H&M kjøper Nettavisens forside

Om du besøker Nettavisen i dag er det ikke nyheter du får se først, det er reklame. Du får se en litt ekkel modell med snodige klær på, i sorthvitt og signalrødt. Det ser ganske dårlig ut, skal jeg være ærlig.

H&M har altså ikke kjøpt hele forsiden til Nettavisen, men en splash-annonse. Det betyr at når du skriver adressen til Nettavisen inn i adressefeltet og trykke enter, da blir du sendt akkurat dit du skal – men du må se på denne reklameplakaten i noen sekunder før selve Nettavisen åpnes. Det er, mildt talt, jævlig irriterende (selv om jeg forstår det slik at splashen kun dukker opp ved dagens første besøk).

Da er det herlig å se innsiktsfulle kommentarer i skryteartikkelen Nettavisen hadde baller til å lage om seg selv, som for eksempel dette avsnittet:

Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, er opptatt av at gode annonser på nett skal informere og ikke irritere.

– Det har til tider vært slik at nye annonseformater på nett har vært mer irriterende enn nyskapende, mens andre har vært tilpasset en optimal leseropplevelse. Helsiden er et slikt format. Den ødelegger ikke for noen leseopplevelse ved at man kan fjerne den om man ønsker så raskt som man ønsker. I tillegg er det et format som klart skiller redaksjonelt innhold og kommersielle flater ved at den faktisk tar hele siden.

Ja. Riktig. Man kan jo fjerne den, og den er der uansett bare en liten stund om man ikke gidder å gjøre en egeninnsats. Da det jo være ok? Og den er jo så tydelig skilt fra det redaksjonelle innholdet, slik at ingen tror dette er fuskemarkedsføring. Argumentene er i orden, gitt.

Eller er de nå det? Når jeg vil lese en avis forventer jeg å komme rett inn på forsiden når det er den jeg skriver inn adressen til. For en nettbruker er fem sekunder med uønsket reklame uten mulighet til å se på noe annet uten å måtte klikke seg unna på eget initiativ rett og slett skikkelig irriterende. Da foretrekker jeg tapeter med reklame langs sidene, som Stavrum innbiller seg at kan være problematisk fordi de ikke skiller seg like klart fra det redaksjonelle som denne splashen gjør.

Men gjett hva? Jeg forventer faktisk uansett at en avis skiller reklame fra det redaksjonelle. Når jeg leser en artikkel om Statoil forventer jeg at artikkelen ikke er sponset eller skrevet av Helge Lund. Er skillelinjene uklare får vel Nettavisen heller sørge for at de ikke plasserer annonser for Norwegians siste tilbud like ved siden av en sak om at SAS suger?

Tre andre innlegg som kan ligne:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Kjære deg, et lite tips. Slutt å bruke Nettavisen! ;) Tusen takk for stemmen, I am touched!

Snuppelurs siste skrik: Ny avstemming

Men fikk du med deg språkblemma i annonsen?

Ellers enig i at dette er veldig irriterende.

Iskwews siste skrik: Full språkforvirring fra H&M

Jovisst gjorde du det. Du kommenterte jo at turkis ikke var deg.

Iskwews siste skrik: Full språkforvirring fra H&M

3 sekunder er ganske lenge. sånt er bare provoserende.

Anderss siste skrik: Useless

Dette gir et dårlig førsteinntrykk av avisa, synes jeg. «Skal du lese nyheter, du? Nei, ta en kikk på denne fine dama først, nyhetene stikker ikke av.» Og aviser fungerer jo ofte sånn at det viktigste kommer først, i alle fall er det det jeg er vant med…

Jaja. Jeg leser egentlig ikke Nettavisen uansett. :P

Ainas siste skrik: NaNoCrapMo

Snuppelur: Bare hyggelig, men jeg kan ikke bare kutte ut Nettavisen altså.

Isk: Ja, den var jo herlig. Hadde ikke tenkt over det selv, men pratet med en kollega om det etter jobb i dag. Fantastisk tåpelig språkbruk der.

Anders: Helt enig.

Aina: Veldig godt poeng der, med at det viktigste tradisjonelt kommer først. Du skal ikke se bort i fra at Stavrum mener dette revolusjonerer synet vårt på nyheter sånn generelt. Glupe mannen.

Historiens oppside er imidlertid at Nettavisens lesere uansett ikke er blant dem som søker kvalitet. Skulle man mot formodning lese den likevel, har man vel bare seg selv å takke.

Der har De skjønnheten ved valgfrihet.

Jarle Pettersons siste skrik: Kaptein Tordenbrak rir igjen

[…] liker grafer, dyreblogging, krass mediekritikk og omtaler av filmer du kanskje har sett men som du uansett bør se […]

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.