Jeg har sett film: Super

Husker dere Kick-Ass?

Det gjør jeg. En fabelaktig film full av gladvold og fine rollfigurer. På samme tid som Kick-Ass gikk sin seiersgang på kino ble vi servert Super på DVD-markedet, en film som ved første øyekast lover mye av det samme. Ved andre øyekast er det imidlertid ganske tydelig at vi snakker om en helt annen slags film – og det er jeg egentlig litt usikker på hva jeg syns om.
Rainn Wilson spiller Frank, en gatekjøkkenkokk som bor sammen med den tidligere stoff- og alkoholmisbrukeren Sarah (spilt av Liv Tyler). Hun forlater ham til fordel for Jacques, den ekleste Kevin Bacon-figuren på denne siden av Sleepers. Et indirekte resultat av bruddet mellom Frank og Sarah er at Frank ender opp som superhelten (og denne termen bruker vi så løst det går an å bruke den) Crimson Bolt. Jeg tror ikke jeg spoiler for mye om jeg også nevner at Ellen Page trer inn i rollen som et ungt sidekick, og at klimakset i filmen dreier seg om oppgjøret mellom Frank og Jacques.

Jeg hadde ikke lest mer om denne filmen før jeg så den enn at den var severdig og at den kanskje ville overraske noen med sine twists and turns. En 18-årsgrense ble registrert, men ikke tenkt mer over enn at slike grenser ofte virker litt vilkårlig satt. Denne gangen er det nok lov å si at aldersgrensa kan forsvares, det vil ikke være spesielt vanskelig en gang. Dette er en film fylt til randen av ubehageligheter, vold og umoral.
Nå får man kanskje inntrykket av at jeg ikke likte Super noe særlig. Det er på noen måter korrekt, men jeg er veldig glad for at jeg så den. Dette er solid håndverk. Enkelte scener er så som så (spesielt Rainn Wilsons aftenbønn kunne jeg klart meg uten) men totalt sett er dette underholdende i den grad ekstremvold og triste menneskeskjebner kan være det. Der Kick-Ass og Defendor velger å kile latternerven går Super i den diametralt motsatte retningen og utsetter oss for bilder vanligvis reservert Tarantino-filmer. Det er litt vondt, men det er effektivt. Samtidig er det ikke så veldig langt mellom morsomhetene heller, selv om jeg i ettertid ikke helt forstår hvor regissør og manusforfatter James Gunn klarte å presse dem inn.

At en film hvor to komikere kler seg opp i dårlige superheltkostymer på DVD-coveret skulle være den som i størst grad de siste årene har fått meg til å tenke over om jeg egentliger helt komfortabel med at jeg likte en film noe hadde jeg aldri trodd. Jeg drøyer noen år med gjensynet, men anbefaler de fleste som har avfeid Super som noe generisk og uoriginalt å få den med seg. Egentlig anbefaler jeg folk som liker film å se Super, men ikke på romantisk date eller med barnebarna.

PS: Se opp for Nathan Fillion som tidenes mest corny superhelt – for kristne.

10 tilbakemeldinger på “Jeg har sett film: Super”

 1. Gitte sier:

  Etter å ha sett syv sesonger med The Office (US), der Rainn Wilson spiller Dwight, må jeg nesten få med meg denne. Fra traileren har jeg sikkert fått feil inntrykk: Den fremstår som mer morsom enn mørk. Skal prøve å ha det i bakhodet når jeg ser filmen.

 2. Sonja DaA sier:

  Jeg var på gjerdet gjennom hele posten, men det PS-et overbeviste meg om at dette var en film jeg ville se(kjenner du forresten til Bibleman? http://www.youtube.com/watch?v=8EIS5_kpS4c ) Og yay til at du blogger igjen!

 3. Iversen sier:

  Gitte: Det kan nok være lurt, ja. Men ikke stol 100% på meg, Madammen var helt uberørt.

  Sonja: Han er VEL verdt det også! Bibleman kjente jeg ikke til, men her er det nok inspirasjon ute og går den ene aller andre veien…

 4. Madammen sier:

  Jeg var uberørt av volden, vi ser mye voldelig skrekkfilm så det skal mer enn blod og gørr til for å gjøre meg ille til mote, men jeg var ikke uberørt av enkelte andre hendelser i filmen (en av scenene mellom Ellen Paige og Rainn Wilson gjør meg ille til mote hver gang jeg tenker på den). Jeg klarer derfor ikke helt å bestemme meg for om jeg liker denne filmen eller ikke, eller om jeg egentlig bare er litt for ubekvem med å kunne si at jeg liker den (om det ga noen som helst mening?).

 5. bza sier:

  Hadde ikke fått med meg denne, så spørs om det ikke denne må snurres i gang en kveld anledningen byr seg.

 6. bza sier:

  Fikk pløyd gjennom denne filmen for noen uker siden. Morsomt avbrekk fra den tradisjonelle film-massen. Synes Ellen Page sin rolle som sidekick var genial.

 7. Line B. sier:

  Så den i søndags. Virkelig en morsom film :) Lidt utraditionel og nogle gode twists undervejs.

 8. Jonas Ericsson sier:

  Wilson er simpelthen bare så komisk i den film :)

 9. Niels K. sier:

  Den er bare gøy :)

 10. Iversen sier:

  Typisk spammedansker å anse dette som en ren komedie. :)