Lørdagsmeta: Linkehøflighet

Uten å ta stilling (jeg har som kjent ikke ryggrad til sånt) til diverse debatter som fyker rundt omkring i norske blogger for tida: Har vi glemt alminnelig linkehøflighet? Hensyn til de som leser? Er det virkelig noe poeng i å kjøre debatt i en blogg hvis man ikke åpner for at andre kan følge diskusjonen?

Et par-tre ganger de siste ukene har jeg besøkt blogger som åpenbart angriper andre bloggere. De argumenterer eller harselerer, men de forteller ikke resten av verden hvem de irriterer seg over på en skikkelig måte. Er det for mye forlangt at å be to kamphaner i det minste anerkjenne hverandre i sine respektive blogger? Eller, ok, problemet er vel heller at én av kamphanene ikke vil fortelle hvem de egentlig er gretne på. Er poenget at man ikke vil gi trafikk til dem man er uenige med? Er man redd for å bli ydmyket når de man angriper ikke orker å svare på det blodfattige provokasjonsforsøket?

For eksempel:

 • Tronsmo VS Mihoe (Tronsmo debatterer i Mihoes kommentarfelt, men syns likevel det er på sin plass å skrive et blogginnlegg hos seg selv uten link til den aktuelle saken.)
 • radiohode VS Grenseløs/Tyfus (Hat/kjærlighetsforholdet mellom disse to godguttene er velkent for oss som følger litt med. Men ikke alle følger med, da blir dette kryptisk på alle tre (!) blogger)
 • Mytteristen VS HvaHunSa (Her har vi et samlet mytteristkommentarfelt mot HvaHunSa. Men er den opprinnelige bloggposten en kommentar til sistnevnte blogger, eller bare en tanke ut i øse lufta?)

…med forbehold om misforståelser av hvem som egentlig er kamphaner, av naturlige årsaker. De eksemplfiserte er ikke hovedpoenget her, men praksisen er det flott om noen kan forklare meg. Jeg er nysgjerrig. På forhånd tusen takk.

71 tilbakemeldinger på “Lørdagsmeta: Linkehøflighet”

 1. Håkon sier:

  Enighet er et dårlig utgangspunkt for en heftig diskusjon.

  Egentlig er jeg fornøyd så lenge diskusjonene og klikkene holder seg på det åpne nettet, så kan vi klikke oss forbi, bruke av-knappen eller gå oss en tur i stedet. :-) Lenking kan være litt overvurdert noen ganger, egentlig.

 2. Jarle Petterson sier:

  Iversen: I en kommentar oppi her skriver du:

  […] Men det hadde vært artig å vite hva grunnene kan være for de som skriver direkte om andre uten å lenke.

  Jeg vil tro motivene kan være så ymse — fra dem som av en eller annen grunn ikke ønsker å formidle trafikk til en blogger man eventuelt misliker, til et temmelig ubegrunnet håp om at den som omtales ikke får nyss om det.

  Ellers registrerte jeg at noen etterlyste varsling til alle som også har kommentert en post omtalt (belinket eller ei) annensteds. Da begynner vi å snakke omstendelige — og ganske uoverkommelige — prosedyrer, tror jeg.

  Jarle Pettersons siste skrik: Nu falder Sneen i tætte Lag

 3. Jarle Petterson sier:

  Arg… «Ubegrunnet» skulle naturligvis lyde «grunnløst». Det skjønte du sikkert, men lell.

  Jarle Pettersons siste skrik: Nu falder Sneen i tætte Lag

 4. Iversen sier:

  Maria og Jarle: Det ser ut til at dere fører en diskusjon som sikkert hører bedre hjemme et annet sted enn her?

  Alf Ivar: Dette var ikke et angrep på deg, i grunn. Eksemplene var bare de siste tilfellene av fenomenet jeg kunne huske å ha sett. Om man har en grunn til ikke å lenke til noen som man kan argumentere/stå for er det helt ok for meg. Bloggere trenger ikke å svare for Iversen, liksom. Innlegget var skrevet som et spørsmål, og det er hyggelig at du har tatt deg tid til å svare (selv om jeg har inntrykk av at du kanskje ikke har finlest teksten min?).

  radio: Så lenge det ikke er Mytterist vs Jarle du har tenkt å helle bensin på er det bare å gå i gang. Helvete er åpenbart løst allerede. :)

  Håkon: Kan hende jeg feiltolker deg, men du legger også merke til at tross all kranglinga her er egentlig de fleste helt enige?

  Jarle: Absolutt, Alf Ivar sier også at han ikke ønsket å sende folk til Mihoe pga innholdet hennes. Det kan jeg forstå. Det du sier om varsling av alle, inkludert alle som har kommentert i en post, er jeg enig i. Det bør vel holde at kommentarfeltet inneholder en trackback.

 5. Det er penger i pupper | radiohode sier:

  […] jeg føle meg skitten? Ubekvem? Ikke det minste. Derimot har Iversens metapost fra i går satt tankene i sving. Enkelte av tingene han ikke skriver om – men som dukker opp i bakhodet når […]

 6. Alter Ego sier:

  Naa har jeg tenkt paa det. Og jeg har tenkt at jeg mest av alt har lyst til aa invitere folk til aa sitte rundt en langbord med god mat, vin og andre saligheter. Det er sommer, det er sol, det er lyse sommernetter i Nord-Norge og oerna sirkler over himmelen mens vi sitter der. Og saa kan vi snakke om dette med fulle mager og sinn mildnet av det faktum at man ofte har mer felles enn det man egentlig er uenig om. Kanskje ville debatten bli mindre viktig fordi den, naar alt kommer til alt, bare er en debatt blant flere, og perspektivene blir annerledes naar man moeter folk ansikt til ansikt. Jeg tror ikke noen ville flydd i oeynene paa hverandre.

  Jeg sier ikke at det ikke er en viktig debatt. Jeg tror bare ikke den fortjener aa bli saa altoppslukende som den kan virke aa vaere i Bloggebyen for tida. Og jeg staar gjerne utenfor, som kjoekkentjenestejente i matlaginga paa forhaand og i oppvasken etterpaa, naar de andre diskuterer. Ikke fordi jeg ikke har noen mening, men fordi jeg ikke lar meg engasjere saa mye som andre og da overlater jeg gjerne arenaen til dem. Saa kan jeg heller plukke opp restene og avlede litt hvis det gaar for langt. Blir dere med aa bader i fjaera, folkens? Mer vin?

  ;-)

  Alter Egos siste skrik: Nå er de her igjen!

 7. Alter Ego sier:

  Skulle vaere: «…bare er en debatt blant flere…»

  Alter Egos siste skrik: Nå er de her igjen!

 8. Maria Mytterist sier:

  Det har du rett i, Iversen – den diskusjonen hører ikke hjemme her. Jeg følte bare for å svare på våset når døren ble åpnet. Point taken.

  Petterson: Neste gang du skal leke ridder, får du ta det på min blogg.

  Maria Mytterists siste skrik: Januarstemninger fra Verdens Ende

 9. Alf Ivar Tronsmo sier:

  Alter Ego: jeg har alltid hatt stor tro på et skikkelig måltid før man skal prate om viktige ting. God mat setter alltid folk i godt humør, og av en eller annen grunn klarte du med en forholdsvis kort kommentar å overbevise meg om at maten ville vært verdt turen nordover. :D

 10. Jarle Petterson sier:

  Iversen: Jeg tror ikke jeg har noe usnakket med mytteristen. Så vidt jeg husker, etterlyste du motiver for ikke å linke til poster annensteds omtalt i egen blogg, eksemplifisert med ett tilfelle også jeg hadde merket meg. Så får du heller tilgi at jeg hadde gjort meg noen tanker om det. Men å legge meg opp i uenighetene de aktuelle bloggerne imellom, det har jeg ingen intensjoner om eller grunnlag for.

  Maria Mytterist: Som jeg skriver til Iversen her, er jeg ikke opptatt av kontroversene mellom deg og HvaHunSa, men syns de tjener som et godt eksempel på en type debatteknikk jeg gjerne skulle ha sett mindre av — som er temaet som tas opp i Iversens bloggpost her, og bakgrunnen for at jeg plukket opp hansken. Her.

  For min del er emnet utdebattert. Det er leit at du ikke føler det likedan, men det syns jeg nesten ikke jeg kan ta ansvar for. Lykke til i alle høver.

  Jarle Pettersons siste skrik: Nu falder Sneen i tætte Lag

 11. Håkon sier:

  Kan hende jeg feiltolker deg, men du legger også merke til at tross all kranglinga her er egentlig de fleste helt enige?

  Men vi vil så gjerne krangle diskutere.

 12. Virrvarr sier:

  Jeg synes det er skrekkelig kjedelig å lese debatter som er «underforstått».
  Det er ekskluderende, lager lite dynamikk og blir innmari internt.

  Å ikke linke til dem man polemiserer mot, gir meg en følelse av:

  1. At bloggforfatteren er så innsosialisert at han/hun tar forgitt at alle kjenner alle og alle leser alle i bloggerby, og ekskulderer dermed alle «tilfeldige» lesere uten samme intern-kunnskap.

  2. At bloggforfatter ikke vil ha besøk i kommentarfeltet sitt av den de polemiserer mot, eller av personer som henger i bloggen de angriper sitt kommentarfelt og ikke i sitt eget. At man vil ha bare «støttende» kommentarer på innlegget.

  Ingen trackback er dårlig debattstil og viser lite respekt for leseren.

  Virrvarrs siste skrik: Mitt usøtede liv

 13. Om folkeskikk og regler i Bloggpolis « Syv for Lykke aka Maria Mytterist sier:

  […] 4, 2008 av Mytteristen Iversen etterlyser mer linking i debatter, og undrer seg over hva som er eventuelle motiver for å ikke gjøre dette. Jeg kan bare svare for […]

 14. Mihoe sier:

  Jeg er selvsagt tregt ute her, siden jeg visstnok har prøvd å pådra meg skrumplever sist helg, og ikke har våkna helt før nå.

  Men jeg bifaller alle poenger for linking. Når jeg finner ut at jeg eller noe jeg har skrevet blir referert til i en blogg uten link oppfatter jeg det faktisk som baksnakking fordi de som gjør det ikke gir meg mulighet til å komme til motmæle.

  Alf Ivar: Når du omtaler meg i en post og pinger bloggrevyen og så sier at du ikke vil generere mer trafikk (eller pepper som du sier her) til bloggen min blir det hele litt merkelig for meg.

  Mihoes siste skrik: Kunst vs barnepornografi – en slags oppsummering

 15. Blogging med produktplassering - bza.no sier:

  […] Så lys av utviklingen av profesjonell blogging foreslår jeg at vi utvikler en liste over etiske bloggeregler som blir norske bloggeres tilsvar på pressens Vær Varsom plakat. En av reglene bør da bli: “Enhver bloggpost med kommersiell bakgrunn skal klart fremstå med sin hensikt!” Denne regelen kan kanskje komme rett etter Espens “Du skal linke til de du basher!. […]

 16. Martin Bekkelund sier:

  Jeg tror det avhenger av hva man diskuterer. I slike dialoger du refererer til her synes jeg det er på sin plass å lenke til den aktuelle diskusjonen. I større dialoger, hvor man diskuterer på mange nettsteder, i nettaviser og papiraviser, går det fort ut over lesbarheten til det man skriver hvis man har for mange lenker, i tillegg til at man lett risikerer at leseren ikke holder fokus på det som skrives.

  Martin Bekkelunds siste skrik: Hva har skjedd med NRK?

 17. Iversen sier:

  Ja, her går det for seg en stund. De siste talerne har gode poenger, jeg har ingen problemer med å si meg enig. Eneste bittelille unntaket må være det du sier, martin, om at det kan bli for mye og man kan miste fokus – jeg tror sjansen for det er liten så lenge man kombinerer med sunn fornuft. Så da var vi sikkert helt enige uansett.

 18. Så du vil bli en Bloggeliten? : Iskwews hjørne på www sier:

  […] et lite samfunn, eller en subkultur om du vil. Linking er limet som limer landet sammen. Dette har Iversen skrevet utfyllende om. I […]

 19. Aprilsnarr. Og litt annet, dessverre. | radiohode sier:

  […] talende nok omtaler denne bloggen, så da er det vel sånn hun vil ha det. Selv om hun borte hos Iversen synes denslags er på sin plass. Ergo lenker jeg ikke tilbake.↩Et annet gjennomgangstema hos […]

 20. Meme: Hvilken post i bloggen din… sier:

  […] Det viser seg at innlegget “Lørdagsmeta: Linkehøflighet” dro 69 kommentarer, og det innlegget kan jeg forsåvidt anbefale for opptil flere bloggere […]

 21. Rangering av bloggere - bza.no sier:

  […] under gjennomsnittlig rangert blir du dersom du basher uten lenker. Bashing er greit nok, men en respektabel lenke skal følge med […]