Matprat: Biff Stroganoff (omtrent)

Biff er det beste som finnes. I utgangspunktet er all annen tilberedning av biff enn i stekepanna noe forbanna tull, men den finfine gryteretten stroganoff er et snasent unntak. Ok, det er kanskje ikke noen ekte stroganoff vi skal lage i dag, men det er ganske nære. Skal jeg være helt ærlig vet jeg ikke helt hva ekte stroganoff er uansett. Dette er komponert på gefühlen. Jeg er god på sånt.

Først går man i butikken og kjøper en liten haug med biff, en putt (sier Madammen at det heter, jeg syns det høres helt døvt ut) Creme Fraiche, et lite glass med tomatpuré (boks fungerer også, jeg er ikke urimelig), en løk, en hvitløk, litt sjampinjong, noe fett å steke i og en sånn tøff avlang paprika. Det aller meste kan sløyfes om du ikke liker det, utenom det som flyter. Saus trenger du.

the ususal suspects

Først kapper du biffkjøttet ditt i terninger. Den greieste måten å gjøre det på, om du er totalt blåst i kjøkkenveien, er å først skjære i strimler, og så dra kniven over strimlene etterpå. Da får du terninger. Det er nesten litt magisk.

biff

Så skjærer du soppen i fire, for du har selvsagt kjøpt litt små sjampinjonger. Du sto kanskje og irriterte samboeren din skikkelig i din søken etter akkurat passe store sopp, så da får du jaggu tilberede dem perfekt.  Det er noe ved å skive sopp jeg bare ikke er noen stor fan av, kvartstørrelsen ser uansett tøffest ut.

sopp

Så var det løken. Om du er en som sipper litt når du kapper løk kan det lønne seg å ikke puste med nesa. Bare munnen. Folk forteller meg at det er vanskelig, men det er bare tull. Om du ikke klarer det uten noen klype er du sikkert en sånn som trenger svømmebriller i svømmehallen også, og som ikke tør åpne øynene i saltvann. Skjær av de to toppene, eventuelt den ene toppen og bunnen.

lauk

Så deler du røveren i to…

lauk 2

… og tar av det ytterste laget med gørr. Jada, ta det ytterste laget med løk også, så er du sikker på at ikke noe av det ekle skallet følger med. Løkskall er en jævel å finne i maten sin.

lauk 3

Så kan du velge litt hva du foretrekker (i motsetning til med soppen). Jeg liker å skjære løken i halvsirkler, andre ville nok kappa den i mindre biter. Om løken er kappet for smått syns jeg den bare forsvinner. Ingen fan av det.

lauk 4

Så legger du løken til sides mens du finner frem den tøffe paprikaen din. Vi skal bare bruke halve, men du kan sikkert bruke hele. Det er paprika jeg egentlig ikke tror hører hjemme i en stroganoff, men det blir ganske godt.

paprika

Skjær av tuppen. Skrem gjerne samboeren din ved å la det se ut som om du har tenkt å kappe av tommeltotten i samme slengen. Så kan du le høyt og si «herregud, jeg er da ingen amatør heller». Jeg vet ikke om dere har lagt merke til at jeg har ganske små lanker? Vel, de er enda mindre enn de ser ut til på bilder. Bleke er de også.

paprika 2

Rusk litt rundt i paprikaen med en finger eller kniven før du skyller ut frøene. Husk å ta bilde av det, vann ser stilig ut på bilder.

paprikavann

Skjær paprikaen i skiver, sånn at du får en haug med paprikasmultringer. Igjen, du kan godt skjære det i mindre biter, men det er noe ved litt større biter av paprika som vekker urmennesket i oss. Det ser litt ut som ustekt kjøtt når maten er ferdig.

paprika 3

Dette er komfyren vår, Beha. Vi kan bare bruke ca 45% av henne samtidig hvis vi vil beholde strømmen, men hun er så søt at vi ikke har hjerte til å erstatte henne. Hun har nesten plass til en grandiosa.

komfyr

Stek soppen i masse smør/margarin/olje. Vi bruker soft flora, selv om jeg helst hadde brukt noe litt tyngre.

soppstek

Etter en liten stund skal soppen se slik ut. Det betyr at du er på god vei.

nam

Sleng oppi løken.

sopplauk

Slik ser det ut om du prøver å ta bilde like etter å ha introdusert den litt fuktige løken for den varma gryta. Amatørfotografer, det er fritt frem for mobbing i kommentarfeltet.

ops

Når løken er blank kan du helle blandinga over i en skål. Ingen grunn til å oversteke. Vi steker soppen først fordi vi vil ha sånn snasen stekeskorpe på den, dvask sopp er tull.

biffsteke

Stek biffen i omganger, sørg for å koke ut gryta mellom hver runde kjøtt. Med litt flaks sitter du da igjen med et par desiliter god kjøttkraft etterpå.

biffsteke 2

Nam. Den skåla med kjøtt står ikke på gulvet, det er bare et fototrick.

biffsteke 3

Slik ser det ut når du har stekt alt og lagt de første omgangene tilbake i gryta. Hell på kjøttkraften også, så har du en helt ellevill kjøttsuppe.

godvei

Det er på tide å sause litt til. Sleng i ca et halvt glass tomatpuré. Rør det godt inn, og sniff litt. Gode ting.

tomatpure

Når tomatpureen er rørt inn og har dannet en fin sjy (sjy er ujevnet saus) med kjøttkrafta er det på tide å kaste i cremefraiche. Jeg er litt usikker på hva som er ideelt, men jeg putta i omtrent hele putten.  Det ble godt.

cremefraiche

Når dette har kokt litt og begynner å se fint ut, da kan du legge løk og sopp tilbake i gryta.

sopplauk 5

Og helt på tampen – paprika.

paprika i

Her kan det variere hva man gjør. Noen ville kanskje bare tatt gryta av plata og spist, andre (meg)  kommer kanskje på at ingen har begynt på risen, så man setter ned varmen på gryta og lar alt putre i et kvarter. Det kvarteret bruker du på å koke ris og på å spille Football Manager 2008.

ferdig

Putt på tallerken og motta hyllest fra publikum.

tallerken

32 tilbakemeldinger på “Matprat: Biff Stroganoff (omtrent)”

 1. paul sier:

  Særlig de pene bildene… Du skulle skrive en kokebok:
  Grønnsak trenges ikke – Iversen

  pauls siste skrik: I dag

 2. Virrvarr sier:

  Nå vet jeg hva jeg skal lage til middag. I morgen altså, idag har Fredrikke foret meg.

  Virrvarrs siste skrik: Kan jeg si «fitte»?

 3. bza sier:

  Mmmm, tasty! Kjempeflott bildepostoppskrift. Vi vil ha mer!! Er forresten helt enig i at biffkjøtt er eneste skikkelig middagskomponent. Alt annet er dårlige erstatninger.

  bzas siste skrik: Dagen da RSS døde?

 4. Lothar sier:

  Ser bra ut dette Espen.

  Hilsen en som var (er?) hakke bedre en deg i heimkunnskap.:p

 5. Sonja DaA sier:

  Knallbra matblogg!

  Duduruttdudududu, duduruttdududu, duruduttdurududu, durudududu, dudududu!

  Sonja DaAs siste skrik: Johnny og jeg

 6. Iversen sier:

  paul: Stay tuned, neste gang blir det grønt også!

  Virrvarr: Godt tenkt.

  bza: Tusen takk, det blir mer med tida.

  Lothar (eller «Martin» om dere vil): Kødd.

  Sonja: Jeg venter på at du skal teste ut dette nå.

 7. Anders sier:

  Ser ganske så snasent ut, men det som imponerer meg mest er størrelsen på komfyren! Ikke alle som hadde satt i gang et så storslagent kokkeleringsprosjekt med såpass liten komfyr ;-)

  Enig i at det ikke eksisterer så mange alternativer til biff stekt i panna (og stroganoff, selvfølgelig), men helstekt indrefilet (i ovn) er også helt OK i min kulinariske verden.

  Anderss siste skrik: Hva gjør du hvis du har moddet litt for mange Xboxer i litt for mange år?

 8. paul sier:

  Iversen: Hvis du blogger et salatoppskrift som du har selv laget og prøvd en gang, så får du en gave!

  pauls siste skrik: Beatles…

 9. emelie sier:

  Du glemte å fortelle mer om hvitløken. Den er jo bare nevnt én gang i hele teksten.

  emelies siste skrik: Savner du boxeren din?

 10. Iversen sier:

  Anders: Tja, storslaget og storslagent… Man trenger bare to plater, heldigvis. Helstekt biff i ovn er selvsagt helt knall, det kan jeg ikke nekte for.

  paul: Salat? Nei, ærlig talt…

  emelie: Ja. Jeg håpte faktisk folk skulle overse den glippen der. Hvitløken ble kappet opp i hui og hast etter en forglemmelse, den gikk oppi med siste biffstekerunde. Observant!

 11. Sonja DaA sier:

  Skal helt klart prøves ut. Blir du sur hvis jeg bruker kesam istedenfor Creme fraiche?

 12. Iversen sier:

  Sonja: Kan det ikke holde med lettrømme? Kesam ser jeg litt ned på, altså.

 13. Matprat: Kanelbollemuffins (omtrent) sier:

  […] mer matblogging anbefaler jeg min egen oppskrift på Biff Stroganoff (med bilder), Sonjas forlorne blåskjellsuppe (med video og bilder) og Kents A.I.D.A.-rundstykker. […]

 14. Smetten sier:

  Heisan. Oppskriften ser flott ut, og veldig flotte bilder også. Jeg pleier å steike baconterninger i tillegg, smaker nyyydelig. En slik matrett som en ikke spiser for ofte er det skikkelig seterømme som gjelder, og en dash fløte :-)
  Prøv også gjerne med litt krydder. Oregano og basilikum som smakes til.
  Lykke til videre med matlagingen:-)

 15. Alt godt sier:

  Sonja: Kesam vil nok skille seg i sausen, det vil lettrømme og. Der er kome ein lett creme fraiche som toler koking. Alternativet er å ha i rømmen heilt til slutt, då vil den ikkje skille seg, men det gir god smak at den har fått vere med heile tida. Win some, loose some…

  Espen: Om løken: Grunnen til at det hjelper mot grininga å puste med munnen er at svovelstoffa i løken stig oppover, og syg seg fast i første fuktige punkt. Når du pustar med munnen vil svovelstoffa gå inn der, og ikkje kome så langt som til augene. Neste matnerdeksperiment kan kanskje vere å prøve med våt smekke?

  Alt godts siste skrik: No ska vi færra te Mexico!

 16. Iversen sier:

  Smetten: Oi, kompliment for bildene var jo hyggelig av deg. :D Kan tenke meg at baconterninger vil passe veldig bra. Krydderiene ble vel litt veikt blogget her ja. Kanskje jeg skal matblogge litt igjen snart.

  Alt godt: Våt smekke er notert, men jeg har blitt en skikkelig røver på dette med å holde nesa lukket altså.

 17. Hjorthen sier:

  Det heter selvfølgelig ikke en putt, man må skille mellom matlaging og golf, ellers blir det bare krøll.

  Hjorthens siste skrik: Dagbladet akkurat nå

 18. gutten sier:

  bra ;)
  tror jeg kan bruke noe av dette i oppgaven min :x

 19. Anonym sier:

  Tusen takk for flotte bilder og oppskrift. Detta smakte bare supergodt…=)
  Mamman min har fortalt meg at enhver god saus trenger sukker, så 1-2 ts. sukker gjør susen i en så god saus.

 20. Iversen sier:

  Hjorthen: Godt vi kan være enige av og til.

  gutten: Ja, ehm, det får vi da håpe?

  Anonym: Oi, har du laget? Så flott! Knallbra at det smakte godt, og jeg er helt enig med Mamma Anonym i det med sukkeret. Veldig undervurdert sausingrediens.

 21. Anonym sier:

  Hei!
  Dette er kanskje utdatert, men vi får se.
  Synes du har gjort en fin oppskrift, illustrerende bilder og morsom tekst. Har selv en oppskrift fra Statene, og ville bare kommentere litt om hva den sier satt opp mot din.

  1. Steking skjer i smør. Fra ku. Ingen diskusjon her…
  2. «min» versjon bruker ikke paprika, men tar heller 2 teskjeer paprikapulver. Enklere, og smaker jo greit.
  3. Kanskje viktigste forskjell. Sammen med tomatpureen smyger du en god munnfull (0,5-1 dl) tørr rødvin ned i gryta. Setter en fin piff på dette. Polprisene er jo litt forskjellig her enn over there, men gamle partyslanter går greit.
  4. En teskje sukker er nevnt, men hva med en spiseskje sitronsaft? Fra en nylig død sitron, helst.

 22. gg sier:

  Hvor kommer den retten fra?

 23. Iversen sier:

  Hei Anonym: Jeg svarer nå, jeg – bare noen måneder for seint. 1 er vi hjertens enige om! Du er et godt menneske. 2. Jeg bruker paprikaen fordi jeg syns litt store stykker med paprika sørger for enda et teksturlag, men smaksmessig er jeg nok enig med deg. Dessuten er det jo mange som misliker paprika, men som likevel kan syns det er godt hvis man ikke forteller dem om det. ;) 3. Ikke ueffent! Skal huske på det til neste gang. 4. Jeg klarer ikke helt å la meg beseire av syremafiaen, men det vil nok ikke skade. Jeg har bare en personlig biff mot sitron…

  gg: Det er vel fort en russisk greie, dette her. Men dette er jo min bastardiserte versjon, russerne hadde sikkert rynket på nesa.

 24. BP sier:

  Putt oppi noen skiva gullrotbiter. Lettrömme skiller seg ikke. Ellers smaker oppskrifta fortreffelig. Potet/ris/potestapp(heimelaga) pluss litt salat

 25. Iversen sier:

  Enig, gulrot gjør seg godt, men da foretrekker jeg å ha dem i slik at de får ligge lenge nok til å bli møre – ikke sprø. :)

 26. Anonym sier:

  du skriver hvitløk i begynnelsen men brukte den aldri??

 27. Iversen sier:

  Stemmer det, Anonym. Emelie la også merke til det, så den er forklart blant kommentarene. :)

 28. Tweets that mention Matprat: Biff Stroganoff (omtrent) -- Topsy.com sier:

  […] This post was mentioned on Twitter by Arne Pihl Bordi, Cata Lyzator and Olav Birkeland, T.Asphaug. T.Asphaug said: RT @apbordi: Morsom middagsoppskrift http://www.espeniversen.com/?p=1480 […]

 29. Delirium sier:

  Gamle klassikere blir som nye med onkel Google. Dette får Kent til middag i dag…

 30. Matprat: Kjøttmuffins sier:

  […] var dett. Om du ikke syns kjøttmuffins frister i det hele tatt kan jeg kanskje by deg på Biff Stroganoff, Ostebomber, Kanelbollemuffins eller noe bibelsk? Del med andre Stikkord: Huslig, Kjøtt, […]

 31. Den Brysomme mannen sier:

  Hmm, denne damen er enten din sjelevenn, eller så har hun blitt veldig inspirert av det du skriver. Og så hun som liksom skriver om originaloppskriften…
  http://moskovitter.blogspot.no/2008/10/biff-stroganoff.html

  Må innrømme at jeg trodde du hadde kopiert henne, men en datosjekk oppklarte jo det.

  En annen mulighet er at dere begge har kopiert fra en tredje kilde, men da begynner det å bli litt for komplisert, hehe.

  Hvis jeg har rett kan du jo «skræme» henne litt, true med copyright eller noe ;-)

 32. Hege sier:

  Utrolig morsomt skrevet! Og en bra oppskrift. Takk, denne skal eg bruke!