De 25 beste norske filmene gjennom tidene (for pokker)

For litt siden presenterte Esquil en liste over de ti norske filmene han mener er det beste Norge har produsert iløpet av de siste 25 åra. Jeg vil ikke være noe dårligere (enn en trønder) – snarere tvert i mot, så her mer enn dobler vi antallet og driter i tidsbegrensninger. 25 filmer altså, og de kan være så gamle de vil. Dette er selvsagt fasiten og vi begynner med kremen.

 1. De dødes tjern
  Ikke bare en utrolig god norsk grøsser, denne holder også mål internasjonalt. Ikke anbefalt å se på hyttetur, spesielt om hytta di er sorthvit og ligger ved en liten innsjø. Husk å stupe flatt.
 2. Veiviseren
  Denne er vel med på alles lister, så det kan umulig være interessant å skrive noe særlig om den. Action fra sameland er kult.
 3. Ni liv
  Nazi-sabotasje i bøtter og spann, om enn ikke så actionorientert som f. eks. the dirty dozen. Ble Oscar-nominert og har flere ganger toppet lister over norsk filmkunst, med rette.
 4. Insomnia
  Bjørn Floberg er så dritskummel i denne at man castet Robin Williams i den amerikanske remaken. Det var sikkert noe omvendt psykologi bak det trekket, for Bjørn ville spist Robin levende med ketchup på. Innmari stemningsfull og velskrevet film.
 5. Fritt vilt
  Slasher i norsk fjellheim er først og fremst så langt oppe fordi den følger oppskriften så bra. Med et par grep hadde dette vært den perfekte slasher og oppfølgerspire, men sånt holder vi oss jo for gode for her i Norge. Dessverre.
 6. Fjols til fjells
  Tidenes norske komedie? Leif Juster og Frank Robert er hysterisk festlige som hhv. hotellbestyreren Poppe og Teddy Winter/Krakilsk ornitolog. Unni Bernhoft spiller tidenes søteste pikkolo, og vi kjøper ikke ett sekund at hun skal være en gutt. Heldigvis.
 7. Haakon Haakonsen
  Dette er filmen Gabriel Byrne vil tenke tilbake til på dødsleiet og tenke «steike, det var saker!» om. Haakon reiser til sjøss for å redde familiens økonomi og ender opp i en slags treasure island-historie.
 8. Blodveien
  Denne filmen så jeg på skolen fordi det var en sånn film man visstnok burde se. Læreren min må ha vært en vis kvinne, for dette er sterke saker. Handler om jugoslavske krigsfanger som bygger vei i Norge under andre verdenskrig, og er selvsagt basert på reelle hendelser.
 9. Gategutter
  Hehehhe… Pål Bang-Hansen, dere. Kul guttunge.
 10. Den brysomme mannen
  Ekkel stemning i en av de få filmene som virkelig kler den norske teatralske skuespillerstilen. Surrealisme er moro.
 11. Flåklypa Grand Prix
  I sin genre ville denne vært høyt plassert på internasjonale lister også. Norsk nasjonalskatt på ellevte plass, altså.
 12. Kon-Tiki
  Ditto. Engasjerende dokumentar om handereveit som drar ditdereveit fra derdereveit med denskutadereveit.
 13. Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe
  Aud Schönemann og Arve Opsahl er fabelaktige i denne filmatiseringen av skuespillet «Busybody». Filmatisert en haug med ganger, men vår egen norske versjon vinner ihvertfall skurkeprisen – Arne Aas er farlig ekkel som mildt forstyrret drapsmann.
 14. Himmelfall
  Mentalinstitusjoner er jo både koselige og morsomme – hvem hadde trodd det? Tilbyr også innsikt i kvantefysikk, men ikke like bra som man tidligere har gjort det her på bloggen.
 15. Orions belte
  Jeg stjeler bare en liten setning fra en av dem som har tittet på lista før publisering: Ett russisk pølserøkeri!
 16. Lån meg din kone
  For å avansere i en bedrift som satser på sunne familieverdier finnes det dem som går til litt ekstreme ytterpunkter. Ja, det stemmer. Denne filmen handler om konebytting og er knallmorsom – også synger dem!
 17. Pan
  Hamsunsk drama med masse festlige navn. Hundre ganger bedre enn «telegrafisten».
 18. Pitbullterje
  Bittersøt sak om mobbing og julefeiring.
 19. Søndagsengler
  Bare bittersøtt. Punktum.
 20. Ti kniver i hjertet
  Hat-trick i bittersøtt!
 21. Slipp Jimmy Fri
  Persongalleriet kan åpenbart telle 80%, men det er ingenting å skamme seg over.
 22. Ugler i mosen
  Eventyrlig «kriminalfilm» med alle de gode gamle komikerne våre. Aud Schönemann, Turid Balke, Sverre Hansen, Willy Hoel og Grethe Kausland i en og samme film, sier du? Ja takk, sier jeg da.
 23. Villmark
  TV-team skal teambuilde, noe som ikke alltid er like lett når sjefen er litt mentalt forstyrra.
 24. Støv på hjernen
  Så kul at danskene ikke kunne dy seg; remaken kom et par år etterpå. For øvrig sier vel tittelen mer enn nok om handlinga, eller ihvertfall sinnstilstanden til hovedpersonen vår.
 25. Bryllupsfesten
  Det var en gang en fyr som het Wam og en kar som het Vennerød som ble leie av å lage traurige filmer stappet fulle med kjønnsvæsker og banning. «Komedie er tingen» sa en av dem, og slik ble det. Med alle de du gjerne skulle sett i samme film, inkludert verdens beste Leif.

Hederlig omtale går til Eggs, Budbringeren og Salmer fra kjøkkenet, som alle er usedvanlig oppskrytte filmer selv om de er severdige.

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Kom til å tenke på om jeg i det hele tatt har sett 25 norske filmer. Det er jeg sannelig ikke sikker på.

mener du dette seriøst? en liste helt uten aksel henie, pia tjelta, nic. cleve broch, ane dahl torp? liker du teater bedre enn film?

men for all del, det er jo en del bra her, ni liv er jo konge, og kon-tiki overrasket positivt.

h*vete guttær! Røkte kjøttpølsæær!, det er jo ikke fra orions belte, det er fra KLM-parodien orion velter :) nice touch

XmasB: Du har nok sett flere enn du aner.

Esquil: Antyder du at lista ikke er folkelig nok? For i så fall suger folket. For øvrig hadde Terkel i knipe vært med om den ikke var dansk. Jeg er ingen teater-fan, syns bare Uno og alle disse nye filmene som alle andre falt for var ganske… middels. Og jeg syns altså ikke Uno klarte å være tøff. Ikke i det hele tatt.

Jeg har i hvert fall ikke sett 25 BRA norske filmer, men Bussen, den Store Barnedåpen, Svarte Pantere, Kjærlighetens Kjøtere, Eggs, Salmer fra Kjøkkenet, Orions Belte, Jimmy, Flåklypa og Budbringeren blir i hvert fall 10 som fortjener litt respekt.

Jeg glemte høyere enn Himmelen, og mente Marens lille Ugle, ikke ugler i mosen.

Det har jeg helt sikkert, Iversen. Jeg tenkte litt over det litt senere i går. Jeg har sett ganske mange norske filmer faktisk, men er aldri blitt helt frelst over hva vi har prestert. Jeg har ikke sett mye av de nyere filmer, men mer gamle komedier og slikt. Olsenbanden hører ikke akkurat hjemme på en slik liste føler jeg.

Skal lage en slik liste selv, men det blir mer internasjonalt i så fall. Så jeg ikke driter meg ut fullstendig.

jeg er stygt redd for at du er en filmsnobb ja, evt at du tar med filmer som du vet folk ikke har sett for å slippe kritikk …

olsenbanden du lizzm …

Fred: Jeg har aldri helt forstått greia med Bussen. Den skuffet meg stort.

XmasB: Æ glær mæ!

Esquil: Hehe, for noe visvas. :) Du vet da at slike lister er agn for kommentarer av typen «men du har jo glemt [film]!!!» uansett hva man fyller den med. At så få har protestert her er vel mer et utslag av at mange ikke gadd å lese alt.

bare vis vas. også en programpost fra samme serie som orion velter.

Bare …
HVIS ….
vass.

Synes du skal ha kred for lista di jeg Espen, ikke mye å terpe på her. Uansett, det er din liste!

har leserne dine kommet tilbake etter sommeren forresten? ser jo ikke så ille ut.

Takk, takk, Bjørnar. :)

Esquil: Neida, de er fremdeles borte vekk. Jeg begynner å ta det litt personlig nå.

Eg har skrive ein post delvis inspirert av denne posten din, men sidan bloggen min vert sint om eg prøver å koda eller skriva i det heile teke(!) inni postar med videoar etter at eg har skrive dei på youtube får eg ikkje trackbacka deg. Men no er du i alle fall advart :)

Jeg hadde sett ca. 6 av de filmene, men jeg har sett mange andre norske filmer.
Jeg så blant annet mars og venus på kinopremieren. Fint å kunne se en film på valentinesdag som stort sett handler om et samlivsbrudd.
Men hva med Schpaaa? Var ikke den tøff nok heller?

Imponerende jobb.

Guri: Snodig problem, det der. Funnet noen løsning?

Tamara: Du forsvant i spamkøen av en eller annen grunn, men er tilbake i de levendes verden nå. :D Jeg likte ikke Schpaaa.

Jacob: Takktakk.

Hva med Elling?

Ja, hva med Elling? :)

Sånne lister er jo ofte subjektive, og Elling falt jeg aldri for. Enkelt som det…

Mongoland?

Nei, Frode. Ikke Mongoland. Ærlig talt..!

Denne lista er egentlig veldig bra, men Haakon Haakonsen?!?

Hvorfor burde Haakon vært utelatt da, Hjorthefar? Syns du ikke den er norsk nok eller er den ikke god nok?

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.