Hva skjuler FBI?

La oss si at du skal være litt barnslig en kveld, så du setter deg ned ved skrivebordet og lager en liste over ti mennesker i omgangskretsen du syns er skikkelig duster. Du har jo flere duster i venneflokken, så du må rense ut de som ikke når opp, og naturlig nok vil lista inneholde de ti kameratene dine du syns er mest dustete, kanskje til og med i prioritert rekkefølge. I flere år vedlikeholder du lista etterhvert som duster kommer og duster går, du oppdaterer den jevnlig og sørger for at det er de største dustene som til enhver tid befinner seg på lista.

Det er noe sånt FBI driver med. Det føderale sikkerhetsbyrået i USA har en helt egen og høyst offentlig liste over de ti menneskene de syns er viktigst å få bura inne. Alle er naturlig nok rømlinger, og på en slik liste burde vi jo finne de virkelig råtne eplene, hva?

Svaret er «nja». Lista kalles pompøst nok «the FBI’s ten most wanted fugitives«, og er helt på jordet. Ta deg noen minutter og les gjennom dette innlegget, så kan du forklare meg hva jeg har misforstått etterpå. Noe må det nesten være.

Vi starter med en liten innføring i de som for tiden befinner seg på lista. Greit å ha en viss oversikt om du ikke har for vane å luske rundt på FBIs (for øvrig ganske stygge) hjemmesider.

Victor Manuel Gerena rasket med seg syv millioner dollar under et ran av et sikkerhetsselskap for 24 år siden. Han truet to av de ansatte med våpen, deretter satte han dem i håndjern, bandt dem sammen og injiserte dem med et bedøvelsesmiddel for å slippe sladring i første omgang. Om ditt tips fører til at han ender opp i buret får du en kald million dollar.
       
Glen Stewart Godwin rømte fra Folsom i 1987 hvor han avtjente en dom for overlagt drap. Han ble fanget og dømt for narkotikahandel etter noen år på rømmen, men rømte igjen. Dusøren for tips som fører til denne fisken på kroken kan du innkassere hundre tusen amerikanske dollar.
       
Osama Bin Laden vet vi alle hvem er. Han er mistenkt for haugevis av forbrytelser og for ham er dusøren tjuefem millioner dollar. Osama er ikke dømt for noe som helst, det er som kjent vanskelig å føre sak mot folk man ikke har i varetekt. Likevel kan vi nok trygt anta at han forsvarer statusen som skumling med god margin.
       
James J. Bulger er fyren man bygde karakteren Frank Costello (the Departed) på. Han er ettersøkt og mistenkt for 19 drap på søtti- og åttitallet, for ikke å snakke om heftig drift av organisert kriminalitet i Boston. Bulger er en av de på lista som man i særskilthet påpeker at har et voldsomt temperament og en voldelig natur. Dusøren er på en million dollar.
       
Jon Schillaci ble løslatt i 1999 etter å ha sittet inne i ti år, dømt for voldtekt av en ung gutt. Etter løslatelsen bosatte den reformerte Schillaci seg hos en familie og er nå mistenkt for å ha voldtatt familiens da fem år gamle sønn. Schillaci er ikke dømt, kun mistenkt og ettersøkt. Såvidt jeg ser finnes det ingen dusør på ham.
       
Robert William Fisher skal ha drept sin kone og to barn før han sprengte huset familien hadde bodd i. Dette hendte i 2001, Fisher er mistenkt og på rømmen med en dusør hengende på seg pålydende hundre tusen dollar.
       
Jason Derek Brown er ettersøkt pga mistanke om forsettlig drap og væpnet ran. Han stakk av med 56.000 dollar, dusør er ikke utlovet.
       
Jorge Alberto Lopez-Orozco er mistenkt for å ha drept en kvinne og hennes to barn (2 og 4 år gamle) i 2002. Lopez-Orozco er på rømmen i riktig Bonnie & Clyde-stil (uten alle ranene, tror jeg) sammen med broren sin og kona hans, som også er mistenkt for å ha deltatt i ugjerningen. Tips som fører til inntauing er verdt hundre tusen dollar, alt avhengig av hvor mange man får tak i.
       
Emigdio Preciado, Jr. er ettersøkt etter å ha avfyrt skudd mot to sheriff-betjenter i Los Angeles i 2000, hvor den ene ble alvorlig skadd. Fra før av var han mistenkt for en god del gjengrelaterte forbrytelser. Det antas at Preciado har gjemt seg i Mexico, og dusøren er på hundre tusen dollar.
       
Alexis Flores er mistenkt (med haugevis av bevis) for å ha voldtatt og drept en fem år gammel pike i Philadelphia. Flores er mistenkt på grunnlag av DNA-bevis, men ble sluppet løs før koblingen ble funnet mellom offeret han nå er mistenkt for å ha drept og forbrytelsen han i utgangspunktet hadde havnet i DNA-registret for. Det mistenkes at Flores har rømt til hjemlandet Honduras, og hvis du ser ham kan du tjene hundre tusen dollar.

Det er vel ingen tvil om at dette ikke er mors beste barn. Riktignok er noen av dem kun mistenkt, men sjansene er vel store for at de er det på solid grunnlag. Det får vi i alle fall håpe, her til lands har vi jo noen skumle tilfeller hvor den opplagte skurken viste seg å egentlig være en helt ok fyr. Jeg er tilhenger av håndfaste bevis, men dette skal ikke handle om min oppfatning av hva som burde kreves for å få dømt rakkerfanter. Gud, dette var en skikkelig digresjon.

Men reagerte du på noe da du leste om denne gjengen? Det gjorde jeg. Gerena, for eksempel, er ikke mistenkt for noe verre enn et ganske så humant (i den grad et ran kan sies å være humant må det sies at å bedøve de sikkerhetsvaktene istedet for å bare slå dem helseløse er ganske humant) ran. Hva gjør denne mannen på en liste over de som anses for viktigst å bure inne? Det er noe som ikke stemmer her. Å inkludere en kar som kun er mistenkt for å ha avfyrt et skudd som skadet en politimann er vel også litt snodig, når det er haugevis av folk på rømmen som ikke bare har skadd politimenn, men drept dem. Ikke skal du komme her og innbille meg at det ikke eksisterer haugevis av folk som fortjener en plasse langt høyere opp på lista enn ni av disse ti. Osama er kosher, resten ser jeg ikke helt hva som er så spesielt med.

I tillegg er dusørene skikkelig snodige. Du får en million for å tipse om mafiabossen Bulger, mistenkt for nesten tyve drap og ekstensiv ulovlig aktivitet – akkurat samme sum som de deler ut for en kar som bare har stukket avgårde med syv millioner. Penger er visst styggere å snyte folk for enn liv i USA (ja, jeg vet at det var en skikkelig urettferdig konklusjon, men det driter jeg altså i – og det kan du også gjøre). For øvrig er en dømt drapsmann og narkotikadistributør (Godwin) bare verdt en tidel av ransmannen Gerena.

Og med dette innlegget (og den fabelaktig spekulative overskriften) anser jeg saken som presentert. Vennligst forklar meg hvorfor jeg tar feil i kommentarfeltet, ellers kommer jeg til å lure på dette i flere uker.

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Du setter fingeren på noe her. Mitt intrykk er at økonomisk kriminalitet blir uforholdsmessig strengt straffa i Norge også, mens volds- og voldtektssaker har forholdvis små strafferammer.

enig med thomas, straffene for voldtekt og incest føles for korte i forhold til økokrim. på den annen side er økokrim alltid overlagt og en valgt risiko, slik at man kan anta at lange straffer har mer preventiv virkning.

enig i at han raneren ikke virket så grusom. men mafiosoen må vel få være med, vel?

Ja, USA er jo gærne. Men hvor er alle de som er dømt for hestedrap? På cowboyfilmene jeg har sett, er dette verre enn manslaughter!

Og seriøst, jeg ser nok på CSI til å vite hvor mange gærninger det er i USA. Men Grissom fanger alle, derfor er det ingen fler å ta av på lista!

Hm…Kan det være sånn at noen har spytta i dusørpotten?
Altså; La oss si at ofrene etter Gerena og Bulger er rike og skikkelig forbanna, så sier de: «Vi betaler en million dollar for at mannen blir tatt». Men så har vi ofrene etter Schillaci og Brown som er fattige og skikkelig forbanna men ikke har råd til å love noen dusør.
Jeg tror det har en sammenheng i hvert fall, mer enn hva slags forbrytelse som er begått.

Tror røverdatter har et poeng. Det sitter noen bak og «sponser» FBI med ekstra dusørpenger?

Mange fine poenger og teorier her. Det kan nok fort stemme at forsikringsselskaper og private aktører sponser en dusør, det hadde jeg ikke engang tenkt over.

Og Bulger kan nok fort ha mye på lista å gjøre, ja, var litt kjapp der. Likevel tror jeg nok det skulle være mulig å produsere flere som står for mer faenskap om man prøver.

Uansett er debatten som Thomas og Esquil pirker borti ganske interessant. Takker ikke nei til flere synspunkter der.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.