Katakombene 2009: Hat-trick

logo09Hvert eneste år, når det går mot høst og vanligvis litt etter at den verste fårikålstria er over, inviterer Thomas til verdens koseligste lille filmfestival. I katakombene under det gamle Lundetangen-bryggeriet i Skien samles en liten haug med hyggelige mennesker for å nyte et program som går fra 12.00 til et stykke utpå natta. Vanligvis stavrer vi hjem en gang mellom 02.00 og 03.00. Som seg hør og bør har Thomas kalt arrangementet Katakombene, og i år gikk moroa av stabelen for fjerde gang. Sjøl har jeg bare vært med i 2007 og 2008, så jeg regner 2009 som et personlig hat-trick.

Omtrent (eller helt nøyaktig) slik så programmet ut i år:

SITA SINGS THE BLUES var en frisk åpningsfilm. Hele godbiten er kreert i Java av Nina Paley, som i følge Thomas har tjent en god del penger på denne til tross for å ha gitt den ut under Creatice Commons-lisens. Ikke vanskelig å forstå hvorfor, for å si det slik (sku bare mangle, hun brukte 5 år på hele stasen). Denne filmen forteller to historier parallellt: Et selvopplevd samlivsbrudd og et sagn fra Ramayama om Sitas noe problematiske forhold til mannen hun elsker, prins/kong Rama. Mye artig animasjon, og er det en ting Paley ikke gidder så er det å binde seg til ett kunstnerisk uttrykk. Krydderet er låter fra gamle dager, sunget av Annette Hanshaw, elegant flettet inn som små musikkvideoer i det indiske sagnet. Lekre saker.

Madammen mener: Litt lang, men utrolig vakker. Jeg likte veldig godt at det er brukt ulike animasjonsstiler gjennom hele filmen. Likte også veldig godt bruken av de gamle sangene, tekst og stemning passet veldig godt til sagnet.

THE LAND THAT TIME FORGOT er en B-film fra 1975 som traff meg midt i hjerterota. Hovedrolleinnehaver Doug mcClure må da være inspirasjonen for Troy mcClure i the Simpsons? Denne filmen er basert på en bok av Edgar Rice Burroughs, og handler om… eh.. landet som tiden glemte. Her er det dinosaurer, nazister, u-båter og steinalderfolk i rikt monn, spesielt herlige er pterodaktylene som Sonja fort konkluderte med at var mer glideøgler enn flygeøgler. Det er visst også laget en oppfølger, den må jeg få sett. Under introduksjonen fortalte Thomas at en av manusskribentene het Morecock, noe som sørget for høylydt fnising i salen. Årets skuffelse var å komme hjem, sjekke imdb.com og finne ut at navnet staves Moorcock. «Mer penis» er artigere enn «ås og dal-penis», mener nå jeg. Dette var vel mildt sagt en digresjon…

Madammen mener: Fnis. Fabelaktige spesialeffekter! Grei handling og fint kvinnesyn. Jeg har veldig lyst til å se oppfølgeren.

COME FULL CIRCLE skjønte jeg ingen verdens ting av, men herrefred så lekker den var å se på da? Surrealisme signert Finn-Eirik Rognan, fraværende Katakombe-veteran Nils J. Nesses partner in crime.

Madammen mener: Jeg har ikke helt sansen for slik kunstfilm. Veldig kort, men imponerende hvor mye kvinnelig nakenhet man får inn på 2 min.

OFFSIDE er en sånn film som fikk en del oppmerksomhet da den kom i 2006, men som jeg bare ikke fikk tid til å se. Det er gjerne en sånn film med hvert år, og de er vanligvis meget severdige (fjorårets hadde «The King of Kong», i 2007 så vi «Kabul Express»). Inntrykket mitt er at denne slo godt an, men selv syns jeg den var litt under forventet nivå. Jeg mistenker at oversettelsen hadde sine svakheter, uten at jeg helt klarer å sette noen finger på hva som ga meg den følelsen. Følelsen av at jeg hadde kost meg mer hvis jeg snakket språket var vanskelig å komme unna, men for all del: Dette er en severdig film som jeg anbefaler at alle får med seg. For de som lurer handler «Offside» om iranske jenter som ikke slipper inn på fotballkamp, og til dels om hvor vanskelig det er å forsvare en så snodig regel. En gla’film om noe som egentlig er langt mer alvorlig.

Madammen mener: Jeg er førnøyd med å ha sett den, men ville nok ikke sett denne på eget initiativ. Er enig med Ivers i at den nok er mer givende hvis man snakker orginalspråket.

DEPUTY DROOPY er en liten tegnefilm om den trøtte bikkja Droopy, Tor Andres første bidrag til årets program. Det er vanskelig å si noe om denne som ikke er sagt før, så jeg bare gjentar det: Her tar man et godt poeng, denger det til helvete og hjem igjen, og det er hysterisk morsomt. Man lager ikke tegnefilm som i ’55 lengre. Kjipt.

Madammen mener: Jeg har sett denne flere ganger tidligere og ler alltid veldig godt gjennom første halvdel, men har en lei tendens til å gå lei omtrentlig der. Stas at den var med!

THE LADY EVE fra 1941 skulle bli dagens største positive overraskelse for min del. Også denne ble lurt inn i programmet av Tor-Andre, og takk til ham for det. Romantiske komedier var ikke bare bedre før – de var direkte fabelaktige. I mange år har folk pøvd å innbille meg at den ultimate screwballkomedien, His Girl Friday, var noe å se på. Nå tror jeg på dem; jeg er screwballfrelst. En lekkerbisken av en film!

Madammen mener: Etter å ha sett denne forstår jeg de menneskene som har en lidenskapelig elsk for eldre romantiske komedier. Dette ga veldig mersmak. Jeg lo hjertelig gjennom hele filmen, anbefales på det varmeste.

MAT & QUIZ ble det også tid til. Nærmest som vanlig ordnet Typiske Tor-Andre pizza til alle, og for andre år på rad holdt jeg en aldri så liten quiz for de oppmøtte. Om du vil sjekke hvordan du gjør det kan du sjekke ut quizzen kjemisk fri for svar slik at du ikke fusker HER og fasiten finner du HER. Vinnerlaget dro hjem 15 poeng, respektabelt.

Madammen mener: Det burde vært obligatorisk på alle pizzasjapper å servere minst en pizza med ølsaus, nam! Bryggeriet Pizza leverer god mat, som vanlig. Ikke for å skryte for mye av mannemannen min, men årets quiz traff godt. Nivået var langt mer tilpasset publikumet i år enn i fjor og vi koste oss stort under quizen selv om vi endte opp som eneste lag uten premie.

VILSE I PANNKAKAN er noe svensk barnefjernsynshelvete fra 1975. Jeg har følgende å si om den: Fy faen. Fy faen i helvete! Hadde jeg sett dette som barn er jeg usikker på om jeg ikke hadde hatt et skap fullt av psykofarmaka i dag. Tenk deg Pompel og Pilt møter Taremareby under ei pannekake med en mentalt forstyrra forteller som i godt voksen alder skal portrettere en femåring. Fy faen. Fy faen i helvete.

Madammen mener: Ikke rart at svensker er rare.

KILINK ISTANBUL ‘DA ble min kebabfilm. Den er laget i 1967, men ville glatt bli tatt for å være laget på 30-tallet. Her får vi en oppvisning i tyrkisk film totale mangel på respekt for opphavesrett, publikum , gode undertekster, logikk og ellers alt man forbinder med god film. Når jeg sier at dette ble min kebabfilm betyr ikke det at jeg hinter om at den er tyrkisk, men at jeg forlot åstedet etter en halvtime for å kjøpe kebab. Og jeg var ikke en gang særlig sulten!

Madammen mener: Fantastisk oversettelsesjobb på denne, spesielt den «korrekte» bruken av engelsk grammatikk. Fniste masse den første halvtimen og ved en scene helt mot slutten (den der sekretæren tar av seg kåpa med et HA!). Cliffhanger av de sjeldne, spesielt med tanke på at resten av filmserien har gått tapt for ettertiden (var kanskje like greit?)…

BORN TO FIGHT er det Thomas så elegant kaller stuntporno. Handlingen er så som så, en terroristgruppe holder en landsby som gisler for å få tilbake lederen sin, men de får så hatten passer av et lag med idrettsutøvere som tilfeldigvis er i landsbyen for å dele ut gode opplevelser og leketøy. Ekstremt mange tøffe stunt, spesielt med tanke på at alt holdes innenfor fysikkens lovverk. Imponerende bilder, men substansen er jo så som så. Perfekt valg som kveldens nest siste.

Madammen mener: Sovna. Jeg tror det var okei action. Det var noen imponerende teknikker som blandet ulike idrettsgrener med kampsport. Vondt å se stuntoppsummeringa som gikk parallelt med rulleteksten. Han ene skuespilleren brakk begge beina tvert av og en annen holdt på å få hode knust av en semitrailer.

REPO! THE GENETIC OPERA er et høydepunkt av midnattsfilmene (misforstå meg rett, de to foregående har vært ganske tøffe, men denne var nærmest skreddersydd for å holde meg våken de to siste timene) for meg. Jeg falt ikke pladask for musikken, men skuespillerne og formen på det hele var fantastisk. Anthony Stewart Head er strålende, Alexa Vega er strålende og Paul Sorvino er enda mer strålende enn alle andre til sammen. Alt er strålende.

Madammen mener: Hva kan jeg si… Jeg elsker jo denne typen film/musikal. Moro for store og små… eller kanskje mest store. Blod og gørr fra ende til annen blandet med fin sang funker hver gang :D Også er jo Giles med, det kan jo ikke gå galt.

Og med denne lurvete gjennomgangen er jeg vel ferdig, og kan begynne å glede meg til neste år. Hvis kurven fortsetter (og hvis han Hjorthen holder seg hjemme) blir Katakombene10 noe helt spesielt. Kudos til arrangør for et knallsterkt program (sans tyrkerfilmen), og takk til Skien for god kebab.

Les også: Fred ut, Sønn om Katakombene 09, Tor Andres referatog skriveriene til førstereisjenta Sonja. Som hun påpeker vil det nok bli flere referater herfra, følg med på Filmdagbok for oppdatert liste.

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Takk for i år!

Quiz’n var morsommere i år Iversen, alltid morsommere å kunne svare på noe:) Gleder meg til å se på premien (tre asiafilmer).

Hils Madammen!

[…] anbefaler også Fred uts, Iversens, Tor Andres referater (og sikker etterhvert Fylleangst og Hjorthen) som har gjort dette før, og […]

Takk for i år ja, Anne! Det er alltid like koselig. :) Syns quizzen ble på et kurant nivå i år, det er vanskelig å balansere mellom for vanskelig og for lett. Madammen er hilst.

Din beskrivelse av Vilse i Pannkakan er sånt som gjør at jeg allerede så smått har begynt på neste års program.

pinlig å innrømme, men det ble med tre poeng på quizen din. burde hatt minst dobbelt så mange.

[…] som blogger katakomber: Fred Ut, Typisk Tor Andre, Sonja Dadam, Lillemus Mei. AKPC_IDS += […]

Unnskyld at jeg spør, jeg duppet visst av et øyeblikk, men hvem var det egentlig som var på det laget som vant quizen igjen?

Fred Ut: Jeg vet ikke om det er positivt eller negativt (for meg)..?

Esquil: Tre poeng? Da regner jeg med at du ikke fersket at KISS spilte hovedrollene i «Kiss meets the phantom of the park». Litt svakt formulert, den frågan der. Burde brukt majuskler.

Hjorthen: Jaffal Habben, han dro nok hjem brorparten av poengene selv vil jeg tro.

Hjorten: Du, Habben, Erik og meg.

Anne: Det betyr i praksis at det var du og jeg som vant quizzen det:-)

[…] Tor Andre Iversen Sonja […]

Hjorten: Hehe…

Syns Madammen det var spekulativ nakenhet?

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.