Litterær skolering (del 1): Vildanden

I dag: Vildanden

Mange tror at Ibsens Vildanden handler om et fjærkre. Iversen Revisited kan, helst for dere som ikke har lest dritten, avsløre at dette ikke er tilfelle. Folkeopplysning er noe vi tar på alvor.

Det er i uttalen av stykkets tittel de fleste gjør den store tabben. «Villanden», sier man. Det skal selvsagt uttales «Vildanden», med tydelige d-lyder. Det er tross alt ikke snakk om noe fritt eksemplar av stokkanden her. Det er snakk om anden i vildet. Ibsen skrev stykket til sin datter Nora da hun bare var seks år og fremdeles var redd for spøkelser. Lille Nora led også av lakenskrekk, noe som førte til at Henrik satte hardt mot hardt og skrev spøkelseshistorien Vildanden.

Handlingen i denne klassikeren er like enkel som den er grusom. Tittelen henspiller på spøkelset, eller anden (med trykk på første stavelse) som gjemmer seg i vildet. Et vild er som kjent et teknisk rom de fleste gamle hus har mellom loftet og øverste etasje med boflate, mest av alt for å skape rom for elektrisk opplegg og for å ha et sted å plassere de tunge bjelkene som holder loftsgulvet oppe under vekten av alt krimskramset man vanligvis samler på et loft. I vildet skjuler anden seg.

anden i vildet

Det er ikke hvilken som helst ande heller, som huses i vildet. Det er en ondskapsfull ånd med ett eneste mål for øyet (anden har bare ett øye): Å ta livet av små barn som ikke vil sove. Etter at Ibsen fikk oppført dette stykket i Genova en gang på 1300-tallet sluttet det å være et problem å få Nora til sengs. Mye kan sies om Ibsen, men en dyktig oppdrager var han så definitivt.

Mange tror at sitatet «om De tar livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar De lykken fra det med det samme» stammer fra Vildanden. Dette er riv ruskende galt. Det doktor Relling faktisk sa var at «om man leser livslinjen galt på en gjennomsnittslanke, kan lykken være det samme». En gal spådom kan fort sette lykken på spill, med andre ord. Etter disse bevingede ord legger som kjent Hjalmar Ekdal ned sin praksis som spåmann. Relling viser ingen nåde i sin streben etter å forderve familien Ekdal – det er først når han blir tilgriset med ektoplasma av anden på vildet han lar amatørfotografen være i fred. Dessverre tar anden også livet av vesle Lisa Ekdal i samme slengen, etter alt å dømme fordi hun nektet å legge seg til å sove.

Tragisk historie der, altså.

9 tilbakemeldinger på “Litterær skolering (del 1): Vildanden”

 1. Thomas sier:

  Dette er ganske godt utbrodert, altså. Er det noen forfatterspirer der ute som kunne tenkt seg å skrive ut fullversjonen for treningens skyld?

  Thomass siste skrik: Bacon – passer overalt!

 2. Rutha sier:

  det som er artig er at det er hvertfall fire riktige fakta i det du har skrevet.

  Ruthas siste skrik: Fine fine dagbladet

 3. Sonja DaA sier:

  Denne posten brakte meg fra ”Yeah! Nå kan jeg late som om jeg har lest Vildanden uten å faktisk ha gjort det” til ”men dette stemmer jo ikke med hva jeg har lært på Nytt på Nytt” på under to minutter.

  Sonja DaAs siste skrik: Å tømme et hjem 1: Familie

 4. Roger sier:

  En kjedelig dag egner seg godt for kjedelige kommentarer på dølle blogger. Det er ganske fasinerende å bli introdusert for et av verdenshistoriens store litterære verker, har faktisk lest boka en gang og likte den veldig godt, av en arendalitt.Min mening er nå uansett at ender bør spises før de begår forbrytelsene sine. Det har kineserne vist i årtusner, ref. pekingand etc.

  Rogers siste skrik: People from Porsgrunn – Porsgrunn XVIII

 5. Esquil sier:

  jeg tror kanskje heller jeg ville lest din vildand enn den originale. fint konsept på gang her :)

  du nevner ikke sluttoppgjøret mellom privatetterforsker Gregers Werle og vildanden, hvor de møtes i kårdeduell bak Akershus Festning og vildanden tar av seg andemasken og pruster frem den klassiske replikken «I’m your father, Gregers».

  Esquils siste skrik: Ikke boikott Kina

 6. Iversen sier:

  Thomas: Fullversjonen har jo Henrik allerede ordnet for oss. Sprengstoff.

  Rutha: Fire? Er du frekk?

  Sonja: At du stoler mer på Knut Nærum enn meg, det tar jeg ille opp. Virkelig.

  Roger: Jeg vurderer å blokkere deg fra kommentarfeltet mitt nå. :)

  Esquil: Jeg ser ikke motsetningen her, antyder du at min gjenfortelling ikke stemmer helt? Skulle man begynt på historien om Gregers ville det fort blitt noen sider ekstra, ja. Hvem skulle trodd at ånden var selveste radiohode??

 7. Esquil sier:

  Ja. For øvrig vil jeg minne om denne avstemningen fra 2006:

  Hva vil du helst:
  Se Henrik Ibsens Vildanden oppført på teater: 26%
  Bli slått i hodet med en hammer: 74%

  Esquils siste skrik: Ikke boikott Kina

 8. Bare Thomas » Ene og alene må man klare seg sier:

  […] de siste åra har jeg bygga meg opp en fin illusjon, en illusjon og en livsløgn som har gjort meg til et blidt og optimistisk menneske, nemlig at man kan dele hele seg med hele […]

 9. Litterær skolering (del 2): Gengangere sier:

  […] gang snakket vi litt om et annet Ibsen-verk; Vildanden. Den gang viste det seg at relativt mange hadde misforstått tittelen på stykket, og dermed […]