Bli med i kampen for en bedre Fanta

FantaKjære venner, uvenner, brusdrikkere i det ganske land.

I lengre tid har jeg lurt på hvorfor det er slik at Sverige produserer mer velsmakende Fanta enn Norge. Det vil si, jeg vet jo hvorfor svensk Fanta smaker bedre, men jeg har aldri helt forstått hvorfor. Dette har jeg brydd meg om i så stor grad at jeg nylig tok kontakt med mine venner i Coca-Cola Company. Vi kan starte dette festinnlegget med min første e-post til brusprodusenten.

Hei, kjære venner i Coca-Cola!

Dette gjelder leskedrikken Fanta. Som kjent smaker ikke norsk Fanta like godt som for eksempel svensk Fanta, noe jeg antar er fordi vi her til lands blir avspist med bare 3% appelsinsaft. Svenskene klarer å gnu i det dobbelte, og som følge smaker jo herligheten direkte herlig. Vårt hjemlige brygg smaker, med respekt å melde, som et light-produkt. Ingen liker vel light-produkter?

Så hva er egentlig årsaken til dette – jeg tror nordmenn tåler litt mer vitamin C i den gode smaks navn!

Hyggelig hilsen fra deres ydmyke kunde,
Espen Iversen

PS: Norsk cola er knall. Jeg elsker dere.

Ja, jeg er altså en hardbarket Coca-Coliker. Siden jeg aldri har fortalt onkel Cola før at jeg liker ham benyttet jeg altså muligheten her. Det tok ikke særlig lang tid før en hyggelig herremann besvarte e-posten min (herfra og ut har jeg renset bort litt small-talk og redigert omtrent som det passer meg, vi får håpe det er ok).

Hei Espen,

Det er veldig hyggelig at du elsker oss! Vi er også veldig glad i deg.

Det stemmer at de i Sverige har 6 % juice i Fanta, og vi i Norge har 3% juice..
Grunnen til dette er markedsundersøkelser som blir gjort for hvert land, der de bruker den drikken som «treffer» hos folk flest. Dette blir gjordt før drikken kommer på markedet.

Hilsen

Espen (Ja, min mann i Coca-Cola heter også Espen, Ivers. anm.)
Coca-Cola Drikker AS

Etter at jeg hadde jublet «Coca-Cola elsker meg og!» i bortimot et kvarter tok jeg meg sammen. Dette er jo nedslående nyheter, tross alt – det er altså et brukerpanel av umåtelig smakløse nordmenn (Vg-prisen for språk, noen?) som har sørget for uløkka. Vondt. Jeg hadde virkelig ikke trodd så dårlig om oss nordmenn før dette. Jeg sendte følgende tilbake.

Hei Espen, og takk for svar.

Du kan da umulig mene at et brukerpanel har konkludert med at 3% er mer velsmakende enn 6%? Jeg mistenker at dere velger gale smakere, men bare si fra neste gang dere trenger en som kan gjøre en jobb for nasjonens leskedrikkere. Unge Iversen stiller på momangen.

Koz & klemz,

Espen Iversen

PS: Siden vi er inne på temaet, er deklarasjonen på f. eks. Cola ulik fra land til land også? Kan jeg stole på reklamer jeg ser på svensk fjernsyn?

Denne snakket vel for seg selv. Min mann i brusgiganten svarte raskt:

Hei Espen,

Fint navn forresten.

Du legges i «Prøvesmaker»-filen min, så skal vi se om vi får til det en vakker dag :-)

Jeg takker for din henvendelse, og infoen er videresendt til Kvalitetssjefen vår. Alle henvendelser blir tatt seriøst og får vi mange nok henvendelser er det faktisk mulig at noe kan skje.

Angående Coca-Cola så er den helt lik i hele verden. Hvis du opplever smaksforskjeller, så kan det være vannet som er blandet inn. Her i Norge er vannet 100 % rent etter at vannet har tatt seg en tur i vårt eget renseanlegg. Men når du feks er på McDonalds og drikker brus fra dispenser så kan det variere fordi det er forskjell på vannkvaliteten på de forskjellige utsalgstedene.

Du får ha en fortsatt fin dag.

Med vennlig hilsen / Kind regards,
Espen (Vi lar ham fortsette å være nestenanonym, Ivers. anm.)

Jeg lot det lille sidesporet om Coca-Cola stå også, det kan jo hende noen lurte på det. Jeg er helt sikker på at tysk Cola smaker litt annerledes enn den norske versjonen, nemlig. Men uansett, denne siste korrespondansebiten må vi kunne kalle et gjennombrudd. Jeg vil at dere skal smake på setningen «Får vi mange nok henvendelser er det faktisk mulig at noe kan skje». En gang til, med sånn stilig skråskrift: Får vi mange nok henvendelser er det faktisk mulig at noe kan skje. Ja, vi kan altså utgjøre en forskjell, vi kan rette opp feilen fra i går!

Derfor:

Meld deg inn i støttegruppa for dette edle initiativet på Facebook, men ikke før du har avlagt stemme i sidekolonna. Om vi står sammen kan vi også få slukke tørsten med anstendig Fanta!

21 tilbakemeldinger på “Bli med i kampen for en bedre Fanta”

 1. trikkefører sier:

  Hah, jeg er så enig som noen kan bli.

 2. paul sier:

  tsts… Jeg fikk ikke stemme, fordi trikkeførern hadde stemt fra vår ip…

 3. din venn Ole sier:

  Svensk burkbrus rocker min verden. Mere fruktsaft til folket!

 4. Sonja DaA sier:

  OK, greit du starter facebookgrupper nå, men «Koz & klemz». Virkelig?

  Sonja DaAs siste skrik: Det snur nå?

 5. Jannicke sier:

  Britisk cola er ikke like god som Norsk. Dette er ren, skjær fakta!

  Jannickes siste skrik: Starsky in a reasonably priced Hutch

 6. Fredrick sier:

  Denne saken er for viktig til at jeg bare kan sitte på gjerdet og se på. Dessverre har jeg ikke anledning til å stemme via Facebook (og ønsket om å holde seg unna nettstedet står nok sterkere enn ønsket om mer fruktsaft).

 7. bza sier:

  Du får min mentale stemme for mer fruktig Fanta. Facebook dog holder jeg meg fortsatt unna.

  bzas siste skrik: Facebook – den 5. statsmakt?

 8. Espen Andersson sier:

  Jeg er stolt over å hete Espen!

  Espen Anderssons siste skrik: Så lekkert kan Windows Vista se ut

 9. Ole Eivind sier:

  At Coca-Cola er «helt lik i hele verden» er fullstendig feil. Coca-Cola, som brus flest, har i USA blitt lagd med høy-fruktose-maissirup siden 1985. I Europa bruker vi fortsatt sukrose. Dette bidrar til en merkbar smaksforskjell.

  Jeg må og føye til at finsk cola er den verste jeg har smakt, den var som svært utvannet dispensercola.

 10. Ivar sier:

  Det har vært en stund siden jeg drakk en Fanta, men husker at den svenske hadde mere frukt smak, så du har herved min stemme.

  Synes ellers at Cola blir noe for søtt, men det skyldes vel høy-fruktose-maissirup det da… Der synes jeg faktisk at Diet Coke er bedre…

  Ellers er det oftest best med vanlig vann dersom det skal være uten alkohol…

 11. Thomas sier:

  Herlig initiativ!

  Thomass siste skrik: Ei solbrent hand

 12. Fantakrigen - en oppdatering sier:

  […] Det dreier seg naturligvis fremdeles om min nye fanesak, juicegehalten i norsk Fanta. […]

 13. Iversen sier:

  Det er godt å se slikt engasjement, folkens. Sjekk ut neste post og skriv under på oppropet. Fanta med skikkelig smak er rett rundt hjørnet om vi står sammen!

  Sonja: Av og til er «koz & klemz» lov.

  Fredrick og bza: Deres støtte er notert, vi setter stor pris på den. :)

  Ole Eivind og Jannicke: Aner vi enda en kampanje på vei?

 14. Det var jo fint… » Blog Archive » Mindre produkt for mer penger? sier:

  […] kjemper en kamp for mer juice i Fanta. Kanskje Coca Cola kunne bruke noe av juicen som Tine nå har til […]

 15. Espen (CCD) sier:

  Hei,

  Ja, det er hyggelig å få navnet sitt her. Jeg må få rette en stor takk til Ole Eivind, som «tok» meg på “helt lik i hele verden”. Det stemmer at de i USA bruker High fructose cornsirup» i sin Coca-Cola. At det er en merkbar forskjell syns jeg ikke stemmer, men jeg vil aldri undervurdere en Coca-Cola kjenner.

 16. Iversen sier:

  Espen, my man! Hyggelig å se deg her også. :D Cocacolikere har ekstremganer.

 17. Prinsesse Villikke sier:

  Dette gjør de med Melkesjokolade også! For en gang var jeg med i en brukerundersøkelse for Freia Melkesjokolade der jeg fikk tilsendt ikke mindre enn 10 forskjellige sjokolader i posten, som alle, tilsynelatende, var Freia Melkesjokolade. Men jammen var det ikke litt forskjeller. En var litt søtere, en hadde en litt annen konsistens, en tredje smakte mer kakao +++. Også fikk man et skjema da vet du, der men krysset av for ymse – deriblant hvilken man likte best.

  Og jeg som trodde at Fanta var Fanta og Melkesjokolade var Melkesjokolade.

  Prinsesse Villikkes siste skrik: Om å ha eksamen…

 18. lars sier:

  Den norske fantaen: BÆlS!!!
  Den utlandske: SWEEEEEET!!!!
  Skjønner ikke at de virkelig mener 3%´en er bedre en 6%!!!!!!!!!

 19. Monday, bloody monday sier:

  […] nær så god som barndommens Perry-brus. Imidlertid er det fremdeles anledning til å henge med på kampen for en bedre Fanta, så det syns jeg du skal gjøre. Besøk og meld deg inn i Facebook-gruppa vår før du sjekker […]

 20. BlueEagle sier:

  Det er mulig at den smaker det samme alle steder i verden, men det tror jeg ikke noen av dere to Espen-er har lyst til å finne ut av.

  En Coca-Cola kjøpt i India inneholder nemlig 30 (TRETTI) ganger det maksimale nivået av insektsmidler og kjemikalier som EU tillater (heriblandt den hærlige DDT).

  For mer informasjon se: http://www.inminds.co.uk/boycott-news-0422.html (engelsk)

 21. Iversen sier:

  Oppdatering: Norsk Fanta har økt sitt innhold av appelsinsaft, mens svenskene har senket sitt. Nå får vi alle 4,5 prosent, noe jeg naturligvis ikke syns smaker allverdens. Trist sak.