Zoologisk skolering (del 1)

I dag: Elgen (Æljen).

Alces Alces

Elgen er en artig, men farlig krabat, det vet alle vi som vokste opp med «Magnus» og Sverre M. Fjeldstads lekegrind «Ut i naturen«. Man kan for øvrig si så mye om Sverre, men at han bidro til viktig folkeopplysning er det ingen tvil om, og han hadde et skikkelig tøft skjegg. Sverre filmet elg på fritida, og når NRK betalte. Det var nok ikke bare-bare, for elgen kan være ganske aggressiv om man komme for nære. En dag Sverre filmet en elg i brunst skriver historikere at det oppstod sweet lovin’ de to imellom, og i 1977 var dette det mest ettersøkte videoklippet på internett. Kanskje ikke så rart, vi snakker tross alt om en vakker union av skogens ubestridte konger. Dette skal riktignok ikke handle om Sverre, selv om han har vært en helt for en hel nasjon i centennier. Det skal handle om elgen.

moose

En vakker dag på slutten av 1600-tallet vandret den første elgen opp av ursuppa. Hun het Åshild og var i mange år det ensomste dyret på den russiske tundraen, men en kveld møtte hun Geir på en brun bar. Geir var en staut hjort (med åtti takker på gelenderet) og de to tilbragte en het natt sammen, hvorpå den da edru Geir ble vettskremt da han innså hva slags freak of nature han hadde latt seg lure til sengs av morgenen etter og rømte. Åshild endte opp som eneforsørger for syv små elgkalver, og slik oppstod den første elgstammen i Europa. Noen syns kanskje at dette virker noe incestuøst, men slik var det med oss mennesker også. Husk det. Det er ikke noe galt med å hoppe til køys med broren din om dere er de eneste av deres art!

Med tiden ble elgstammen større, og noen av dem utvandret til Canada da hungersnøden i Irland begynte å true den europeiske livsstilen medio 1800. I Canada gikk elgstammen gjennom en lang periode som trekkdyr for tømmerhuggere før de oppnådde sin frigjøring i 1920. En stor dag for den amerikanske elgen, og europeiske artsfeller markerte med en heidundrende fest i Omsk. Den europeiske elgstammen har aldri vært under noen andres åk og kunne nok således ikke forestille seg hvordan sine amerikanske brødre hadde lidd, men euro-elgen overser sjelden en god grunn til noen tønner øl og litt disco-musikk inn i de små timer. Ordføreren i Omsk har senere uttalt at dette var «the best party ever!», og bystyret har i etterkant valgt å utsmykke byen med marmorstatuer av elger. Det hele ser veldig pent ut.

I dag er alle elger frie og lykkelige, bortsett fra mellom 25. oktober og slutten av november. Da er det elgjakt, en tradisjon vi mennesker opprettholder for å minne elgen på at mens den er kongen i skogen er det oss som bestemmer over alt annet. Elgen er et foretaksomt og politisk interessert dyr, så det er viktig å vise hvor skapet skal stå. Flere forskere mener at hadde det ikke vært for at vi hadde automatvåpen ville vi hatt flere elger på E-18 enn biler. I dag er imidlertid de fleste av elgene på E-18 døde, og det skal vi ikke undervurdere signaleffekten av.

elg-research

I 1992 opprettet Kommunaldepartementet en sårt trengt hjelpetelefon for elgofre. Siden åttitallet har man observert flere tilfeller av elger som studerer norske nakenbadere, sannsynligvis er det snakk om research for den uungåelige revolusjonen elgene venter på å gjennomføre. Man må kjenne sin fiende, og elgen har innsett viktigheten av å ha en viss oversikt over vår anatomi og psyke. Ingen flasher så mye av sin psyke som nakenbadere (og Marianne Aulie). Dette er elger i sin alminnelighet dessverre klar over, derfor opprettet man hjelpetelefonen for umiddelbar mental støtte og løssalg av rimelig badetøy (sendes over natten med Postens bedriftspakke).

elg m hagestolEt særtrekk elgen deler med oss mennesker er behovet for å pynte seg. Hagemøblement i plastikk står høyt i kurs, og i Lillehammer ble det faktisk rapportert flere hagemøbeltyverier enn forsikringssvindler i 2001.

Om du vil vite mer om elgen anbefaler vi her på Iversen Revisited at du bør vurdere å få deg en hobby. Eventuelt kan du klippe håret og få deg en jobb.

Tre andre innlegg som kan ligne:

Stikkord: , ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Jeg skjønte ikke at du bestemte hvilke ord vi måtte skrive før jeg nå måtte skrive auflauf. Eller har Kristin hatt en finger med i spillet?

Hva elger angår, har du vært borti elgleken?

Du glemte å skrive at Elgen liker å skremme skigåere om vinteren, mulig det er en slags hevn for oktober morroa til menneskene.

Ellers tror jeg det nakenbildet er tatt på Finnskogen (hvor det er mye elg som elsker å skremme vettet av skigåere)

Dette er jo bare tull!

For det første: hvis det fantes noe internet i 1977, så var det jaffal ikke tilgjengelig for den vanlige mannen i gata, så selv om det klippet du henviser til skulle eksistere (noe jeg tviler på) så ville 5 søkinger være nok til å gjøre det til det mest ettersøkte, så det beviser ingenting.

For det andre: Centennier betyr århundrer, og selv om man kan argumentere at siden vi har hatt et århundreskifte implisitt i årtusenskifte, er dette helt feil bruk av ordet.

3. Ursuppebegrepet er også helt feil brukt. Ursuppa sluttet per definisjon å eksistere etter at de første organismene utviklet seg i den, og du mener ikke i fullt alvor at elgen er den første organismen, eller at den utviklet seg på 1600-tallet?

4. Geir er et norrønt navn, og at en elg i Russland skulle hete dette er svært usannsynlig.

5. Hvordan mener du at elgene kom seg fra Irland til Canada?

Og sånn kunne jeg fortsatt. Det er knapt en setning i hele denne posten som har noe som helst sannhetsgehalt. Det virker som om du har vært ukritisk til kildene du har brukt her (for du har vel ikke diktet opp ting, for å gjøre deg mer interessant?), og jeg provoseres av at du legger ut slike løgner på Internettet, der folk kan lese dem og ta dem for god fisk.

Jeg håper at du er IRONISK! Hvis ikke er du bare useriøs.

[…] venn blåmeisen er en artig krabat. Såvidt jeg husker er de aller fleste dyr artige krabater, men dette skal ikke bli et korstog mot Morten M. Fjeldstad. Som fugler flest liker blåmeisen å […]

[…] også om elgen, vaskebjørnen og blåmeisen. […]

deam shes hawt !!!! lol xD i wannt to fuck her!!!!!!!!!!

Her har jeg vært svak på svarene gitt.

Thomas: (Om en captcha jeg ikke lengre bruker) Jepp, man lager lista sjøl. Nydelige greier. Hva er elgleken?

Kristin: Mulig du kan gi pollop (lengre nede her) litt verdifull info da?

Elin: :D

pollop: Kristin will be in touch with you shortly.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.