Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (10. installasjon)

Ginger Snaps (2000)

Wrists are for girls. I’m slitting my throat.

Jada, denne har du allerede hørt såpass mye om at du vil bli skuffa uansett. Det spiller ingen rolle, for dette er likevel en av de aller beste varulvfilmene fra det amerikanske kontitentet de siste ti åra. Dette skyldes selvsagt at det er kanadiere som står bak. John Fawcett har stort sett bare gjort tv-serier og tull utenom denne perlen, så jeg gidder ikke ta noen lang regissørsnakk denne gangen. Han har forsåvidt ikke gjort noen spesielt bra jobb heller; spør du meg er det ganske dumt å vise såpass mye av varulven mot slutten. Det blir liksom litt overkill. Effektene er heller ikke såpass bra at han slipper unna med det, noe man for eksempel gjorde i Dog Soldiers. Fawcett reddes heldigvis mesterlig av knallbra casting (som begynner å bli et varemerke for denne serien) og et kult manuskript. Det er jo ikke så dårlige kvaliteter det heller.

snapGinger og Brigitte er tidlig i tenåra, og denne filmen handler til dels om noe så trivelig som eldstesøster Gingers første menstruasjon. Jeg kunne jo vært filmanmeldersk og dratt frem hvor metaforisk varulvtransformasjonen hennnes (for det er Ginger som ryker på en ulvesmell) er, en slags demonisering av kvinnelig pubertet, men ærlig talt – sånt liker ingen. Søstrene blir angrepet av et dyr en mørk og stormfull aften, og Ginger blir passe mørbanka. Brigitte slipper unna, og dyret ender opp som veislakt. Den lokale dopdealeren er nemlig ikke tapt bak en låvedør, men mer om ham senere. Det viser seg at sårene til Ginger vokser ganske kjapt, og det er ganske opplagt hva som foregår. Hun må med andre ord slite med Tante Flo OG ulvetransformasjon samtidig, og da er det ikke rart hun blir litt edgy. Det tror jeg du hadde blitt også. Så, Ginger er på vei til å bli ett stykk hårete ulvebeist. Brigitte juger for dopgutten og sier at det er hun som er varulvbitt, hvorpå de sammen prøver åfinne en kur. I mellomtiden viser det seg at ulvehormoner er sterkere enn vanlige hormoner, og Ginger går amok på guttefronten såvel som drepefronten. Artig.

Mimi Rogers skuffer sjelden, ei heller denne gangen som småhysterisk mamma. Katharine Isabelle gjør en flott figur som Ginger og Emily Perkins er superb som Brigitte. Resten av skuespillerne gjør også knalljobber, sikkert for å peke nese mot regissøren. Tenk hva slags mesterkver dette kunne blitt med en flinkere regissør ved spakene? Ååå… Våte drømmer…

Ginger snaps har fått to oppfølgere, Ginger snaps: Unleached og Ginger snaps back: The beginning. Jeg har ikke fått somla meg til å se disse, men ryktene sier at Unleached er bedre enn grunnmuren, og at Beginning er en helt ok nummer 3. Perkins og Isabelle er med i alle tre, så de er nok severdige som bare søren.

I get this ache… And I thought it was for sex, but it’s to tear everything to fucking pieces.

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Du liker bra film ser jeg. Dog Soldiers er helt knall og anbefales. Ginger Snaps likte jeg også veldig bra.
Var ikke klar over at det fantes oppfølgere til denne filmen, så nå må jeg nok ut på leit. Takk for tipsene!

Jeg har nettopp sett saw på din anbefaling. Jeg likte filmen underveis, men jeg synes de hadde gjort løsningen på plottet for enkel for seg. Uansett var det et bra tips, takk.

Frank: Enig, Dog Soldiers er en finfin film. Jeg har som sagt oppfølgerne til GS i hylla, når samber kommer hjem fra jobbeferie hos opphavet skal de pløyes gjennom og da sier jeg sikkert noen ord. Har høye forventninger til nummer 2 i rekka.

Esquil: Godt at det kommer noe bra ut av denne serien. :) Det som er så bra med SAW er hva man har fått til uten store penger men med vennetjenester og skuespillere som har gjort filmen på fritiden sin. Mye det samme som Lange flate ballær, altså, bare at det ble en bra film av det.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.