Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (8. installasjon)

The Princess Bride (1987)

He didn’t fall? Inconceivable!

Er det en regissør det er vanskelig å bli klok på her i verden, så er det Rob Reiner. Den velbrukte birolleskuespilleren står bak sippefilmen «When Harry met Sally», møkkafilmen «North», solide thrillerdramaer som «Misery» og «A few good men» – også har han laget en av tidenes koseligeste eventyrfilmer – «the Princess Bride».

caryDette er ingen Oscarkandidat, det må jeg innrømme. En syk guttunge og bestefaren hans danner bunnen av en dobbel struktur, hvor bestefar prøver å muntre opp barnebarnet med en bok. Det er bokas handling som utgjør filmen, også hender det at den syke gutten avbryter her og der for å fortelle oss at klining er ekkelt og at han vil ha mer vold. En skikkelig godgutt, altså! «The Princess Bride» handler om kjæresteparet Buttercup og Westley som bor på landsbygda. Når Westley blir rapportert død, drept av den fryktete piraten Roberts, gir Buttercup opp kjærleiken og sier ja til å gifte seg med landets prins, Humperdinck. Han er en sleip faen, og vil ha mer enn bare ei lekker prinsesse på bakrommet, så han sørger for at Vizzini og hans kompanjonger Iñigo Montoya og kjempesvære Fezzik kidnapper Buttercup. De reiser sjøveien mot nabolandet Guilder, hvor meningen er å plante beviser for at det var skurker derfra som kidnappet Buttercup. Humperdinck vil nemlig ha krig, for sånt er alltid moro. På veien over skjer det mye artig, og de får et mystisk skip på slep. Det er ved landgang i Guilder moroa begynner. Siden dette ikke er den typen film som jeg bare syns er kul fordi den er litt teit, men en film jeg liker fordi den er god, skal jeg ikke røpe stort mer enn dette. Se filmen og kos deg.

skurkSå, uten å røpe spesielt mye mer av handlingen for mye, hvorfor er dette en fantastisk film? Jo, det skal jeg jaggu fortelle dere. Dette er en skikkelig rampefilm. Vitsene flyter nesten over, og du vil få en billig glis samma om du er jente, gutt, pensjonist eller barnehagesnørrunge. Filmens aller største styrke er (som alltid i denne serien, omtrent) skuespillerne. Cary Elwes, som vi husker fra Saw og Men in tights, spiller Westley (Ok, nå røpte jeg vel at han ikke er HELT dau), Robin Wright Penn spiller den usedvanlige kjedelige Buttercup og en av mine favorittfilmskurker spiller prins Humperdinck; Chris Sarandon har tidligere spilt Jerry Dandridge i kultfilmen «Fright Night», og spilte Pastor Current i «Bordello of Blood». Go’filmer du bør se med kjæresten din, begge to! For dere som enda ikke er overbevist; Sarandon er stemmen til Jack Skellington i Nightmare before Christmas. Birollene er også besatt av knallskådisar; salige Andrè the Giant spiller Fezzik og Mandy Patinkin spiller Iñigo Montoya, en spansk sverdmester med «a score to settle». Patinkin er ikke ei jente, selv om det kan høres sånn ut, han er verdens tøffeste mann. Dere i allmuen kjenner ham kanskje bedre som 88 Keys i «Dick Tracy», Rube i «Dead like me» eller noe ustabile Jeffrey Geiger i «Chicago Hope» (En serie jeg hatet back in the days, men tror jeg kunne likt nå). Jeg tror faktisk jeg kan garantere at denne filmen kan by på et titalls skuespillere du har sett før, men ikke helt husker navnet på, og slike skuespillere er ofte skikkelig kule.

Er du enda ikke overbevist om at dette er en film du må se, eller helst kjøpe og henge opp på veggen for å tilbe annenhver lørdag? Da er du mest sannsynlig skikkelig teit, men jeg prøver en siste krampetrekning: I denne go’filmen må du nemlig se opp for «Galskapens klipper», enorme kampgnagere, Billy Crystal med like mye sminke som hun du syns var deilig i tiende klasse og som en deilig liten spiker i kista: Du har fått med deg han sadistiske albinomunken i «DaVinci-koden»? Vel, den sadistiske albinomunken i denne filmen er hundre ganger kulere.

Hello, my name is Iñigo Montoya. You killed my father. Prepare to die.

5 tilbakemeldinger på “Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (8. installasjon)”

 1. sonitus.org » Blog Archive » Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (8. installasjon) sier:

  […] Iversen revisited […]

 2. Tor Andre sier:

  Jeg så nettopp denne om igjen for noen uker siden og sikler på en ny to-disks DVD som nettopp har kommet. For å legge til et par argumenter:

  – Fektekampen mellom den mystiske helten og den spanske sverdmesteren er en av de beste fektescenene festet til film noen gang.
  – Av skuespillerne vil jeg også trekke frem Wallace Shaw som spiller i den svært seriøse ‘Min middag med André’ (en av mine all-time favorites) og Grand Nagus Zek i Star Trek Deep Space Nine.

 3. Tine sier:

  Hihihi veldig fint videoklipp.
  Og han gutten er jo han gutten som spilte i den derre tv-serien… øhm…. Mine beste år? eller hva den het…

 4. Tine sier:

  Fred Savage heter han! Og serien het The Wonder Years. Go’ serie!

 5. Iversen sier:

  Tor Andre: Enig, den fektescenen er legendarisk, og Shaw er knallfestlig.

  Tine: Det stemmer, og akkurat i det jeg skulle fylle ut informasjon ser jeg at du har ordna det sjøl. :D