Matprat: Gougères (ostebomber)

I dag skal vi altså lage gougéres sammen, med bilder og alt som er godt. Vanligvis er det smart å matblogge oppskrifter man har prøvd seg på før, men etter god respons på kanelbollemuffins tenkte jeg det kunne være helt okei å lage noen usminkede ostebomber også. Ostebomber er mitt helt egne ord, jeg er veldig fornøyd med det. Det ble plutselig mye mer folkelig med det samme, ikke sant? Uansett, jeg har ikke laget dette før, så dere må bære over  med meg.

For å komme sånn noenlunde i mål med gougéres trenger du følgende ingredienser (nok til to brett med ganske store og fine, eller tre til fire med litt mindre og kanskje enda litt finere):

 • 80 gram smør
 • 80 gram mel
 • 3 egg
 • 2 desiliter vann
 • 40-100 gram ost (bruk ca 70-80 gram i røra, resten som strø)
 • Ei klype salt

Hvis du er eventyrlysten er det masse du sikkert (Jeg sier «sikkert», for la oss innse det: Dette er første gangen for meg) kan finne på for å lage din egen vri. Selv byttet jeg ut en halv desiliter vann med fløte, krydret med cayennepepper og hadde i litt mer ost. Hva slags ost du bruker… vel, det kommer vi tilbake til.

Under her ser vi deltagerne. Vannet er foreløpig fritt for fløte, saltet er ferdigkvernet, cayennepepperet står ved siden av hvitløken (som jeg ikke brukte) og det som ligger oppi koppen er altså mel. Osten kjøpte jeg på IKEA for 39 spenn (og igjen, vi kommer tilbake til det valget…), på asjetten ligger det smør og egg. Om du kan stille det enda penere opp hjemme hos deg selv er det lov å sende bilder.

01 Deltagerne med en ekstra og en minus
Du starter med å raspe ost. Ikke drøy den jobben til ting er på plata, for da går alt til helvete. Har jeg lest. Ostevalget mitt er nok kontroversielt, man skal egentlig bruke en litt hard ost – og aller helst en god Gruyére. Jeg vedder på at dette er ett av de tilfellene man burde høre på tradisjonalistene. Nåvel. Det gikk helt greit med IKEA-ost også, jeg hadde valgt den som så ut til å lukte mest funky. Siden man skal raspe på de små hakkene hadde jeg plassert stasen en time i fryseren, og det gikk som en drøm å raspe den opp.
02 Osterasp
Til slutt satt jeg igjen med 78 gram ost. Dette bildet har jeg bare med for å vise Avil (besøk bloggen hennes og, du) at jeg ikke alltid tar dette med mål på gefühlen (og først nå slår det meg at akkurat osten var vel den ene ingrediensen jeg egentlig kunne gjort det med…).
03 78 gram ost
Dette neste bildet må egentlig byttes ut, jeg har bare lastet opp feil. Ikke at det bildet som skal stå her er så mye viktigere, men det er i det minste ikke prikk likt et dere har sett før. Det som skal være avbildet her er at jeg skrudde på gal plate, og det skulle jeg lage litt morsomheter med. Det gikk ikke helt som planlagt, kan man si.
02 Osterasp
Her er altså gryta, komplett med ødelagt teflonbelegg og kinky visp. Det var den plata nederst til høyre jeg skrudde på ved en feil, om du lurte. På det andre bildet var den fin og rød.
05 Gryte med rett plate
Her har jeg hatt fløte i vannet og heller det forsiktig ned i gryta så jeg ikke søler. Målebegeret er ikke skittent, det bare ser veldig sånn ut fordi vi måler så jævla mye.
06 I med melka
Smøret skal smelte i vannet, og det er på dette stadiet man tar seg selv i å tenke «har jeg egentlig tatt med mange flere bilder enn nødvendig?» før man ufortrødent laster opp flere.
07 Og smøret
Fløtevannets hvitfarge tapte for smøret. Væsken ender opp med denne påskegule fargen.
08 Påskegult
Melet har ventet lenge i koppen sin, det er nå du skal helle det i. Du trenger ikke å være særlig forsiktig når du heller, for du skal være kjempebrutal når alt er i uansett. Å sikte melet er helt poengløst.
09 Melet
Sånn skal det gjøres!
10 Mer mel
Pisk alt du klarer, helt til det blir tydelig at det er umulig å ta skarpe bilder av deg mens du leker helikopter. Stopp opp litt for å fotografere. Ok, stopp opp for å la kona di fotografere. Det gjorde jeg. Det ser ikke veldig delikat ut så langt.
11 Melet røres ut
…men nå ligner det på noe. Det du har nå er en pâte à choux, og da er det lov å klappe seg selv litt på skuldra. Det skal være en god del tykkere enn vaffelrøre, men det ser du jo godt på dette bildet.
12 Melet er rørt ut
Så holder du gugga på varmen i noen få minutter til mens du holder den i bevegelse, før du setter gryta til side og kakker tre egg. Et godt tips er å aldri kakke egg direkte i det du skal ha dem i, for plutselig er ett råttent og da sitter du der med svarteper. Hva du lærer hos Ivers! Her viser jeg hvordan et egg ser ut. Veldig nødvendig.
13 Egg på stilig tallerken
Se, eggehvite hele veien!
14 Eggeknus
Dette tok jeg bare med fordi det er luftbåren eggeplomme på. Unnskyld.
15 Eggefrysramme
Og i tilfelle du lurte ser tre egg slik ut når skallet er borte.
16 Egg før pisken
Disse skal du piske litt (ok, oppskriften jeg brukte sa ikke noe om det, men pisking er så gøy)…
17 Egg halvveis pisket
…til du har noe sånt.
18 Egg ferdigpisket
Hell den gule gugga oppi den andre gule gøgga. I tilfelle du har vært litt slurvete med lesinga så langt: Husk å la gryta kjøle seg litt ned (ellers får du eggerøre). Jeg slo forresten opp hva den pate atsjo-greia betyr, og det hjelper ikke noe særlig at vi heller egg i noe som visstnok kalles kålpostei.
19 Egg oppi melrøra
Til slutt ender du opp med dette, og da smelter et kokehjerte vel? Flott og myk røre, også lukter det ganske godt.
20 Nå gjenstår bare osten
Ødelegg den myke teksturen med ost. Osten min hadde begynt å bli litt mindre kald nå, så det var en liten utfordring å røre det ut. Denne røra er tross alt ikke varm lengre.
21 Her er osten
Klypa med salt skal i nå, jeg hadde også i en liten skump med cayennepepper. Det var veldig godt, anbefales på det varmeste. Jeg tror det er her du virkelig kan slå deg løs, hva med noen finhakkede urter for eksempel? Et annet tips er å røre i et knust fedd hvitløk. Jeg hadde egentlig tenkt å ha i sånn hvitløk som var med på det første bildet, men syns den virket litt kjip. Fersk hvitløk hadde jeg ikke ork til å skrelle. Sånn kan det gå.
22 Rører ut litt salt og cayenne
En liten kladeis med potensiell ostebombe flyktet, men etter en heseblesende jakt endte stakkaren på linoleumen, utslått og hjelpeløs. Et nådestøt måtte til. Hvil i fred, venn. Du var den tapreste av dem alle.
23 Unnslapp ovnen
Nok om det. Gugga heller du over i en sånn konditorsprøyte hvis du har. Om du er som meg har du ikke slikt liggende, så da får du bruke en plastpose. Bruk en som er litt barsk, så den ikke sprekker.
24 Heller i pose
Nydelig. Det er dette vi lever for, vi fancymatbloggere. Bilder som dette.
25 Helt i pose
Klipp av et hjørne og let’er rip!
26 Klipp av hjørnet på posen
Min gugge ble et bittelite hakk for blaut, så kontrollen var det så som så med. Legg merke til det spesielle bakepapiret, det er fettabsorberende. Jævla lite lurt.
27 Første gougere
Første brettet, disse blir såpass store at man gjerne trenger to jafser pr ostebombe. De ser fort mer imponerende ut hvis gugga er bittelitt fastere og man har brukt litt bedre sprøytedings.
28 Første brett
På noen av dem har jeg strødd litt ost. Her er det store problemet med å bruke litt mindre fast ost, når den blir temperert er den ikke så enkel å strø. Neste gang skal jeg bruke pecorino ellernoe. Jeg fant en parmesan i kjøleskapet, men den gikk ut i 2005. Tatt i betraktning at vi kjøpte nytt kjøleskap for bare ett år siden syns jeg det sier alt om Madammens politikk vedrørende dette med å kaste ting, generelt.
Ovnen skal være 200 grader varm, over- og undervarme er tingen. Brettet setter du midt i.
29 Ost på noen, inn i ovnen
Her har ostebombene stått i ca 10 minutter. Jubelen da vi så at de faktisk hevet seg kune man høre helt bort til Frogner.
30 Etter ca 10 minutter
Disse er ferdige. Mange sverger til en ekstra liten runde med grillen for å få dem sprø, jeg syns disse ble perfekte. Her har de stått i 16 minutter.
31 Etter ca 15 minutter
På dette bildet ser de egentlig ut som mislykkede munker, gjør de ikke?
32 Ferdig, fancy bakepapir
I tilfelle du lurte på hvorfor fettabsorberende bakepapir ikke er tingen, her er bunnen på alle de første ostebombene. Den skinnende tingen på midten i bildet er en kniv. En kniv er et skjæreredskap som vikingene tok med seg hjem fra Afrika for minst hundre år siden. Har du ikke en sånn en fra før av anbefaler jeg at du kjøper en, de er billige på Husfliden.
33 Bakekpapiret sugde
Ser jeg ikke proff ut? Dette er brett nummer 2. Lankene mine er fremdeles bittesmå, men dere vet jo hva de sier om mannfolk med små lanker, ikke sant?
34 Ny runde, litt mindre
Jo, mannfolk med små lanker sparer en formue på å handle hansker på barneavdelinga til G-sport, det er det de sier. Er ikke de litt mindre ostebombene lekre? Disse ble litt sprø, men det varte ikke lenge. Ting er sjeldent sprøtt når de er spist opp.
35 Suksess
Denne er the cream of the crop. Pen og akkurat passe stor. Poenget er at de skal være hule, og at det skal slippes løe en eim av ostelukt når du tar den første biten. Jeg klarte ikke å ta noe bra bilde av hulrommet, men når jeg tenker etter er nok det like greit. Internett har nok bilder av hulrom.
36 Ferdig vare
For mer matblogging anbefaler jeg min egen oppskrift på Biff Stroganoff, forsøket mitt på å lage kanelbollemuffins (med bilder), Sonjas forlorne blåskjellsuppe (med video og bilder) og Kents A.I.D.A.-rundstykker. For øvrig er Sonjas anti-matblogging-tag og min egen matprat-tag lesverdige greier. Syns jeg da.

19 tilbakemeldinger på “Matprat: Gougères (ostebomber)”

 1. trym sier:

  crapola

 2. Sonja DaA sier:

  Denne posten fikk meg til å sikle på tastaturet, le høyt da jeg gikk på gaten senere på dagen da jeg tenkte på den og ga meg lyst til å matblogge. Mer enn det føler jeg ikke at man kan kreve av en matbloggpost. Eller av noen annen type bloggpost, når jeg tenker meg om. I tillegg er jeg mektig imponert over grundigheten av dokumentasjon her. Virkelig.

 3. Iversen sier:

  trym: Det er sånne kommentarer vi lever for. Takk, takk. Det var så lite, så. :)

  Sonja: Enig i alt. Veldig solid blogging, dette her. Massene burde følge farge.

 4. beamer sier:

  Jeg digger matblogging selv om det kun er en ingrediens eller to (vann og salt) her jeg tåler. Ja til mer matblogging!

 5. Iversen sier:

  Så hyggelig, beamer. :D

 6. Madammen sier:

  Jeg vil bare ha det sagt at det var Ivers som insisterte på at parmesanen skulle være med fra det gamle kjøleskapet over i det nye. Tenk.

 7. Iversen sier:

  Lissom da. Ante ikke at jeg hadde gifta meg med en lystløgner.

 8. Rosa sjokoladeostekake (muligens en noe villendende overskift) « Sonjas ordentlige blogg sier:

  […] ser litt skittent ut, ikke fordi jeg måler like jævla mye som Iversen (morsomste setningen i en blogg noensinne, det er jeg ganske sikker på), men fordi jeg må ta […]

 9. Bell4trix sier:

  Hei Ivers,
  Jeg er en av de (mange?) som snikleser på bloggen din og koser meg veldig. :)
  Jeg kommer fram fra bak gardinene for å si at denne posten koste jeg meg så veldig med. Og jeg må nå teste ut å lage ostebomber! Jeg elsker måten du skriver på, og ler meg ihjel når jeg oppdager at skrivestilen føles som jeg har en samtale med deg inne i hode mitt og når jeg stiller spørsmål så svarer du like etterpå! Så herlig!
  Og samspillet mellom deg og din fru er jo fantastisk! :)

  Takk for en god latter og spennende oppskrift! Eneste jeg ikke fikk helt tak i var om de skulle være forrett eller dessert eller snacks eller spises sammen med noe annet eller eller?

  Venter spent på mer matprat! :D

 10. Iversen sier:

  Så koselig, Bell4trix! Du burde virkelig teste, de er skikkelig gode.

  De funker vel best som snacks, tenker jeg. Eller sånn appetittvekker?

 11. Matprat: Gougères (ostebomber) « Bloggpuls BETA sier:

  […] http://www.espeniversen.com/?p=2905 […]

 12. Bell4trix sier:

  Iveeeersen! Jeg har nå bakt, eller iallefall i teorien jeg, ostebomber. Men mine er flate og seige. Ikke hevet i det hele tatt og ikke sprø. Har du noen idè om hvor feilen ligger? *tenker at jeg sikkert skal google etter en løsning også siden dette tross alt var første gang du laget dette -men kanskje har du gjort det igjen?*
  .-= Bell4trix´s last blog ..Hjelp oss fremme ME-saken! =-.

 13. Bell4trix sier:

  hehe…Google sendte meg til en plass der jeg fant dette: «For successful gougères it is very important that you beat in as many tiny air bubbles as you can. Use an electric beater if you can. The air you introduce at this stage is the reason gougères will rise, by helping the water turn into steam and inflate the dough. No air means flat gougères.» Kanskje det var grunnen? Skal sjekke med min medsammensvorne….:P
  .-= Bell4trix´s last blog ..Hjelp oss fremme ME-saken! =-.

 14. Iversen sier:

  Dvaske og ikke sprø? Hm. At de er dvaske er nok pga luftbobler, eventuelt for mye ost? Men da er det jo rart at de ikke ble sprø. Veldig rar sammensetning av feil der. :D

 15. Alt godt sier:

  Strålande! Eg fekk slike på internasjonal dag på Ila ein gong, og tok med meg lappen for å huske kva dei heitte. Dei smakte fantastisk! Og dine er sikkert like gode. Sånn reint matteknisk er jo dette ein vannbakkels med ost, og eg må seie eg er imponert over deigen din. Veldig vakker vannbakkelsdeig!
  .-= Alt godt´s last blog ..Blomar på eit festbord =-.

 16. Sonja DaA sier:

  Nå har jeg brukt sikkert 40 sekunder på å prøve å forstå hva et matte-knisk er for noe.
  .-= Sonja DaA´s last blog ..Hun =-.

 17. Iversen sier:

  Skjerpings, Sonja!

  Takk, Alt godt, jeg var ganske fornøyd med den selv også. Har hatt en tendens til å lage sånt litt for stivt før.

 18. Matprat: Kjøttmuffins sier:

  […] Om du ikke syns kjøttmuffins frister i det hele tatt kan jeg kanskje by deg på Biff Stroganoff, Ostebomber, Kanelbollemuffins eller noe bibelsk? Del med andre Stikkord: Huslig, Kjøtt, […]

 19. Rutha sier:

  Hei! jeg er fortsatt Generalløytnant! Kult.