Zoologisk skolering (del 5)

Ellevilt hotlinka bilde av en lammingI dag: Lemen

Lemmus lemmus

Lemen er noen artige krabater. Et lemen kan som kjent bli så grettent at det smelter, mange mener årsaken kan være at arten ikke liker å være grammatisk intetkjønnet. Det hadde nok ikke du heller likt.

Da Gud hadde gjort seg ferdig med å produsere himmelen, sola, verdensrommet, fiskene, dyra, sjokolademelka og mennesker tok han seg en velfortjent hvil. Påfølgende mandag morgen våknet han imidlertid med en uggen følelse av å ha glemt noe. En rask sjekk av kvotene senere skulle det vise seg at verden var kjemisk fri for dyr hvor brorparten av bestanden kunne ha tilholdssted på norske vidder. «Stakkars Norge» tenkte Han og følte den dårlige samvittigheten gnage. Gud plukket derfor frem den oransje, sorte og hvite plastilinaen og skapte lemenet. Menneskene svarte på sitt sedvanlige korka vis; lemenet (et naturlig valg) ble glatt oversett og vi endte opp med elgen som nasjonaldyr.

Enda et lemen via hotlinkOg da sitter vi igjen med sakens kjerne. Med jevne mellomrom har vi som kjent lemen-år her til lands, plutselig er det hundre ganger så mange av de små jævlene. Hadde du blitt snytt for en opplagt tittel som norsk nasjonaldyr hadde vel du også gjort som lemenstanden: Forsøkt å ta over landet. Hver eneste generasjon lemen siden Skapelsen har nemlig gjort hederlige forsøk på dette, og det er samme leksa hver gang. Noen måneder med ellevill sexing for å bygge opp bestanden, når den er ca hundredoblet går de til angrep på norske biler. Det ender like tragisk hver gang, med endeløse riksveier fulle av lemenlik og svidd gummi. Det er flere ganger fremmet forslag i Stortinget om vi ikke bare skal gi dem den statusen de så sårt higer etter, elgen tåler en støyt. Ved forrige avstemning endte Fremskrittspartiets Ulf Erik Knudsen opp med agjørende stemme, hvorpå han erklærte «de kan vel for faen dra tilbake til Afrika» og knuste lemendrømmen for den gang. Fremtiden for norske lemen ser med andre ord ikke helt lys ut – på den annen side har den heller ikke gjort det siden Gud skapte dem i sitt bilde for 6000 år siden.

Mer hotlinket lemenLemen liker snø og kulde. Det sier egentlig seg selv i og med at Gud sjøl valgte å plassere de elskelige småtassene i iskalde Norge og omegn, men jeg nevner det likevel. Det er ikke alle som tar på intelligenshatten sin før de leser faglitteratur, tross alt. Om du ser godt etter neste gang du er ute på skitur vil du nesten garantert legge merke til små lemensnøengler og bittesmå lemensnølykter. Ser du enda bedre etter kan det hende du får glimtet et lemen også, men sjansene for det er små. Lemen med respekt for seg selv lar seg ikke observeres av oss mennesker – det får den jævla elgen ta seg av.

Bonus: Dette visste du ikke om lemen

 • Det vanligste navnet på mannlige lemen er Oddvar. På spinnesiden leder Solfrid statistikkene.
 • Under andre verdenskrig opererte Kompani Linge med tre spesialtrente lemenskvadroner. Fire tyske soldater døde etter å ha sklidd på lemenlevninger.
 • Lemen er fritatt for piggdekkavgiften i Oslo.
 • Lemenpels går for 350 dollar pr kvadratmeter i Canada.
  Gåte: Hva er forskjellen på lemen og George Bush?
  Les også om elgen, vaskebjørnen, blåmeisen og moskusen. Nå kan også du imponere venner og familie når middagsdiskusjonen handler om våre venner i faunaen!
  Svar: Ikke stort.
 • Stikkord:

  Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
  Kommentarer

  hehe.. jeg viste det var noe skummelt med de lemmen åra. vi bør vel passe litt på så de ikke får overtaket. selv om det vel ikke er så veldig sansynlig.

  Jeg liker lemenår. Det er noe spesielt ved det å se veiene bli brøytet uten at det er snø på dem.

  Jeg begynner jo å flire bare jeg ser overskriftene dine :-)

  SerendipityCats siste skrik: Samme gata som før..

  Anders: Lemenår er dritskummelt. Bra vi har biler.

  Stine: Godt poeng. Lemenmåking er nok et ettertraktet arbeidsfelt.

  SerendipityCat: Vent, flire? Dette er ramme dødsens alvor!

  Haha! Du er bare fantastisk! Dette ga meg en veldig glad morgen! Nesten bedre enn kaffe!

  Ragnhilds siste skrik: Hår og sånt

  Yeah!

  Her om dagen snakket vi på jobben om at det hadde vært morsomt å prøve det der popcorn-som-sprenges-av-fire-mobiler-trikset på en lemen, og se om den eksploderer (smelter?). Jobben min er ikke helt god.

  Sonja DaAs siste skrik: Alt jeg har å frykte er frykten selv

  Legg gjerne igjen en kommentar


  Comments will be sent to the moderation queue.