Friday the 13th (2009)

jasoneva«Black Christmas» fra 2006 er ifølge Skrekkmania.com selve skoleeksempelet på hvordan man ikke skal lage remake av gamle klassikere. Nå har vi fått en verdig utfordrer.

Siden 2006 har det imidlertid skjedd noe faenskap innen filmindustrien. Man lager ikke remakes lengre, for da blir det så opplagt at man er i beit for egne ideer og vyer. Man lager re-imaginings (til helvete med deg, Rob Zombie). Det er jo et sjarmerende ordvalg, all den tid det i stor grad er mangel på imagination som gjør at man lager gamle filmer om igjen. Det er nok like greit å beholde ordet remake, der føler man seg i det minste ikke forsøkt bondefanget. Hjertesukk fullført.

For dere som ikke følger så godt med; Friday the 13th-serien er legendarisk. I 1980 kom den første installasjonen i serien, og unektelig den beste filmen av dem alle (Kevin Bacon gjorde en av sine første roller her). Veldig kort fortalt handler serien om Jason Vorhees, han med ishockeymaska, som (med visse variasjoner fra film til film) kverker ungdom for fote. Etterpå fulgte en haug med oppfølgere pluss «Freddy vs. Jason» (2003), hvor Jason plasseres på samme lerret som Freddy fra «Nightmare on Elm Street«-filmene.

Nå har man altså fått det for seg at vi trengte en ny versjon av den aller første filmen om JasonVorhees, eller snarere en ny versjon av de første to-tre filmene. Den første har de nemlig klart å koke ned til ca 3 minutter (Ja, for deg som ser remaken først er dette en enorm spoiler), så kjøres det en halvtime med noe som strengt tatt bare er en introduksjon av Jason (ja, det er helt ellevilt) og litt kåt/død ungdom før man runder av med selve filmen på en god (sic!) time. Det begynner vel å bli temmelig opplagt at dette ikke er en film jeg gidder å anbefale for dere som syns skrekkfilmer er stas…friday13

Dette er nemlig bare visvas. Elendig fan-service for oss som elsker serien og ellers en ganske kjip skrekkfilm. Joda, du blir vettskremt opptil flere ganger om du ser denne på kino, men det er ikke fordi filmskaperne gjør en god jobb – det er fordi de misbruker verdens skitneste skrekktriks: Hver eneste jævla gang det skjer noe som skal være skummelt, da legger lyden seg først litt ned i noen sekunder før trommehinnene våre blir blåst til helvete. Du kjenner til det, ja? Om du er fjorten eller bare tjukk  huet tror du kanskje dette er en kul og effektiv teknikk. Effektiv er den (jeg innrømmer det, den får meg til å skvette i setet og gir meg litt hjertebank), kul er den ikke. Jeg vil bli skremt av noe som er genuint skummelt, ikke fordi jeg blir livredd for om øre, nese, hals-avdelinga på mitt sykehus har høyt sykefravær når jeg må oppsøke dem etter at filmen er over. For pokker. Det er ikke umulig, den første filmen i serien klarte det for eksempel helt fint, og den er nesten tretti år gammel (Gud, hvor gammel har han Kevin Bacon egentlig blitt?). Den stemningsfulle musikken er for øvrig erstattet med moderne blautrock. Lydmessig sett er dette en katastrofe.

13fridayyHandlingen er heller ikke noe å skrive hjem om. Nå er vel ikke handlingen det man bryr seg mest om i en skrekkfilm, det skal sies. At kidsa drar på camping og ender opp som lapskaus (oi, spoiler igjen) er omtrent det som forventes, det er greit at man ikke har skrevet et manus med masse dypere mening og alskens karakterutviklingsstress. Likevel, det går an å skrive manus som trekker inntrykket opp, det sier litt om filmen at jeg koste meg mest når Weird Asian Kid slo vitser om marihuana. Ja, det er en hopped up asiatisk vitsemaker med – vi klarer oss ikke uten lengre. Han dør, forresten. Det gjør han afro-amerikanske som slår masse slavevitser også. Jeg sier det bare så du ikke skal ligge og lure på det i natt, fordi jeg er glad i deg. Ok, omtrent alle dør. Skal det være uannonsert spoiler så skal det være uannonsert spoiler!

Vorhees jr. har fått en oppjustering siden sist. Det ser bra ut, men for puristene er det vondt å se en Jason som sikkert kunne slått undertegnede på sekstimeteren. Gode, gamle Jason løp ikke, han bare dukket opp og vandret. Det skal være litt feil at han kan ta igjen alle på null komma niks ved å bare spasere etter dem. For øvrig tar Jason gisler i denne filmen – det er bare teit.

Liten oppsummering på tampen: Skuespillerne er generiske (Ok, Jared Padalecki er kurant, han gjentar strengt tatt bare rollen sin fra «Supernatural«), vi får verdensrekord i gratuitous female nudity (hvorfor er det så tynt med nakne mannfolk i skrekkfilmer? Dusjer de aldri? Jaja, jeg klager ikke, er da heterofil mann fremdeles), mye gore men lite oppfinnsomme drap.

Du skal ikke se denne filmen, det er den ikke verdt.

Stikkord: ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Fin slaktanmeldelse av en elendig stykke film. Dette var 95 kroner rett i dass.

Tomtes siste skrik: Black Christmas (2006)

Håhå, jeg gleder meg nå tilå se denne, samma hva du sier. Det betyr ikke at jeg tror den er bra.

Men i den første filmen er det vel mamma Vorhees som tar seg av drepingen er det ikke, Jason dukker ikke opp før i sluttsekundene, og begynner ikke drepinga på ordentlig før i toeren?

Hjorthens siste skrik: Utlendingar møtte rusa på STX Florø

Nå har du ødelagt alt, Ivers…hadde ingen planer om å se denne filmen, men etter en sånn formidabel slakt, ja, da har jeg jo ikke noe annet valg enn å se makkverket… Takk skal du fanden meg ha!

Takk, Tomte. Det varmer når det kommer fra en skrekkentusiast som deg. :)

Hjorthen og Rune: Ja, jeg vet jo det – man må jo se sånt selv om (eller kanskje fordi) det slaktes… Det Hjorthen sier stemmer selvsagt. Det er såvidt nevnt i teksten også, men siden det er den filmen som er god har jeg valgt å ta den høye veien uten superspoilere: «Den første har de nemlig klart å koke ned til ca 3 minutter (Ja, for deg som ser remaken først er dette en enorm spoiler), så kjøres (…)». Ikkesant?

Aldri likt Fredag den 13. Ideen var litt for teit, og ikke på en god måte. Kvasirealism kan du ha for meg.

Uansett, festlig med stereotyper. Som vanlig sier gode gamle Whedon det best i denne godbiten fra Commentary! The Musical: http://www.youtube.com/watch?v=MNmzegQUtFA

Nok en unødvendig remake fra Michael E-bay.
Så traileren og det virket som noe oppblåst og masete rot som garantert ikke har noe av sjarmen og den flotte stilen de første filmene hadde. Irriterer meg for øvrig at de bytter ut ordet remake med noe annet i et patetisk forsøk på å virke orignale når det de virkelig gjør er bare å gi nok et bidrag i en serie med hundrevis av andre remakes som oversvømmer Hollywood om dagen.
Pirk: Jasons etternavn staves med to o-er: Voorhees.

Alexanders siste skrik: Film ferdig

Axel da, det er jo en herlig serie! Hvordan kan du kalle den serien kvasirealisme?

Alexander: Først til pirket, du har helt rett. Jeg retter det ikke, for jeg kan fiske flere kommentarer på å la det stå. :D Ellers er vi jo enige.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.