Zoologisk skolering (del 4)

I dag: Moskusen

Ovibos Moschatus

Til tross for at moskusen sannsynligvis stammer fra det amerikanske kontinent er det ingen tvil om at vi i denne installasjonen av verdens mest inforMoskusmative serie om kule dyr skal ta for oss noe skikkelig norsk. På en skala fra George Bush til Thor Heyerdahl scorer moskusen enkelt en Liv Ullmann, for å si det sånn. Den kanskje viktigste årsaken til at moskusen er så erkenorsk er selvsagt Moskusrådets valg om å bosette seg på Dovrefjellet, foreslått og vedtatt i 1932. Alt på Dovre blir automatisk litt ekstra norsk som følge av vår musikalske nasjonalarv. At Dovregubben var fetteren til fjorten av gutta på skauen har heller ikke skadet.

Dere som aldri har sett en moskus før har gått glipp av noe stort, bokstavlig talt. En gjennomsnittlig moskusokse er litt over en meter i skuldehøyde og rundt to meter fra nesetipp til halerot. Det høres kanskje ikke så imponerende ut, men hvis vi legger til at denne herligheten er bygd opp av 2-300 kilo muskler og stålull regner jeg med at de fleste forstår at man ikke kødder med moskusen. Horn har dem også, og du kan lukte et eksemplar av arten på bortimot fire kilometers avstand om vinden er villig. Fire kilometer er for øvrig distansen en moskus klarer å tilbakelegge på imponerende fire minutter. Det er fortere enn du løper, og du har ikke horn.

Ikke alle er klar over at vi aktivt brukte moskuser her til lands før Securitas slo rot. Moskusfalanger (som illustrert under) ble gjerne plassert rundt banker og tellesentraler for å skremme bort langfingrede tjueradder. Det fungerte så bra at vi ikke opplevde ett eneste bankran i perioden 1935 til 1970, da Securitas fant ut at mennesker var billigere i drift. Moskuser spiser i gjennomsnitt fire dverger daglig, det dobbelte under svangerskap. Securitasvakter tar til takke med en Fjordland-middag og kveldstillegg.

musk ox falanx

Bonus: Dette visste du ikke om moskusen

Les også om elgen, vaskebjørnen og blåmeisen.

Stikkord:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Yeah!

(så det er der stålulla kommer fra?)

Sonja DaAs siste skrik: Jeg rimer (inspirert av Raga Rockers)

Jeg hadde en periode to moskusender i hagen. Føler at det var en passende ting å nevne her.

Sonja: Det stemmer. Moskusrådet så seg nødt til å gi noe tilbake til samfunnet siden de ikke betaler leie på Dovre.

Petter Johan: Oi, med store horn? Moskusender høres dritkult ut.

Moskusender er ganske dritkule. Dog, jeg mistenker at de likte seg best i frihet, da de rømte i tide og utide. Men det var en fin turistattraksjon i nabolaget vårt.

Petter Johans siste skrik: New york.

Vel, det forklarer jo den drastiske nedgangen i dverg populasjonen.

Det må være lov å påpeke at artsnavn på latins skal skrives med stor bokstav for slekt og liten for artsbetegnelse.
Bare for å være litt pedantisk

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.