Bør vaskedama beherske norsk?

Likestillings- og diskrimineringsombudet er på krigsstien, og det er et renholdsselskap som kjenner tomahawkene suse rundt øra. De har vært frekke nok til å skrive flere annonser for ledige vikarstillinger hvor de ber om at søkere både kan snakke og lese norsk, noe Beate Gangås syns er diskriminerende.

Gangås mener at siden vaskepersonell ikke trenger å snakke eller lese stort i utførelsen av arbeidet sitt, så er det urimelig å kreve at søkere behersker norsk. Jeg syns dette sier mer om hennes syn på dem som holder kontoret hennes rent enn det gjør om selskapet som vil ha norskkyndige medarbeidere…

Jeg har selv jobbet i butikk, og tro du meg – det er en jobb som i teorien kan utføres uten «gode norskkunnskaper», men det er ingen som rynker på nesen over at butikkbransjen helst vil ansette folk som snakker norsk. La oss si at butikken brenner; er det ikke en fordel at kassepersonalet har lest branninstruksen? Dette er også et godt argument for renholdsbransjen, som ikke synes mye om forbudet til Beate Gangås.

Les hele saken i Dagsavisen.

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Jeg synes det er greit at alle som jobber her i Norge kan gjøre seg litt forståelig på norsk.

Enig. Men jeg syns kanskje man kan fjerne «litt» fra den setninga. Og «kanskje» fra foregående.

Som du hinter til, man kan jo spørre seg hvem det faktisk er som har diskriminerende holdninger her.

Hadde dette -altså uten «litt» – vært den generelle regelen i Belgia så hadde jeg vel hatt problemer med å finne meg en jobb her nede i det hele. Så god var nederlandsken min tross alt ikke…

Er det diskriminering at man ønsker at vaskehjelpene skal prate norsk? Neppe. Er det diskriminering å si at alle som jobber i Norge skal gjøre seg mer enn litt forståelig på norsk? Definitivt.

jeg synes alle norsk snakke burde selv om vaske de jobba som da vet du jeg synas alla prata norska. jeg vaska gulva og snakka og skriva flytende norska eg er bedra snakka norska enn norskane selv.

Øyvind: Som en generell regel mener jeg at man i det minste bør gjøre et forsøk på å lære seg språket i det landet man oppholder seg i.

Unnskyld, Sexy Sadie, men det er morsomt å lese «Jeg synes det er greit at alle som jobber her i Norge kan gjøre seg litt forståelig på norsk.» Deilig paradoks :D (For dere som ikke skjønte den, så skal det stå «gjøre seg forstått» :))

:D

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.