Foreldreskolen (del 6)

I «foreldreskolen» tas det opp saker og ting som vi alle husker fra de unge år. For dårlige foreldre er dette en serie som kommer til å være til stor hjelp, da jeg selv endte opp som et meget vellykket individ. Hva jeg skriver om kan være opp til dere, foreslå neste tema som en kommentar!

I dag: Stemmekontroll – nøkkelen til den voksne verden

Er det én ting foreldre syns er pinlig, så er det når barna deres gjør som de selv gjør – med modifikasjoner. La oss tenke oss et lite eksempel som jeg kan tenke meg mange foreldre vil nikke gjenkjennende til:

wankerMor og lille Toralf har vært i butikken. Ikke den vanlige butikken, for mor måtte absolutt ha glutenfritt mel og slikt har man ikke i den lokale matvaresjappa. Dette kan tyde på at mor og Toralf bor i utkantnorge. Men dette er ikke sakens kjerne, sakens kjerne er at mor og lille Toralf tar bussen til den fancy butikken i byen (Ok, dette er heller ikke sakens kjerne – bare les videre, du). I butikken oppfører Toralf seg pent, som han vanligvis gjør, og mor får kjøpt sitt dyrebare mel uten gluten. «Uten gluten» rimer, men dette er heller ikke så viktig som man kanskje skulle tro. Toralf er en ganske snill liten tass, og han hjelper mor med å pakke alt melet og de andre tingene mor bestemte seg for også å ta med seg, i fire hvite plastposer med reklame for butikken på. Toralf er ikke gammel nok til å forstå at disse posene burde vært gratis, derfor lager han ikke noe trøbbel i denne situasjonen. Etter at Toralf har pakket og mor har betalt vandrer de to, med en pose i hver hånd, til en bussholdeplass i nærheten for å ta bussen hjem. Bussen går bare annenhver time (siden utkantnorge er litt uglesett og meget få sjåfører vil kjøre dit), så de tar seg en is på veien til holdeplassen. Toralf har fått et Donald-blad og mor leser VG (om du er sånn hipp politikkopptatt dame/mann, så kan du bytte ut «VG» med «the Ecnonomist») mens de venter på bussen. Sammen med dem venter en eldre herremann med tupé og gammeldags habitt. En ung mann venter også, men han sitter litt unna benken på holdeplassen og snakker i telefonen sin. En ganske fin telefon, jeg tror han snakker med kjæresten sin. De vurderer å flytte sammen i en liten leilighet i sentrum, men dette forutsetter at døgenikten får seg en jobb. Og klipper håret. Igjen; dette er ikke sakens kjerne. Etter en liten stund kommer bussen, og alle går på. Den eldre herremannen betaler for en honnørbillett, mor og Toralf kjører på en voksenbillett siden det er lørdag. Den unge mannen har klippekort og setter seg selvsagt helt bakerst i bussen. Det er da det skjer, det alle foreldre frykter mer enn de frykter døden – akkurat i det mor og Toralf passerer den eldre mannen som selvsagt sitter helt foran på den plassen som er reservert for eldre:

Toralf glaner, setter hodet på skakke, åpner munnen og utbryter «Mamma, hvorfor har han derre gamle mannen ei dau rotte under hatten sin?!?!«.

Selv om de fleste eldre herremenn enten ville oversett eller vært såpass tunghørte at de ikke engang hadde registrert Toralfs bemerkninger er naturligvis ikke dette noen hyggelig situasjon for mor, noe hun i dette tilfellet gir tydelig uttryk for ved å røske Toralf med deg bakover i bussen. Toralf aner ikke at dette engang er pinlig. Han har tross alt overhørt at både mor, far og søsken har sagt lignende ting om hverandre og utenforstående flere ganger, så hvorfor er det plutselig så forbanna fælt når han setter skapet på plass?

hviskestemmeStikkordet er selvsagt stemmekontroll. Barn må på et tidspunkt lære at det bare er lov å si stygge eller morsomme ting om andre, og da spesielt ukjente, så lenge volumet holdes lavt og bare den man snakker til kan høre. «Men egentlig burde man ikke si slike ting i det hele tatt!» sier kanskje du? Tullball. Vi gjør det, hele gjengen, og vi har ingen planer om å slutte med det. Du vil vel ikke at ungen din skal bli en paria på ungdomsskolen, hvor ens sosiale status så å si er basert på hvor flink du er til å si morsomme ting om intetanende klassekamerater til vennene dine? Nei. Det er lov å tøyse litt med andres utseende eller snodige trekk. Ikke bare er det lov, det bør oppmuntres. Med litt hell blir barnet ditt en sosial suksess, og du vil sitte igjen med mange ledige lørdagskvelder. Du må heller ikke tenke at «jammen, jeg vil da ikke at ungen skal bli en ekkel drittsekk», for det avhenger nok av andre ting. Blant annet har studier vist at barn som spiser torskerogn og fiskegrateng mer enn én gang i måneden er i stor fare for å utvikle psykopatiske trekk i ung alder. Dette til ettertanke.

Lær barnet ditt å snakke lavt. Det er moralen og regelen. Dette kan du legge grunnlaget for tidlig, ved å implementere «innestemme» og «utestemme» i ung alder, når ungen forstår dette prinsippet kan du legge til «snakke om andre-stemme». Her kan du også kverke tre fluer i én smekk, et barn som har forstått konseptet «innestemme» er jækla greit å ha med å gjøre.

Lykke til, husk setebelte!

Tre andre innlegg som kan ligne:

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

» Blant annet har studier vist at barn som spiser torskerogn og fiskegrateng mer enn én gang i måneden er i stor fare for å utvikle psykopatiske trekk i ung alder.»

Haha, det er bare fordi du ikke liker fisk! Eller at moren din ikke vet hvordan man skal tilberede en fisk. Siden du spiser fisk hos pappa ;D (For helt ærlig talt.. Han er jo ikke akkurat stor og skummel, og truer fisken ned i halsen din).

Innestemme er sterkt overvurdert…

Tigerungen spiser fisk flere ganger i uken. Om han kan velge, velger han laks. Ikke pannekaker. Laks. Stakkar, han kommer det til å gå ille med.

Og ja, jeg MÅ bytte bort weblogg. Jeg har bare ikke tid til å konsentrere meg om det nå, tigerungen har bursdag på mandag, barneselskap på onsdag, oppussing etc. Så fort jeg har bedre tid, blir det flytting. Dette går jo ikke.

Forøvrig skrev jeg jo om en lignende episode med parfyme. Og egentlig fortjente den damen kommentarene. Rett og slett.

Jeg vil bare understreke at det ikke står noe sted i Foreldreskolen (del 6) at fisk generelt er problemfôr, kun torskerogn og fiskegrateng.

Men fiskegratengen er hjemmelaget og etter min mors oppskrift. Hun er fiskerdatter fra vestlandet og lager den mest fantastisk gode fiskegrateng. Med masse fisk i.

Fiskegrateng er fiskegrateng, det ser dessverre altså mørkt ut. :/

Ja, jeg skjønner jo det… Han spiser fort fiskegrateng 3 ganger i måneden. På den annen side; aldri torskerogn, for det liker ikke jeg.

Ingenting så hette innestemme.

Du skriver bra, jo.

Louise: Joa, innestemme er et knallbegrep.

mn: Tusen takk, nå fikk jeg dårlig samvittighet for å ha røpet at Snape kverker Dumbledore.

Hehe, dette har du heeeelt rett i. Min ene sønn var med pappaen sin på et toelett på et kjøpesenter. Alder ca 3år… Han sier med store øyne at her stinker det fææælt…. så hører han lyder fra det ene toalettet og bryter ut i forbauselse: HØR, HAN PROMPA SKIKKELIG MYE ASSA…. Gjett om herr pappa var flau (Gutten fikk ingen korreks for dette:-))

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.