Gjesteblogger: Superkjekkas om kvantefysikk!

Min nye gjesteblogger er en ung fysikkstudent med elendig dametekke, noe som i stor grad skyldes at han ikke bruker stringtruser. Når Ole Halvard Sætran ikke skriver om fysikk under fullt navn og med sexy bilder, da tråler han Blindern eller driver med feminine treningsformer (svømming). Stundom sparker han fotball, dette for å bekjempe homorykter (ikke at det er noe galt med å være homofil!) som Iversen setter sin ære i å spre. Vi slipper ham løs, i fri dressur og uten korrekturlesning:

Jeg hadde planer om å kaste meg på jenterompedebatten, men alt fornuftig og ufornuftig som kan sies i den saken er allerede skrevet. Min alternative plan var da å skrive et provoserende, informerende og selvutleverende innlegg om sex, men de sier man skal skrive om det man kan, det man kjenner fra hverdagen. Historiene om mine ville sexeskapader er den reneste Science Fiction, så dermed er de også ute av bildet. Derfor blir det et emne som jeg kjenner relativt godt, noe som kan sjokkere og skremme mer enn mine villeste sexfantasier, noe som sier sannheter som folk flest går rundt og er lykkelig uvitende om. Jeg snakker, selvfølgelig, om kvantefysikk.

Du tror kanskje ikke det vedgår deg, du tror kanskje at dette er noe som ikke er relevant? Vel, du tar feil. Kvantefysikk, mine damer og herrer og annet rask som dumper innom, er noe som skjer hele tiden. Og uten visse kvantefysiske teoriers korrekthet hadde ingen av oss vært her på Guds grønne jord. DUMM DUMM DUMM!!!

Kvantefysiske fenomen nr.1: Et eksistensialistisk dilemma.
Problemet med vår eksistens var faktisk noe som fysikere på slutten av forrige århundre hadde vanskeligheter med å bortforklare. Daværende atomfysikk kombinert med litt elektromagnetisme sa nemlig at elektronene (dere husker vel disse fra videregående, det er de som betegnes med e) burde falle inn i atomkjernene (den med protoner og nøytroner) og dermed anihilere alle de elektriske kreftene som gjør at materie kan eksistere. Dette var jo et stort problem, for plutselig turde ikke fysikere lenger å gå på gata alene om kvelden av frykt for å kollapse inn i seg selv! Derfor var det en sann velsignelse for disse bekymrede akademikere at Niels Bohr, en sindig dansk herre som var en uttalt motstander av kollapsende materie, konstaterte følgende faktum tidlig på 1900-tallet: Elektronet faller ikke inn i atomkjernen, og slik er det bare! Dermed var krisen over for denne gang, og alle fysikere kunne puste lettet ut.

Kvantefysiske fenomen nr.2 (for de litt viderekommende): Selvinterferens.
Alle vet jo at selvgjort er velgjort. Men er selvinterferens velinterferens? For de av dere som kanskje ikke husker helt fra deres egen bachelor i fysikk, interferens er et fenomen som oppstår når to bølger går over samme område. Det kan forklares med å kaste to steiner samtidig i et vann. Det vil komme bølger fra begge i fine sirkler, og disse bølgene vil jo møte hverandre. Hvis de møtes når begge er topper får vi en dobbelt så høy topp, er begge bunner får vi en dobbelt så dyp bunn, og er det en topp og en bunn kansellerer de hverandre ut. Ganske rett frem. Og om man setter en plate i vannet som har en lik avstand til begge steinene vil det være visse steder på denne plata hvor bølgene kommer i takt og hele tiden varierer mellom dobbel bunn og topp, og visse steder hvor de kommer helt i utakt og vannet ikke beveger seg i det hele tatt. Håper dere klarte å følge det. For dette er ting som kan skje deg! Forsøk viser nemlig at om man sender et elektron mot to spalter, noe som er analogt til å kaste to stein i vannet, og man har en plate bak vil det være steder den ikke vil treffe. Sender man flere elektroner vil man til slutt ende opp med et mønster likt det man hadde på plata i vannet. Vi har interferens. Og siden vi kun sender ett og ett elektron må det interferere med seg selv! Med andre ord, ifølge kvantefysikk kan det hende at neste gang du går mot et par dører vil du GÅ IGJENNOM BEGGE samtidig og det vil finnes steder på andre siden hvor du ALRDI kan komme, samme hvor mye du prøver. Tough cookies. Kvantefysikk er ikke en nådig herre.

Kvantefysisk fenomen nr.3: Hvor er jeg? Hvor går jeg?
fysikkvits Dette er spørsmål som filosofer har prøvd å besvare i alle år. De har blant annet blitt stilt av den store Paul Gaugin. Jeg aner ikke hvem han er, men jeg har det fra en sikker kilde at han sa det. Det er nemlig fra en stripe av Tommy og Tigern, og noe som er så morsomt bare må være sant. Har alle tiders filosofer lykkes i å finne svaret? Noen vil kanskje si ja, men de fleste heller nok mot tja, njo eller mnei. Så mange skarpe hjerner, så mye usikkerhet og rent vrøvl. HVorfor har vi ikke oppklart dette for lenge siden? Nok en gang kommer kvantefysikken og redder dagen. Det er nemlig umulig, totalt fysisk umulig, å vite nøyaktig hvor en ting er og hvilken hastighet den har! Dette er Heisenbergs uskarphets/usikkerhets-relasjon/prinsipp (kjært barn, mange navn). Heisenberg sa at produktet av usikkerhetene til posisjon og hastighet ikke kan være mindre enn h/2pi, hvilket er en naturkonstant med en nøyaktig verdi. Hva vil dette si? Hvis du vet hvor en ting er, helt helt HELT nøyaktig, må hastigheten gå mot uendelig, med andre ord, tingen beveger seg med en uendelig stor hastighet i en eller annen ukjent retning. Eller, om du kan si nøyaktig hvilken hastighet en ting har vil du ikke kunne vite hvor den er. Den kan befinne seg på andre siden av universet! Som oftest er det en mellomting, du vet altså ikke helt nøyaktig hastigheten eller posisjonen. Ergo vet du ikke, og kan ikke vite, hvor du er og hvor du går.

kvantefysisk fenomen nr. 4: Tunnelering.
Det siste punktet jeg skal komme med er kanskje litt mer kjent enn de forrige. De fleste har vel hørt at om man løper ofte nok mot en vegg vil man til slutt gå igjennom. Det skjer også i filmen Himmelfall, en norsk film jeg syntes var bra. Jeg har hørt folk som tror at dette kan skje fordi atomer i stor grad er bare luft, og hvis man er heldig vil alle atomer i kroppen din kun gå gjennom denne luften på din ferd gjennom veggen. Etter hva jeg vet kan ikke dette skje. Problemet er ikke å treffe andre atomer rent fysisk, for det gjør vi ikke. Når du tar på et bord er det ikke noen direkte kontakt mellom atomene i hånda di og bordets, det er de respektive atomenenes elektriske felt som hindrer dette i å skje. Det er disse feltene som er problemet, og som vi faktisk kan ignorere om vi er heldige! Kvantefysikk sier nemlig at det er mulig å overkomme større energipotensialer enn den kinetiske energien skulle tilsi. For å vise det med et enkelt eksempel: Om du står på skatebordrampe med like høyre sider, la oss si to meter, og du går en meter opp på den høyre siden og slipper en ball, er det en viss sjanse for at denne ballen ruller to meter eller høyere opp på venstre side, ikke bare den ene meteren vi forventer. Dette er tunnelering, og prinsippet kan også brukes til å forsvare at vi skal kunne løpe gjennom en vegg, akkurat som den VELDIG søte jenta i X-men 3 (slipper jeg unna med dette uten å bli kalt mannsgris?).

Så, med alle disse rare fenomenene, hvorfor er verden så fornuftig som vi tror den er? Hvorfor løper ingen gjennom vegger, eller bruker to dører samtidig? Vi er reddet av vår gigantiske størrelse. Kvantefysiske fenomener opptrer kun i mikroskopisk skala, de er enklest å observere på elektroner, som har en masse på 9,11 * 10^(-31) kg. Siden vi ikke er i nærheten av denne størrelsesordenen er naturen temmelig snill med oss. Men kan det skje? Javisst, det er en viss liten (veldig veldig veldig liten) sjanse for at vi skal kunne løpe igjennom en vegg. Derfor vil jeg nå utlove en belønning på 2.50,- og en karamell til førstemann som kan dokumentere en vellykket veggjennomløping. Hvem vet, dere får kanskje en Nobelpris også!

ole
Fysikk – ikke for bleike brilleslanger!

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Jeg burde vel dra en skikkelig ironisk kvinnsgrisete kommentar til bildene av forfatteren, men sida jeg ikke har sovet nok til at ordkreativiteten min er i sving, gjengir jeg en nerdete vits i stedet:

hu mor:

Heisenberg var ute og kjørte på motorveien da han blei vinka til side av en politimann:
«Veit du hvor fort du kjørte i sted?» spurte politimannen.
«Nei,» svarte Heisenberg, «men jeg veit hvor jeg var.»

*applaus* Det er første gang jeg faktisk har vist en interesse for kvantefysikk!

Til alle som i likhet med Min Mening er interessert i kvantefysikk og kvantefysiske fenomener i f.eks hjernen så anbefaler jeg filmen «What The Bleep Do We Know»

Filmen finnes på http://www.thepiratebay.com

Tiram: Den vitsen finnes ikke nerdete, den er bare lekker. :)

Elisabeth: Bra du fant det interessant, var redd for at folk bare ville overse hele innlegget. Kvantefysikk er (desverre) ikke noe folk flest orker å beskjeftige seg med.

Dette var i sannhet en ny vri på virtuell sjekking; snertne bilder av seg selv kombinert med et innlegg om kvantefysikk. Jeg er rystet…

Som sagt, rystet og imponert over at Tiram klarte å dra en Heisenberg-vits ut av ermet sånn..

Godt skrevet, nå kan også vi vanlige dødelige forstå hva dere fysikere sysler med.
Kan du, forfatter Ole, fortelle meg sannsynligheten for å treffe en hot fysikkberte? Gjelder Heisenbergs uskarphetsprinsipp også her, eller er de bare inteteksisterende?

Mr Th: Nå er nok sjansen for en hot fysikkberte avhengig av flere ting, blant annet av din definisjon av hot, hvorvidt du henger mye på fysikkbygningen og om du går rundt med Angell og Lians «Fysiske størrelser og enheter» i brystlomma, intet tiltrekker damer mer. Ut ifra eget kull vil jeg si at vi har en håndfull fine damer og ganske mange gutter, kanskje ca 4-8 søte jenter av de alt i alt ca 50 – 70 på kullet. Så sjansen er der, og hvis du studerer fysikk kan du i alle fall trøste deg med at om det ikke blir dame på deg så tilegner du deg store mengder noe nerdete kunnskap, og det er da en seier i seg selv.

I dette tilfelle påvirker Heisenbergs uskarphetsprinsipp din definisjon på hot, jo flere øl jo større uskarphet, og dermed flere fine damer. Så Heisenberg har en finger med i spillet her også, den slue reven.

i min iver etter å sjekke om det var noen nye seksi bilder, så klarte jeg ikke å lese om kvantefysikk. Jeg er mao like dum som før…men så er jeg blond også da. jeg er unnskyldt liksom.

jadda.

Etter den initielle skuffelsen over at Ole lett som ingenting drar inn kommentarer som en jævla VamPus (Fra VamPus også, selvsagt) gliser jeg selvtilfreds for å ha oppdaget Fenomenet Ole. Jeg tror jeg skal betale ham for å skrive ukentlig her.

Tiram: Jeg ANER ikke hvorfor, men den vitsen har jeg hørt før. Det KAN ha vært Ole som fortalte den. Vedkommende hadde ihvertfall forklart godt nok i forkant, for jeg fnyselo litt. ;)

ElisabethIC: Det var ikke de heite bildene som gjorde utslaget?

Knut: Jeg skal be Ole laste den ned for meg.

VamPus: Dette har vi faktisk prøvd på før også, i gamlebloggen min. Det innlegget troner fremdeles på kommentartoppen, med hele femti kommentarer. Det ble dessverre ikke dame på stakkaren da, men jeg tror vi kan ha truffet spikeren på hodet med lettkledde bilder.

Mr: Ole oppsummerer bra, jeg kan gå god for pene jenter der. Det vrimler av dem rundt omkring i hele verden, til og med. O_o For øvrig er Teologisk Fakultet en inntertier hva pene jenter angår, jeg har vært i seminargruppe med tre tidligere frøken Norge-finalister. Samtidig.

T: Det var målet vårt. :)

Takker så meget for opplysningene, eier nok dessverre verken formelsamling eller fysiske størrelser og enheter, men forstår at sannsynligheten er liten. Min definisjon av hot fysikkberte er at man får både i pose og sekk, pen og smart, er svak for slike, øl eller ei. Men det var noen eksemplarer der sa du, sa du… Se opp fysikere, gjør dere klar for infiltrering! Og står valget mellom teolog og fysiker, skal jeg banne på at jeg ikke går for teologen… Prost

Mr: Akk o ve. Her viser man manglende kunnskaper, gitt. På Teologisk fakultet finner du sannsynligvis den største konsentrasjonen av ikke-religiøse (meg inkludert) på hele Blindern. Årsaken? Alle pappajentene og sosseguttene som føler at de MÅ studere, men har ikke karakterene til å studere noe skikkelig, de ender opp på TF via restetorget. Om målet er intelligens i tillegg til et bra utseende er nok ikke TF stedet å lete, på den annen side tror jeg ikke Fysikkbygget er noen höjdare heller, fysikere er ofte veldig opptatt av KUN fysikk. Ole er selvfølgelig et hederlig unntak, han er top notch.

Det var jysla heite bilder ja!!!!!!!!!!! *sies monotont*

Jeg er mer av typen som faller for ord!;)

Ikke meningen å fornærme deg Hr Iversen på noen som helst måte, men restetorget funker kun når det gjelder spontane sydenturer. Men det er jo alltid greit å ha tilbud på det også, av og til dukker det opp noe 5-stjernes når en minst tror det.

ElisabethIC: Jeg tenkte meg vel igrunn det.

Mr: Døh, jeg er da ikke like hårsår som enveisfeministene i kommentarfeltet hos Mihoe, heller. ;) Du fornærmer da ikke MEG uansett hva du sier om restetorget. :)

Mihoe, spitzy dame det der! Litt av en utfordring å hanskes med, vil jeg tro. Vanskelig men sikkert ikke totalt umulig. Fornærmelser eller ei: Siden jeg er gjest her, er det vel normalt å være høflig med vertskapet, eller hva?

Mr: Hehe, mulig det. Hun tror jeg hater henne for tiden, så jeg kan jo benytte muligheten til å nevne at hun virket veldig hyggelig da jeg traff henne i mai.

Her oppfordres uhøflighet! :D Blir jeg fornærma sletter jeg bare kommentarene dine. Mihi. Nei, fra spøk til revolver; det var omtenksomt tenkt av deg.

Forfatter Ole: Den vitsen er nerdete og lekker — det ene utelukker heldigvis ikke det andre ;)

VamPus: Hyggelig at jeg klarte å imponere deg!

Hælle måne. Fysikk er visst like utrolig kjedelig som når jeg karret og smisket meg til en 5er i det på videregående.

Heia Matte! Den som skriver ett sexy matte-innlegg vinner en date. Med Ivers.

Aj aj aj…Selveste yndlingsOle som gjesteskribent. Og at fysikkstudenter kunne ha sånne pene mager det visste jeg ikke. Og Ole kunne fått en date på gammelbloggen hvis det ikke hadde vært for aldersdiskriminering og at bloggeier mener at vi ville være en dårlig match…Og nå burde jeg sagt noe intelligent om kvantefysikk, men det er visst over mine evner (ble visst distrahert av den der magen).

Ivers: Jeg tror ikke du hater meg overhodet, jeg er grei sånn.

Mr Th: Spitzy du? Ha ha…Og Ivers har helt rett, jeg er ganske hyggelig.

Tine: Jeg syns begge deler er ganske kjedelige, men synes også at Ole klarte å gjøre fysikken litt morsom. Date med meg er forbeholdt søte jenter fra Chile.

Mihoe: Vil du ha e-postadressen hans, er det slik å forstå? :D

Ok, sexy mattebloggposter vinner en date med loRdx da.

Meget bra, Ole! At du står uten kvinne beviser at det ikke finnes noen rettferdighet på denne jord.

Tine: Fysikk kjedelig? Velg sted og våpen unge frøken, for dette betyr duell. Aller helst «min leilighet, og hodeputer» :) Men fra spøk til rifle, matte mer spennende enn fysikk? Jaja. Jeg har nok ikke nok studiepoeng i matte til å kunne skrive et spennende innlegg om det.

Mihoe: Espen gjør egentlig alt han kan for å hindre meg å finne lykken med en dame, tror han er redd for at jeg skal bli kjedelig og tøffel. Jeg er den desperate vennen som er meget underholdende for de opptatte folka.

Leif: Takker så meget, la oss håpe det finnes noen søte jenter der ute med samme holdning som deg. :)

Leif og Ole: Ole har ingen andre å skylde på enn seg selv. Og hva «Espen gjør egentlig alt han kan for å hindre meg å finne lykken med en dame, tror han er redd for at jeg skal bli kjedelig og tøffel. Jeg er den desperate vennen som er meget underholdende for de opptatte folka.» angår: For noe snikksnakk. Du er dritkjedelig allerede, og blir sikkert ikke noe mer tøflete av et kvinnfolk. Vi vet jo at du allerede er tøffel for alle andre enn meg, du snakker jo til og med babyspråk med disse rollespilljentene dine. Ikke jug på deg desperasjon heller, du er ikke desperat når du kan lire av deg ting som «neeeiii, vikke GJØRE noe for å få meg dame… kanke du (Espen) ordne ei for meg?» og jeg kan aldri tro du vil bli noe mindre underholdende bare fordi du har et kvinnfolk på slep. Faktisk vil jeg tro du ville bli mer underholdende, pluss det faktum at jeg og Tia kunne sluttet å ta femtehjulpåvognahensyn. :p

Vel, der fikk jeg mitt pass påskrevet. :)

Det må sies at jeg har (delvis) forsvar mot noen av punktene, men inget forsvar er bedre enn et møkkaforsvar, så jeg kaster meg på rettens nåde (uttrykk direkte oversatt fra engelsk kan ofte bli artigere).

Skjønt en ting: Jeg gjør da noe for å få meg dame; jeg skriver jo blogginnlegg akkompagnert av heftige bilder :D

ole: dette blogging for kjærste greiene funker ikke. jeg har prøvd.

men bilder funker. (vi vil ha flere)

[…] Jeg har planer om to tiltak for å holde passe liv i bloggen med artikler. 1. Jeg har tenkt å følge LordX og Iversen sitt eksempel og slippe til noen gjestebloggere av og til. Jeg har noen som har meldt sin interesse for å få publisere ut sine tanker og frusterte synspunkt av og til uten å opprette en egen blogg. 2. Jeg kan bringe kamerat Askeladd frem i lyset og fortelle noen av de mest utrolige historer om denne mannen. Askeladd er forresten personen som kjøpte paraglider på postordre og uten videre med opplæring satte ut fra nærmeste fjelltopp. Når det finnes hundrevis av slike gale historer om denne mannen. Dermed at jeg ett arkiv av historer som nærmer seg Iskwew sine “manne vitser”. […]

T: Aldri si aldri ;) de særeste ting kan funke, smaken er som baken! Og ja til flere bilder, og helst med mer kreativ posering!

Iversen: Utrolig kul blogg, du får meg til å le, fortsett i samme ånd. For øvrig har coop prix reklamene vært morsomme, særlig den med en hardrokker i rosa tights som digger tyggispop! ;)

Man/nerd/legend: hvor kan jeg lese om hvordan det gikk med denne Askeladd?

Ole: Selvinterferens / velinterferens he he, ser ikke ut som du prøver særlig hardt, sannelig er du en teoretiker. Slutt å se på deg selv som et offer, ta deg sammen og sett ting ut i praksis. Damene vil at gutta skal ta initiativ. Vi bare sitter og venter, vi… Har greid å skremme MANGE gutter bort med mine modige initiativer, så ja, verden er urettferdig hvis man ikke spiller spillet riktig!

Får jeg lov til å dra en nerdete «vits» jeg også? Vet ikke om den er like lekker, men likevel, here we go: Einstein meets Pythagoras: E = m*(a^2 + b^2)

KjipeOle: Matte knuser fysikk hver dag da! Og jeg er en mester i putekrig, så fysikk taper nok her og!

[…] Grisen Iversen!Gjesteblogger: Superkjekkas om kvantefysikk!For en gjeng…Helvetes IENye filmer blir som gamle – eller omvendt? […]

Hehehe, veldig kult inlegg om kvantefysikk. Snublet innom denne blogget ved en tilfeldighet pga VG.no forums. Leste ivrig om kvantefysikk når jeg var yngre men ble helt oppgitt etterhvert av at det var helt ulogisk og at alt var bare: Sånn er det bare!

[…] Grisen Iversen!Gjesteblogger: Superkjekkas om kvantefysikk!For en gjeng…Helvetes IENye filmer blir som gamle – eller omvendt? […]

Kjære Ole:

Espen er ikke så håpløs som du vil ha det til når det gjelder å skaffe deg dame. Han lå da igjen en pen liten kommentar i min blogg, som vekket min interesse umiddelbart. Og det har han helt sikkert gjort andre ganger også – tror han er en god kompis, i grunn.

Dette var veldig spennende. Jeg misunner deg hjernen din, og alle andre hjerner som studerer fysikk. Jeg vil også ha sånn.
Har du noen tips om bøker hvor man kan lese mer om dette (lette bøker)? 2Fy var spennende, men regninga fikset jeg ikke. Liker teorien jeg. :D

Finfine bilder. Blir nok dame på deg snart skal du se. :)

Sier foresten fysikken noe om hva so sjker hvis man blir sittende fast i veggen?

[…] Himmelfall Mentalinstitusjoner er jo både koselige og morsomme – hvem hadde trodd det? Tilbyr også innsikt i kvantefysikk, men ikke like bra som man tidligere har gjort det her på bloggen. […]

Hm. Knapt fire år senere legger jeg merke til den frekke bildeteksten på siste bilde. Ole, din jævla kødd, jeg skal si deg en ting jeg: Brillene mine er steikfine, og jeg er bare bleik fordi jeg… ikke tar av meg tøyet ute i sola fortenk! Ja. Den tenker jeg satt.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.