Julekalender09: Kule ting (8. desember)

Julekalender09 på Iversen Revisited er omtrent det du tror det er. Hver dag frem til jul presenteres en kul ting, uansett om du liker det eller ikke.

Kul ting,  åttende desember: God reklame

At reklame kan være ganske kult, det vet vi alle. Hadde ikke det stemt ville vi ikke hatt prisutdelinger som TV2s «Gullfisken», som i sin tid var ganske kul. I dag skal jeg imidlertid snakke litt om noe som ikke er så kult.
gullfiskerReklame som baserer seg på å skryte av egen fortreffelighet, humor, gode apeller til vår sans for kvalitet eller kanskje til og med bare sjarmerende skuespillere kan være ganske kult. Noe som derimot ikke er kult, uansett om man er aldri så enig, er reklame som baseres på å snakke dritt om konkurrenten.

Jeg bryr meg ikke om det er morsomt en gang; det er latskap og burde i alle tilfeller hamres ihjel av markedsføringsjurister. Kremeksempelet i disse dager er Meny, som går til ribbekorstog mot REMA 1000. Jeg syns heller ikke det virker så enormt stilig med saltvann sprøytet inn i ribba – men det betyr ikke at jeg kan bryte alle regler og sette meg i et hjørne og sture på det, langt mindre slå mynt på det med en barnslig reklamekampanje. Det er kjipt når motstanderne scorer mål mot laget mitt under fotballkamper også, men etter at det har skjedd forsøker jeg altså ikke å fortelle dommeren at siden målet var skikkelig elendig burde det strykes – nei, jeg prøver heller å score mål for mitt eget lag. Det er sånn det fungerer, spilleregler er der for å følges, uansett hvor lei deg du er for at den andre dagligvarekjeden leverer det du mener er et dårligere (men fullt lovlig) produkt som kanskje til og med selger ganske greit. Det er surt, men det skal du jaggu leve med. Noe annet ville ikke vært kult.

I Grenland finner vi kanskje det grelleste eksemplet på negativ og sutrete markedsføring. Folk som kommer fra området tror det er kult at den lokale burgerpusheren Bergbys ypper seg med storheten McDonalds – og en gang i tida var det ifølge Madammen ganske god mat å få kjøpt i førstnevnte sjappe – men i dag fremstår den allerede ganske patetiske markedsføringsideen deres som noe pinlig møl. «Sorry Mac» er slagordet deres. Såvidt jeg har fått med meg er allerede én McDonalds (den eneste?) jaget på dør fra området fordi Grenlenderne liker Bergbys bedre, men det gjør ikke kampanjen som er ført mot giganten noe mer sjarmerende. Den er bare trist. For øvrig er produktet Bergbys levererer i beste fall like godt/vondt som det McDonalds lager. De gikk til krig mot dårlig mat og det endte opp med… dårlig mat.

Bra de har velsignet nasjonen med en artig søtsennep. Den er ganske kul, i små doser.

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Sorry Mac, men dette går over din forstand. Vi som har vokst opp på Eleven-eleven synes det er fabelaktig at den lokale fastfood-pusheren, som strengt tatt har stjålet hele konseptet fra Sorry Mac, holder coca-cola-cowboyene litt nede i Grenland. Det varmer et Grenlandshjerte skal jeg si deg.

Men sennepen kan du ha for meg.

Så en TV-reklame i går der hele poenget var at nummeropplysningen «1888 værsågod» svarer raskere enn 1881. Triste greier. I tillegg har jo SAS gått ganske hardt ut mot alle ekstragebyrene til Norwegian i det siste. De gebyrene liker jeg selv så dårlig at jeg er på nippet til å synes reklamene er OK.

Hjorthen: Grenlandshjerter er ikke noe å varme.

Leverpostei: Enig i telefonopplysningsgreia. Har Norwegian noe særlig til ekstragebyrer?

Jeg vil bare skyte inn at MacDonaldsen i Grenland aldri egentlig la ned, den brant tilfeldigvis ned.

«Tilfeldigvis»

Norwegian har ufine gebyrer ja. Betale for å velge sete, ikke bare én, men TO ganger fra Trondheim til Kristiansand pga mellomlanding? Og for å ha med en koffert. Og for å få lov til å betale med kort? Kjip gjeng..

Spiste forresten Remaribbe type vanninnsprøytet i dag. Var ikke helt konge, mer som en slags sommerkotelett-ribbe-ting, men jeg visste jo hva jeg spiste og den var rask i ovnen og billig. Vil ikke at Meny skal si at jeg er en ignorant dust av den grunn.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.