10 tips for å overleve i kollektivtrafikken

bussJeg er en fantastisk kollektivtrafikkbruker, det våger jeg faktisk å påstå. Jeg opptar aldri mer plass enn jeg må, om jeg har en sekk setter jeg den alltid enten på fanget eller mellombeina om jeg står. Å gå inn for at andre skal ha det ok på t-bane, trikk og buss er dessverre ikke noe utbredt idé, og dette innlegget er kanskje ikke ment som noen spredning av Iversens Gode Kollektivtrafikkbudskap. De første fem tipsene er regler jeg mener alle burde følge på t-bane, buss og trikk, de siste fem er triks du kan bruke for å klare deg i en dog-eat-dog-verden hvor ingen bryr seg om de første fem.

Hva du bør gjøre for å være en grei kollektivflinkis:
1. Ta opp minst mulig plass om det er trangt.
2. Reis deg for gamlinger og folk som ser skrale ut, men ta deg i akt: Det finnes dem som ar seg fornærme. Ikke gjør dette til noen stor greie, det har du nesten alt å tape på. Konsentrasjonen av gavmilde damer på åtti med et solid budsjett er ikke så stort at du vil si «Værsågod frue, ta min plass». Konsentrasjonen av gretne gamle damer som lar seg fornærme av slikt er nemlig større. Det lureste er å holde kjeft, reise seg og stille seg et annet sted.
trikk3. La folk gå av/ut før du stiger inn. Det finnes knapt mer irriterende mennesker enn de som skal gå inn på t-banen før du har kommet deg ut, selv om du står klar ved døra når togsettet stopper. Plassér deg til venstre eller høyre side for døra, ikke rett foran. Det sier seg selv at krav også stilles til deg som går av; ikke sitt på en lite sentral plass helt til bussen åpner dørene – vær klar for å gå av når du skal av.
4. Småprat og snikksnakk frarådes med mindre du selv blir snakket til først. De aller fleste av oss vil gjerne sitte uforstyrret.
5. Respektér de uskrevne reglene på bussen. Alle vet at gamlingene sitter foran og de kule kidsa bak. Om du ikke er sikker på hvor kul eller gammel du er kan det være lurt å plassere seg omtrent midt imellom. Har du først satt deg et sted er det selvsagt ingen vei tilbake (bonusregel).

Hva du bør gjøre siden ingen andre gidder å være kollektivflinkiser:
6. Du har selvsagt mp3spiller, noe som i utgangspunktet er veldig kjekt når du vil stenge den kalde verden ute på t-banen. Last ned Imperial March fra Star Wars og legg merke til hvor usedvanlig tøff i trynet du selv føler deg med litt skikkelig bakgrunnsmusikk på din vei mellom benkeradene. Det er en grunn til at veldig få har kødda med Darth Vader og sluppet unna med det uten ganske varige mén.
7. Vil du ha god plass, kanskje til og med tre seter på t-banen helt for deg selv? Lat som om du sover. Det er av en eller annen grunn veldig få som tør å vekke ukjente. Om noen mot formodning vekker deg kan du skylde på narkolepsi, skriv gjerne en falsk lapp fra din lege. Ingen blir sure på stakkarer med obskure sykdommer.
bane8. Risikabelt, men absolutt verdt det: Ta med en Bibel, kle deg gjerne pent. Tør DU å nærme deg en velantrukket bibelfrik, kanskje? Aberet er selvsagt om du treffer et Jehovavitne på bussen, denne skremmer du selvsagt vekk med den falske narkolepsilappen din. Jehovavitner liker ikke syke folk, tror jeg. Kanskje.
9. Legg på deg. Masse. Avstanden folk setter seg ved deg er proporsjonal med hvor mye plass du tar i utgangspunktet. Er du tynn, da setter folk seg ganske nærme. Er du bælfeit, da får du ofte mye bedre plass enn du egentlig trenger. Den menneskelige natur er ikke politisk korrekt, nemlig. Et tips i samme gate (Jeg er raus med bonustipsene) er å bare blåse i klær, men da bør du kanskje ikke være spesielt digg å se til, ellers kan konsekvensene bli noe ubehagelige.
10. Rop «Ja, da var det billettkontroll» i det du kommer inn på transportmidlet. Pass på å si dette lenge før dørene lukkes, og ta plassen til de som instinktivt forlater det synkende skipet.

Føler du deg ikke klar for offentlig transport nå, nei da vil du nok aldri gjøre det. Jeg anbefaler i så fall at du bare kjøper en bil.

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

[…] Iversen Revisited […]

Ha ha, denne var ganske morsom Iversen.

Jeg tok buss her for noen uker siden. Bilen var på verksted. Det var rart å ta buss. Spesielt var det merkelig at sjåføren ikke tok hensyn til en ca 120 år gammel dame som kom på. Før hun hadde satt seg – ja så kjørte bare sjåføren videre.

Resultat: en ca 120 år gammel dame lå sprellende i midtgangen. Det er jo så som så med balanse når en passerer 100 år liksom..

I Oslo syntes jeg det var skummelt å ta banen. Det var masse narkomane der, og dessuten masse ekle ungdommer som trodde de var negre. De røkte iallefall hasj på banen. Tror jeg. Mulig jeg antok at de røkte hasj siden de gikk med hettegensere, men en skal huske på at jeg er fra NordNorge. Og i NordNorge er hettegenser ensbetydende med hasjrøyking.

Det skumle var likevel at dørene lukket seg så fort igjen. Jeg hadde jo såvidt fått presset rææva innenfor døra på dette narkoredet av en t-bane før dørene smelte igjen bak meg.

Veldig skremmende.

*ler* det var gode tips iversen.. ;-) buss har jeg ikke kjørt siden busssjåføren julte oss opp for å være litt svære i kjeften bakerst (en gang på videregående) og skal jeg inn på en ny buss så blir det nok i «slept inn – kicking and screeming» tilstand siden jeg ikke direkte har noe behov for å ta buss…

;-)

Tips #3 er jeg heilthjerta med på! Jeg irriterer meg grønn på folk som stormer inn før andre har kommet seg ut døra, slik at man må brøyte seg rydning. Jeg pleier ofte å ganske demonstrativt gå rett på folk som prøver å gå inn før folk har kommet seg av, og stiller meg gjerne breibeint i veien for sånne når jeg skal inn sjøl. (Men på sida av døra, så klart:)

Iversen, vi to er godt oppdradd. Jeg følger selv diss reglene til punkt og prikke. Men du glemte selvsagt: Ikke sett dere på plassen som er markert RESERVERT HANDICAPPEDE. Men dette utgår etter 2200, for da har alle de handicappede lagt seg. Tror jeg. Og en til: Har du sykkel, kan du SYKLE, ikke ta buss/tbane/trikk.

Jeg går stort sett, jeg.

Gode takter fra alle kommentatorer her.

Er det lov til å glo olmt på gamle damer på bussen som teller opp småpenger i morgenrushet?

Isk: Det er til og med lov å si «Ærlig talt, la meg telle opp litt kjappere.» og se überolm ut.

DEUTSCHLAND DEUTSCHLAND ÜBER ALLES! 1 – 0 over Polen. :D

Vær nå litt grei da, håndverkeren kommer til å være sur og lei i morgen siden Polen tapte.

Vivaaa Polska!

Meget bra innlegg!

Ah! Det var visst derfor jeg kjøpte meg bil.

[…] I anledning denne anbefaler jeg denne. Fred ut. […]

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.