The Omen, aldersgrenser og reklame på kino

Dette blir på mange måter et innlegg hvor klisjeene tar over. Jeg kjenner det allerede, klisjespøkelset lugger meg i legghåra og roper «korsfest, korsfest!» as we speak. Heldigvis har jeg flere års erfaring med å overse masekopper, jeg har da jobbet på bingohall. Det er utrolig hva man kan finne på å nedverdige seg til for å tjene penger.

Jeg har vært på kino. Jeg så «the Omen«, satt foran tre artigklumper fra vestlandet og opplevde nok en gang en ting jeg har stusset over mer enn en gang; merkelige reaksjoner på kinoreklame. Hvorfor er reklamer plutselig kjempefestlige når du ser dem i stort format? Selv fniser jeg sjelden, jeg ler enda sjeldnere. Jeg er en tørrpinn. Jeg innser at jeg er kjedelig, men likevel må jeg stille meg selv spørsmålet «ler disse menneskene like mye når de ser denne reklamen på tv-skjermen?» og heve øyenbrynene litt. Jeg krever svar, og jeg vender meg til den opplyste leserskare (Øh, det vil si dere som leser denne bloggen). Hvorfor er reklame morsommere på kino?

omenSå til sak nummer på på kveldens agenda. Selve filmen. Denne nyinnspillingen varer for lenge. Ryktene sier at spilletiden er 110 minutter, og det er minst 100 minutter for mye. For det finnes lyspunkter, selv ved dette makkverket: Et par av dødsscenene er virkelig knallbra, og.. Det var egentlig alt. Et par av skuespillerne gjør gode jobber, men lider under av at den syke sjelen som har omskrevet manus har bestemt seg for å gjøre alle ganske mye yngre enn i originalen. Det forklares greit, men det er liksom noe som skurrer hele veien (Damien er for eksempel like skummel som en sekk med poteter). Tenk deg følgende scenario: En gjeng studiosjefer har nettopp sett «the Omen» i sitt private visningsrom, og mens de venter på at elskerinnene deres skal komme og gjøre hva de er betalt for får den ene en lys idé: «Gutter! La oss lage denne filmen én gang til! Bare at vi driter i den kjipe uhyggelige følelsen vi fikk når vi så denne, og erstatter den med et tonn billige tricks for å få publikum til å skvette i stolene sine.» Studiosjef 2 repliserer «Men det er vel egentlig ikke så mange steder originalen tllater at vi spriter oop stemningen, er det vel?» og trekker på skuldrene. Førstemann ser bekymret ut en liten stund, men glimter til: «Faen heller, vi bare skriver inn noen skumle hallusinasjoner og sånt til hu derre politikerkona. Kom an, jeg tror ungdommen vil falle pladask!» Studiosjefene ser fornøyde på hverandre og gnir nevene sammen – nå skal de bli enda rikere. For det er dette som har blitt gjort. Fortrinnet til the Omen var at volden ikke spilte den helt store rollen, det var den forbaska ekle stemninga som skremte vettet av folk. Den er kjemisk renset bort, erstattet med en bråte billige knep av typen «Skummel eskalerende musikk. Ingenting skjer. Faren over? NEI! BØ!» og dette er vi lei av. Jeg innrømmer at jeg skvatt i stolen et par ganger, men jeg var ærlig talt ikke ute etter å skvette heller. Jeg vet at dette kan tolkes på en skikkelig artig toaletthumormåte, drit i det da.

Er det rettferdig å sammenlikne en remake med sin original? Jeg synes selvfølgelig det, men har fått med meg at ikke alle er enige. Om jeg skulle sammenlikne disse to filmene går gamlekara av med en suveren seier, jeg kunne tross alt skrevet et par sider til om alt som er feil med nyinnspillinga.

Siste punkt før vi tar lunsjpause: Aldersgrensa. I Norge er det femtenårsgrense på «the Omen». Skyv den opp til atten. Ikke at den er spesielt skummel, men jeg begynner å bli så lei av fjortiser på Oslokinoene som oppfører seg som om de var i dyrehagen. På kino holder man kjeft.

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

[…] Iversen Revisited […]

Ååååå… Skulle gjerne vært med!

Skvette i stolen — *fnis*

Kan du huske å ha sett en remake som ble bedre enn originalen? Noen gang? De blir som regel ikke det. Ellers er jeg helt enig i at det er den ekle stemningen i originalen som gjør den så skummelt bra.

Leif-Atle: Ja, det vil jeg tro – vi får ta et kinobesøk til uka.

Tiram: Du e så baaaarnslig!

Isk: Ja, det kan jeg. «Dawn of the dead» ble laget på nytt i 2004, og traff blink. «Ocean’s Eleven» er dårligere originalt enn nytt, selv om the rat pack er med. Noen mener at den nye «The hills have eyes» er bedre enn originalen (jeg har ikke sett den enda), og det finnes sikkert flere. Evil Dead 2 er en remake av Evil Dead, jeg synes personlig den første er kulest – men de aller fleste er enige om at nummer 2, altså remaken, er desidert best. :) De finnes, med andre ord. Jeg regna ikke med at denne skulle bli noe bedre enn originalen, for den er så utrooolig bra, men jeg hadde hørt gode ting om den superskumle nye Damien (som ikke var skummel for fem øre) og at denne skulle være vellykket. Jeg venta en dårligere film, men ikke SÅ til de grader sugen.

Dawn of the Dead har vært favoritt en stund nå. Er noe med den filmen jeg falt fullstendig for. Har sett den noen ganger, fortrinnsvis når jeg har vært syk og sittet i sengen og kjedet livet av meg. (har en tendens til å se filmer om igjen, jeg da)
Er ellers svak for Horror generelt. Det er fordi man egentlig ikke kan tape. Er filmen bra? Tøfft! Er filmen dårlig? Morsomt! See? (Regner med du vet alt om dette, du også)

Er også noe svak for gamle skrekkfilmer, da spesielt med Bela Lugosi eller Boris Karloff. Ikke fått sett noe med han Vincent(?) Price enda.

The Omen 2006 er noe av det kjedeligste jeg har sett. Gjesp. Fikk ved hjelp av canal+ sett originalen igjen for noen dager siden. Det var saker. :)

Syns Evil Dead og 2 er såpass forskjellige, tross alt. 1’ern har en veldig sjarm (som nok kommer av entusiasmen og low-budget stilen) mens 2’ern er veldig morsom. Army of Darkness er en verdig oppfølger.

Men det jeg EGENTLIG skulle si var:
Den rottweileren på bildet SMILER! Til info. Den er ikke farlig. Faens Hollywood. Kunne de ikke brukt pudler eller ildere i stedet? Stor gullfisk kanskje? Er lei av at folk krysser gata når vi går tur. (selv om det jo selvsagt er litt tøfft også :p)

Ju-On 1 & 2 var forøvrig skikkelig gufne saker. The Ring du lissom. Møkka-remake (som ikke var så aller verst, tross alt)

Nei nå, skjerp deg Morten, du er på jobb!

Ok

M:)rten

Morten: Ja, det er fet supre med horror – man taper jo aldri. :D Godt poengtert! Bela og Boris er flotte, men Vincent er kulere. Så var det mye mer enig… Men Ju-on syns jeg egentlig ikke var noe stas. Jeg så dem på jobb, det kan ha påvirket. Ringu skuffet meg. Den er litt creepy, og du blir jo litt forferdet på slutten, men noe videre skremt blir man ikke.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.