Hva ville jeg gjort…

…om jeg kunne begynt å blogge helt på nytt, med all den kunnskapen jeg har skaffet meg gjennom de siste års blogging?

Om dette er interessant for andre enn meg selv er jo tvilsomt, men søndag er søndag. Litt mer meta tåler dere, og kanskje noen mot formodning får et par gode tips?

Persona: I dag blogger jeg ikke særlig anonymt. Det er ganske enkelt å finne ut hvilken av de hundrevis av Espen Iversenene der ute jeg er, selv om jeg ikke kan huske å ha røpet verken personnummer eller andre navn. Å blogge under forholdsvis åpen identitet har sine fordeler; blant annet tror jeg ikke jeg hadde fått de vennene i det virkelige liv som jeg har endt opp med om jeg var anonym. På den annen side kan anonyme ta seg en del flere friheter, det er en fordel. Sannsyligvis hadde jeg valgt å blogge som «Iversen», men holdt fornavnet mitt mer for meg selv.

Bloggnavn: I starten het bloggen rett og slett iversen.weblogg.no, noe jeg syns klang ganske bra. Da jeg flyttet ut skulle det nye navnet symbolisere nettopp det, så jeg kalte den Iversen Revisited. Halvannet år senere hater jeg fremdeles det navnet, og skulle ønske jeg fant på noe kulere. Jeg gråt mine bitre tårer da herlige Auf Iversen ble nedstemt da jeg spurte leserne til råds.

Barndomshjemmet: Jeg begynte å blogge hos den norske tilbyderen blogsoft, på weblogg.no (ordentlig lenke får de ikke). I starten hadde jeg gratisversjonen, som altså var litt begrenset i forhold til lagringsplass og handlefrihet i forhold til design og slikt. I tillegg sier man ja til å ha et banner fra Google AdSense mellom første og andre post på forsida av bloggen. Jeg likte ikke den reklamesnutten (oh, the irony), og oppgraderte raskt til det mellomste alternativet. Mener å huske at det kostet 39 kroner i måneden, omtrent. Hadde jeg visst alt jeg visste i dag, for eksempel at jeg kom til å blogge i noen år, da hadde jeg nok hoppa over tilbydere av bloggetjenester som dette og gått rett til innkjøp av eget domene. Hadde jeg ikke vært sikker på hvor lenge jeg skulle holde på, derimot, er slike tjenester bra alternativer. Blogsoft havner imidlertid langt ned på lista over hvor jeg hadde registrert meg, enkelt slått av både wordpress.com og blogger.com.

Domene: Det ble jo til slutt sånn at jeg handla meg et domene jeg kunne leke på; espeniversen.com. I ettertid har jeg angret fælt på dette valget. Navnet er litt for langt, og jeg hadde nok valgt noe litt mindre bundet til navnet mitt om jeg skulle starte på nytt.

Kategorier: Det var ikke før i sommer det slo meg at man enkelt kan bruke kategorier som man ville brukt tags, og hadde det slått meg tidligere hadde det nok vært en del flere kategorier ute og gått her. Jeg er veldig ambivalent i forhold til den siste utgaven av WordPress og den innebygde tagginga der, det kan bli indre konflikter til hanen galer når jeg får ræva i gir og oppdaterer.

Google adSense: Jadda. Nå har jeg hatt google-reklame både her og der siden vårparten, og enda ikke rukket noen utbetaling. Skulle jeg begynt å blogge i dag hadde jeg aldri lagt inn disse reklamebannerne. Det er kanskje ren fortjeneste, men de ser jo til tider ikke særlig bra ut og man må tjene minst hundre dollar for å få utbetalt noe som helst. Det er en ond sirkel for oss som ikke tjener så bra, for man vil fasan ikke fjerne reklamen før man har fått betalt. For øvrig kan jeg med hånda på hjertet love at adSense-reklamen forsvinner samme dag jeg når de hundre.

Reklame ellers: På generelt grunnlag har jeg ikke noe særlig i mot reklame. Når den er matnyttig i tillegg har jeg ihvertfall (jaffal) ikke noe mot den, verken hos meg selv eller andre. Jeg valgte å takke ja til sponsing for noen måneder siden, og det har jeg ikke angret på.

Gjester: I starten fikk jeg lurt venner til å skrive (veldig) sporadiske innlegg, og de fleste begrenset seg til å skrive et par stykker. Først da vår venn Ole ble med på laget fikk gjesteblogging en renessanse her, og det var da bloggen var på sitt mest populære. Etter at Ole la opp har Siri og Kristin gjesteblogget på ganske spak basis. Ville jeg gjort noe annerledes? Nei, det tror jeg ikke. Alle tekstene fra andre mennesker jeg har publisert her har vært bra, og i bloggens ånd. Det eneste jeg nok hadde gjort var å lage litt bedre avtaler om postefrekvens. Det er imidlertid et par ting jeg har angret stort på. Først og fremst at jeg ikke turte å spørre Sonja om hun ville slå seg sammen med meg da hun drev og øvde, og at jeg aldri ga Ole den klemmen han ble lovt for sine tjenester.

Nisje: Jo, jeg har av og til tenkt «hvorfor har jeg aldri prøvd å fokusere på én ting?», da helst med film og media (eller mat, faktisk) i bakhodet. Det kunne sikkert blitt ganske bra, men da jeg startet var det allerede en haug gode filmbloggere der ute. Det var nok like greit å være en roteblogger, og jeg hadde nok endt opp med å spre interessefeltet uansett når jeg hadde begynt.

Da gjenstår det vel bare å spørre om det er andre bloggere som vil se seg tilbake og vurdere sine steg, dere kan alle ta dette som en oppfordring (men ikkeno meme-griseri, her er tøylene løse).

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Denne listen her kunne jeg skrevet selv, ned til hver minste detalj var det som å lese min egen bloggings utvikling til og med hvilek tilbydere som har vært brukt før jeg gikk over til eget domene.

Den eneste forskjellen er om valg av navn på domene, jeg er godt fornøyd med domenet mitt :)

Jeg er godt fornøyd med at du er en roteblogger. Hvis du bare hadde blogget om film haddde nok ikke jeg lest, og det ville jo vært et stort tap for meg. Jeg liker at det er blanda drops her. :)

God liste dette, bortsett fra at jeg ikke liker reklame, og selv om «Iskwew» er vanskelig å uttale på norsk er det ingen tvil om at det er det navnet jeg ønsker å bruke.

Jeg synes gjesteblogging er morsomt, og de du har funnet har jo passet fint inn i stilen her. Det er viktig, det må være litt samme typen stemme for at det skal funke. Men de gjestebloggerne jeg har hatt fikk seg jo (forutsigbart nok) egne blogger rimelig kjapt.

Jeg hadde heller ikke lest om dette var en nisjeblogg, så det er sagt. Jeg liker personlige altmulig-blogger.

Fin reflektert liste dette. I forhold til domenenavnet så har du jo alltid endringsmuligheter her. Å bytte domenenavn er lettere enn folk tror, og en skikkelig 301-videresending fra det gamle til det nye sikrer at du ikke «taper» noen lenker eller besøkende.

Støtter Iskwew på reklamekommentaren. Å vente på å nå $100 er en dårlig unnskyldning for å ikke fjerne svineriet. Du tjener kjappere de hundre dollarene på å sitte på Karl Johan og tigge enn på å ha AdSense på nettsiden.

JEG VIL HA KLEMMEN MIN!!!!!

Knut: Ja, du traff litt bedre med navn, syns jeg.

Røvis & Isk: Ja, at lesere ikke hadde hengt med om jeg hadde spesialisert meg er jeg jo klar over, men for min egen del kunne det fort blitt litt mer motiverende og enklere å finne på ting. Jeg er for all del happy med valget om å rote. :) For øvrig lurer jeg litt på åssen Iskwew egentlig skal uttales.

bza: Kanskje jeg skulle vurdere å flytte på meg, da? Får se hva jeg gjør, det måtte blitt i sammenheng med et bloggnavnbytte. For øvrig er det mye mer behagelig med passiv inntekt enn å sitte på gata med kopp, så jeg falt ikke helt for den argumenteringa. Har man hatt adsense her i flere måneder tror jeg ingen dør av at det blir i et par til. Jeg har forstått det slik at du syns reklame er ok sålenge man tjener bra på den (jf. dine <a href=»http://bza.no/6-nye-tips-for-aa-forbedre-din-blogg/» rel=»nofollow»>seks tips for å forbedre bloggen</a>)? Jeg ser ikke helt hva den forskjellen har å si for leserne.

Ole: Vi får se… Comeback?

Det skal uttales noe ala Isch-cue, i følge sentrale kilder med Cree som morsmål.

Yeai, Ole-comeback! Høyne til to klemmer, Ivers, gjør det, gjør det!

Jeg tilbyr gjerne TRE.

Ole? Hva sier du? Kom igjen, kom igjen?

Kanskje en Ole-poll hadde gjort susen? Ingen kan jo motstå demokratiet.

«Skal Ole begynne å gjesteblogge igjen?

*Ja, han rocker bolle
*Ja, han er så kjekk
*Ja, så får vi noe å le av
*Nei, han suger»

Jeg tilbyr Ole et spark i balla for de kjedelige «jeg er kåt på damer» innleggene :p

Sam da.

Synes du skal skifte til Auf Iversen jeg. Det er din blog, så gjør akkurat som du vil! Så det så!

Det Frank sa!

Og jeg synes det er skremmende moro at du ikke turte spørre meg. Jeg merker at jeg tror litt at alle egentlig vil ha meg som gjesteblogger nå, og at den enestegrunnen til at jeg ikke er fast innslag i alle blogger i hele verden, er at de ikke tør spørre om jeg vil.

[…] din venn Ole tøffer seg da). … Nå har det seg sånn at for en stund siden tok Iversen et lite tilbakeblikk på hva han eventuelt ville gjort annerledes med bloggen sin, dersom han visste hva han vet nå. […]

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.