Foreldreskolen (del 10)

I “foreldreskolen” tas det opp saker og ting som vi alle husker fra de unge år. For dårlige foreldre er dette en serie som kommer til å være til stor hjelp, da jeg selv endte opp som et meget vellykket individ. Hva jeg skriver om kan være opp til dere, foreslå neste tema som en kommentar!

I dag: Ferie og fritid

vacationNå og da får både foreldre og barn en uke eller tre med fritid samtidig. Vanligvis kaller vi dette fellesferien, men det finnes dem som timer det annerledes også. Det skal ikke jeg legge meg opp i, og som et symbol på akkurat det kommer denne foreldreskolen lenge etter at man burde ha planlagt fellesferien. Fordi jeg bryr meg, selvsagt. Ikke fordi jeg fikk ideen servert på et sølvfat av Iskwew. Neida.

Så, hva er viktig når man ferierer med barn? Enkelt. Det er viktig at både ungene og du har det fett. Det er totalt uinteressant å for eksempel dra på familieferie til et spa i Litauen (selv om det finnes barn som liker gjørmebad) eller Teletubbies on Ice. Spa er kanskje kult for slitne foreldre, barne-tv på skøyter er kanskje artige for småbarn – men begge deler vil etterlate en av partene med dundrende hat mot vedkommende som fikk bestemme feriemålet.

Hva er et godt feriemål da? Vel, det enkleste er jo å gjøre foreldre til lags. Mødre og fedre har en rar innstilling, nemlig: de kan i stor (men absolutt ikke uendelig) grad glede seg over at barna har det fint. Denne egenskapen eier ikke barn. Det tok meg for eksempel mye lengre tid å finne på noe som ville være supertraurig for foreldrene enn barna i forrige avsnitt. Bevis nok.

Alle strender med badevakter: Det fine med slike strender er at du som forelder kan gi litt eff. Ta med en bok og la den underbetalte fyren med sikkerhetskurs gjøre jobben sin. Om du føler at du må gjøre noe med barna kan dere alltids bygge sandslott eller noe annet uanstrengende. Enda en fordel med stranda er at det alltid er et tonn med unger der som barnet ditt kan sosialisere med, mens andre foreldre også helst vil være i fred.

Alt som slutter på «sommerland» eller «park»: Disse faller under kategorien «er egentlig ikke sååå stas for voksne, men barna har det jævlig moro, og det er jo litt moro i seg selv». Selvforklarende.

Leir: Mer brukt i gamle dager og i utlandet, men det finnes steder du faktisk kan sende ungen avgårde til om du absolutt ikke holder ut å ha ferie samtidig, men bomma på planlegginga. Har du ekstra god råd kan du jo til og med sende barnet til en leir med et tema, det være seg slankeleir, fotballeir, matematikkleir eller hva enn du finner i katalogen. Om du finner katalogen, da. Dette er ansett for å være et litt lite familievennlig alternativ, du må påregne litt skjeve blikk fra resten av nabolaget. Dette løser du ved å holde fest mens barnet er vekk.

Hjemme: Ferien i heimen funker som bare det, såfremt andre familier i nabolaget tenker det samme. Et foreldremøte noen uker før ferien kan være lurt for optimal effekt og spredning av barna. Sørg for at husstander får ansvar for hele flokken en dag hver, dette sørger for at du kan gjøre som du vil de dagene Nilsen i nummer 23 passer sysakene. Om dere er ti foreldre får du altså ni fridager og en dag hvor du må passe på litt flere enn vanlig. Fin deal? Det syns jeg.

Las Vegas: Gambling og shows av forskjellig art for voksne, barna har… ehm.. trylleshows og mye glitter å se på.

Biltur: Ekstremt undervurdert form for ferie, om det gjøres på rett vis. Å hive familien i bilen for å se de norske fjordene er et bra eksempel på noe som er utrolig kjedelig for barna, og av uante årsaker sett på som moro for voksne. Ihvertfall kjipe voksne. Om du vil gjøre dette skikkelig legger du turen opp etter felles interesser, eventuelt barnas. Liker ungene fotball? Ta en tur til England i bilen, span ut hjemmebanen til favorittlaget. Sov på B&B og spis snasen engelsk husmannskost. Om det er arkeologi som interesserer kan det være mye å hente på biltur i Europa. Uansett er det kult å forlate hjemlandet, det gir bilferien en ny dimensjon siden barn liker å skryte av hvor mange land de har vært i.

Syden: Nei, ærlig talt. Syden er noe man gjør fordi man har psoriasis eller bare er over middagshøyden. Ikke nedlat deg til slikt. Fysjom! Og om du gjør det, skaff deg et alibi: Dra til et sted som kan skilte med noe. Rhodos har for eksempel både borg og ruiner i skjønn forening. Ved nærmere ettertanke er ikke Syden så dumt likevel.

Der har dere en haug med gode tips, og om det ikke er nok regner jeg med enorme mengder gode forslag i kommentarfeltet. Lykke til med ferien.

PS: Nå har jeg også somlet meg til å importere hele Foreldreskolen til denne bloggen, og det er unektelig de første som er best. Du finner alt HER. Del 1 til 5 mangler naturlig nok kommentarene sine.

Tre andre innlegg som kan ligne:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Noen gode forslag der. Jeg foreslår heteroskole eller et langt flytur med British Airways. De surrer så mye med koffertene at de kanskje kan surre bort ungene også? De har også utrolig bra business class med masse spill og filmer, men det er vel mest for familier vest for Jernbanetorget.

Jeg er for en barnekonvensjon som sier at man ikke kan dra på biltur gjennom Europa med mer enn 2,1 gjennomsnittsbarn i en stasjonsvogn med altfor liten beinplass for større og små rustner. Ettbarnspolitikk eller ferieturer, sier nå jeg.

Strender løser alt. En annen idé er å få en av ungene før de andre, som du senere kan oppdra til løvetemmer. Så klistrer man bare en betingelse om søskenpass på ukelønna og vips, you’re off the hook.

Skal ikke får barn snart du da? *host*

«Det tok meg for eksempel mye lengre tid å finne på noe som ville være supertraurig for foreldrene enn barna i forrige avsnitt.»

«meg»!?

Dyreparker kan bli en superspennende ferie for både voksne og barn. Særlig hvis man drar til et land der reglene ikke er så strenge og det ikke betraktes some noe stort problem om tigrene hopper over gjerdet. Det er stor stas å få sjansen til å klappe en tiger, og det blir jo litt vanskelig hvis de er på andre siden av gjerdet.

Afrika er menneskehetens vugge og må derfor være et utmerket sted for de små å feriere. Jeg er ikke helt sikker på akkurat hvor i Afrika, men det spiller sikkert ingen rolle. Hvis ungene er skikkelig bråkete er det kanskje lurt å dra til et sted med løver. Løver kan jo også være litt bråkete, og små løveunger er så søte…

Og Las Vegas, ja, det er vel det perfekte stedet å ta ungene? Strand men ikke noe vann de kan falle i, masse underholdning som enten er barnslig nok eller de vil ikke forstå den uansett men alt glitteret vil sikkert underholde dem i timesvis.
Og poker. Unger liker helt sikkert poker.

Jeg ble plutselig veldig glad for at jeg ikke har lappen! Så slipper jeg den bilturen, i hvert fall. Jeg er helt på linje med Storrusten.

Du så at jeg serverte et tips til. Ja?

Sam: British Airways rocker bolle.

storrusten: Men to er fett.

Rabbagast: Der traff du en spiker, ja! Selvlaget barnevakt er jo kjempepraktisk. En øvelse i «du høster det du sår».

Elisabeth: Nei, det kan jeg aldri tro.

Sonja: Ok, teletubbiene VAR din idé. Men ikke isen, og jeg hadde spekulert i timevis før du hjalp til. :p

Marina: Du kan bare si fra om du vil skrive Foreldreskolen 11, jeg ser jo at du er godt rustet. :D

Iskwew: Det er notert, ja. Men biltur er ganske kult, altså, sålenge planen er god. Jeg glemmer nok aldri min biltur med lillebror og opphav rundt omkring i England, og da var jeg egentlig for gammel til sånne familiegreier.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.