Zoologisk skolering (del 3)

blåmeisI dag: Blåmeisen

Cyanistes caeruleus

Vår venn blåmeisen er en artig krabat. Såvidt jeg husker er de aller fleste dyr artige krabater, men dette skal ikke bli et korstog mot Morten M. Fjeldstad. Som fugler flest liker blåmeisen å fly, for å holde seg i lufta bruker den såkalte «vinger». Når en blåmeis ikke flyr rundt omkring og leter etter fuglekasser pleier de å sitte på terrasser hvor mennesker har hengt ut små grønne nett med talgkuler. Disse kulene må blåmeisen ofte slåss med kjøttmeiser om å få spise, og jeg tror vi alle vet hvor vanskelig det kan være å hanskes med kjøttmeiser. Man har ikke ordet «kjøtt» i navnet sitt helt uten videre. Det er en kjent misforståelse at blåmeisen har fått navnet sitt basert på fargene i fjærdrakten, men den gang ei: Det er som følge av hyppige feider med kjøttmeiser at blåmeisen har fått navnet sitt, siden den pleier å etterlate sine ofre gule og blå. Blåmeisen må ikke forveksles med gulmeisen, selv om de deler mange karakteristika. Gulmeisen er ikke noen artig krabat.

Ingen vet hvor blåmeisen kommer fra. Plutselig en dag var den bare her, et par dager før jernalderen ble iverksatt. I og med at blåmeiser spiser hva det skal være passet dette ganske bra for datidens jegere, som tidlig fant ut at blåmeisen er en ypperlig jaktfugl. Riktignok måtte de passe på at fuglen ikke åt byttet helt selv, men det løste man med en fiffig nebbsperre av vulkanisert hardplast. Sankerne var ikke like begeistret, for de blåmeisene som ikke ble domestisert av jegerne brukte mye tid på å raide maisåkre og tørrfisk. Løsningen på dette problemet kom ikke før i 1663, da Isaac Newton oppfant blåmeissikkert Tupperware. Ellers er det lite spennende å fortelle om blåmeisens historie.

Om du møter en blåmeis på din vei er det viktig å huske hvor hardføre disse pippippene er. Ikke kast stein før det virkelig er nødvendig, barn! Det beste alternativet når blåmeisen angriper er ofte å spille død, men husk å dekke til alle kroppsåpninger i slike situasjoner.

Bonus – Dette visste du ikke om blåmeisen:

Om du vil vite mer om blåmeisen anbefaler vi her på Iversen Revisited at du bør vurdere å få deg en hobby. Eventuelt kan du klippe håret og få deg en jobb.

Stikkord: ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

:lol: men den peneste av småfuglene er den – sin uhyggelige oppførsel og historie til tross!

randis siste skrik: I fotsporene til Elvis.

Oooh! Har jeg fortalt om da jeg fikk besøk (INNE på rommet mitt) av en kjøttmeis? Ikke rart jeg utbrøt stygge ord og kom meg derifra. Jeg tror fuglen holdt på å dø av redselsfremkalt hjerteinfarkt, men jeg skal love deg at jeg var reddere enn den.

røverdatters siste skrik: om å komme i gang

Jeg hadde virkelig ikke trodd at du skulle klare å komme opp med en serie som jeg liker bedre enn motebloggingen din, men denne zooligiske skoleringa er virkelig den greia jeg liker aller best på bloggen din for tiden.

(Det der med at fuglene i «Fuglene» er blåmeiser viste jeg faktisk. Fordi jeg har peiling på film.)

Sonja DaAs siste skrik: Da google-kalenderen tok feil

Jeg regner med at meisen under vikingputa var daud? Og da var kanskje den årsaken til at man fikk byllepest?

Blåmeiser smaker også veldig god i rødvinsaus!

pauls siste skrik: Barnet i meg

Blåmeis kan ha reir i vårt okkuperte hus i bloggebyen.

det blir fint, ja!

betty42s siste skrik: Kent, var hans navn!

«…men husk å dekke til alle kroppsåpninger…»

*fnis* :-D

el Veras siste skrik: Dagens anbefaling

randi: Ja, det var ikke for ingenting av frøken Blåmeis 1988 ble søkkrik på å posere for PLayboy.

Røvis: Selvsagt var du reddere, det er ingen pysefugl du har hatt besøk av! Bra du beholdt roen og livet, mener nå jeg.

Sonja: Ja, jeg var litt usikker på om den triviabiten kanskje var litt for kjent til å ta med… Men se opp for moteblogging i fremtiden. Kommer før du aner.

Tamara: Du er så analytisk.

Paul: Inviterer du?

betty: Blåmeis liker seg best i fuglekasser, setter dere opp en?

el Vera: Du har så skitten tankegang!

Klart det! :o)

betty42s siste skrik: Kent, var hans navn!

Hm… Hvis du jager meisene, så tilbereder jeg dem gjerne!

pauls siste skrik: How cool is that?

[…] i Canada. Gåte: Hva er forskjellen på lemen og George Bush? Les også om elgen, vaskebjørnen, blåmeisen og moskusen. Nå kan også du imponere venner og familie når middagsdiskusjonen handler om våre […]

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.