Sønn har vært sitt ansvar bevisst har jeg gjort et forsøk på å fylle deres tomme sko. Ikke bare skal jeg foreslå et par gode filmer sortert etter egnede aldersgrupper, jeg vil også prøve å gi noen tips i forhold til fremtidige filmvalg. Det kommer tross alt nye filmer hele tiden, og jeg kan jo ikke skrive en ny foreldreskole hver gang Disney spyr ut en oppfølger. Et par retningslinjer er med andre ord greit å ha for dere der ute. Jeg har for øvrig også tatt noen runder med meg selv over hvorvidt anbefalingene skal være basert delvis på tilgjengelighet, og som dere ser er det stort sett velkjente filmer jeg har valgt å ta med. Jeg er en snill kar (selv om jeg ikke gidder å sørge for lenker til alle anbefalinger).

0 – 3 år: Du trodde kanskje at film ikke var viktig for små barn? Det stemmer igrunn, så bruk disse årene på å samle opp en bra hylle med kvalitetsutgivelser. Forberedelse er viktig, også når det kommer til barneoppdragelse. Benytt deg også av babykino, som de fleste skikkelige kinoer tilbyr på en eller annen formiddag i uka.

3 – 5 år: Det er nå «moroa» braker løs. I begynnelsen er det greit å kjøre filmer med norsk tale, selv om du selv syns det er et helvete å høre på. «Super-Ted» er en slager i denne aldersgruppa. Det kan hende du må lete litt, men du vil bli godt betalt for slitet. Moro for ungen, moro for deg om du tar på deg koffertskoa før du trykker på play.

5 – 7 år
: For å være helt ærlig er de første sju åra ganske kjipe. På begynnelsen av barneskolen er det greit å pløye gjennom de gode Disneyfilmene fra gamle dager. «Pinocchio», «Snøhvit», «Askepott» og sånne greier. Du syns kanskje jeg burde anbefalt disse for yngre barn? Det syns ikke jeg.

7 – 10 år: Det er nå du skal se «Jurassic park». Tro det eller ei, du kan like greit bli ferdig med det. Dessuten skal du leite etter «Problem child»-filmene og rundlure ungen til å se «Tatt av vinden». Denne alderen er med andre ord viktig – det er nå du tester grenser.

10 – 13 år: Omtrent nå skal du introdusere barna for «Politiskolen». Disse filmene tjener flere hensikter. Først og fremst er de fryktelig morsomme for unger, dernest er de dårligere enn veeeeldig mye annet. Man må gjennom dritten før man klarer å sette pris på gullet. Sjekk også ut «Maverick» og «Rat race», ha «Wallace & Gromit» (alle) i bakhånd.

14 år
: Du kan jo prøve å tvinge en fjortis til å se de filmene du foreslår, men jeg gir deg ikke gode odds for at du vil føle at det var verdt det etterpå… Dårlige high school-filmer står nok høyt i kurs, gjør ditt beste for å unngå slike (Om du MÅ se en av dem, velg «10 things I hate about you»). Med litt flaks får du oppholde deg i skyggene når avkommet og de kule kameratene setter på «Terkel i knipe».

15 – 17 år: Nå forutsetter jeg at du har oppdratt en ok unge, ikke en av disse «Wææwæææwææ, tegnefilm kan jeg ikke se for det er så baaaarnsliiiig»-fjolsene. Få med deg/dere de mer avanserte tegnede filmene som «the Incredibles» og «Shrek». «Die hard»-filmene er obligatoriske.

18 år: Dagen ditt barn fyller atten år er på mange måter en slags eksamen for deg som mor eller far. Det anbefales å ta denne utfordringen på strak arm, og betale den utakknemlige drittungen for å «kose» seg med en familiekveld dagen derpå, og gi avkommet mulighet til å velge film helt selv. Ender dere opp med noe fra Michael Bay, Uwe Boll eller Aune Sand er alt tapt. Du har feilet, og eneste løsning er å kaste ut ungen. Om regissører som Werner Herzog, tidlig Spielberg eller Tim Burton dukker opp kan du klappe deg selv på skuldra og smile litt. Ikke bare får du en fin filmkveld, men du har gjort en god jobb de siste atten åra.

Lykke til, husk at store gryter også kan koke over!

PS: For del 1 til 5 må du stikke hit (dessverre er mange bilder borte, av lagringsårsaker). Del 6 ble skrevet etter flyttinga fra weblogg til eget domene, så den finner du i denne kategorien.

Tre andre innlegg som kan ligne:

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Hei! Ikke diss den geniale Michael Bay. Han lager jo dritkule filmer, som for eksempel Armageddon, The Rock og Bad Boys. Ok, han lager ikke filmer med halvtimes monologer – men hvem vil vel uansett se dem? Bay lager underholdningsfilmer, og bare det. Og akkurat dette med underholdning kan både han og kompisen hans Jerry Bruckheimer.

Og: husk at jeg har peiling på slikt. Jeg har tross alt drukket meg drita på filmfestivalen i Tromsø opptil flere ganger. Og ofte sammen med regissører. Så det så.

Jeg viste «18 år» til mamma siden jeg snart fyller år. Hun forsvant til vinmonopolet og jeg har ikke sett henne på 4 timer. Hmmm.

Peterandrej: Greit, «the Rock» er en solid actionfilm. De to andre syns jeg egentlig er ganske teite, ikke spesielt underholdende i det hele tatt. Jeg har drukket meg drita med en sør-amerikansk narkokartellboss, men jeg har null peil på koka.

Elisabeth: Fydda! Men nå er vel polet stengt snart?

Hva gjør du når du har en tigerunge som ikke er redd alskens monstre («det er bare på liksom, mamma») men som gråter når Tarzan blir uvenner med apen og de går hver sin vei, som uvenner?

Først og fremst benytter du muligheten til å se monsterfilmer! :D Ellers er det jo bare bra, egentlig. Man får vel ikke så mye mareritt av sånt, selv om det er veldig trist der og da.

Jasså :o) Det synes du, ja.

Han er til nå nektet å se Harry Potter 4 – selv om jeg ikke har sett den, tror jeg kanskje det er for sterk kost. Forøvrig synes jeg det var en litt grov forglemmelse fra din side å glemme hele Harry Potter i en tråd om barn og film.

Det var faktisk med overlegg. Barn kan innbille seg at de syns HP er stas, men de tar feil. Regissørene har smelt inn altfor mye voksenhumor, så jeg våger å påstå at HP-filmene ikke er utpregede barnefilmer. Kanskje utenom den første.

Artig nok er det den første Tigerungen liker best. Jeg synes også de er litt vel avanserte.

Tipper Tigerungens nye barnevakt kan besørge noen solide skrekkopplevelser i fremtiden. :p

lure til å se Tatt av vinden? jeg skjønner ikke?
Jeg hadde vært helt uten evne til å lure gutter med mine store blå øyne hvis ikke det var for Scarlett O’Hara.
K V A L I T E T.

Rutha: Om du som åtteåring syns Tatt av vinden var en skikkelig go’film og om du har adaptert måten Scarlett sjekker opp mannfolk på – da tror jeg du er ille ute. :p

Du har glemt noe veldig vesentlig her, og det er at etter fylte 13-14 har man veldig lite man skulle sagt når det gjelder barnas filmvalg. Grunnlaget må derfor legges før det.

Jeg tror jeg har gjort en god jobb – jeg har en 16-åring som ser grøssere, actionfilmer, seriøse voksenfilmer og tegnefilmer uten å undervurdere noen av sjangrene. Romantiske komedier har derimot magre kår, og det er nok ikke min fortjeneste.

Egentlig burde vel forberedende grøssere ligge et sted på lista di også?

Pinocchio er da skrekkfilm nok, ellers er poengene dine gode. Forarbeidet ble ikke optimalt denne gangen, egentlig. Får skjerpe meg til neste time.

Det kan være smart å lure 16-åringen din med «princess bride». Romantisk komedie, god som noen.

Snøhvit da – den er skummel den!

Men hvis jeg ikke tør å se Jurassic Park, da? (Jeg kommer til å bli en kjip mor, jeg merker det allerede nå.)

Isk: Jassåmenn!

Kristin: Alt håp er nok ute, du får skaffe deg en potensiell pappa som tør? I så fall ryker min plan om å spleise deg med Ole. :(

asså…snurp inn livet, press opp puppa, klyp litt i kinna og mannfolka svermer…

Heh, blir det barn med Ole skal jeg sørge for at du tar deg av filmoppdragelsen.

OK.

Utfordring:

Foreldre – barn – grenser

Betty

Rutha: Ok da.

Kristin: Avtale.

Betty: Du vil ha en Foreldreskole om grensesetting? Tja, jeg har vært innom det i tidligere installasjoner, men kan godt prøve å lage noe mer spesifikt. Da trenger jeg i så fall et litt klarere ønske.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.