Sommerens obligatoriske kulturopplevelser – Redux

I fjor slo jeg til med noen ramsalte sommeranbefalinger, og siden bloggen fremdeles lever ett år senere er det vel bare på sin plass med litt kulturell veiledning denne sommeren også. Det er selvsagt ikke alltid like enkelt å anbefale ting, så hvis jeg skal være helt ærlig har jeg bare knota ned en del greier som jeg liker selv. Kanskje det treffer.

filmrullFilm
Goonies (1985) – Dette er sannsynligvis den filmen beregnet på den yngre garde med flest bortgjemte voksenvitser, og det gjøres mye bedre enn i for eksempel Teletubbies. Hovedpersonene er en gjeng med barn som ender opp på jakt etter skatten til den legendariske sjørøveren One-eyed Willy. Nei, jeg kødder ikke, det er det han heter. Hakk i hæl følger skurkefamilien Fratelli, og på veien får vi virkelig klart for oss hvor mye mer PK det var å gjøre narr av overvektige barn på åttitallet. Do the truffle shuffle!
Battle Royale (2000) – Plassér en klasse med rakkerunger på en øy, gi dem hver sitt våpen (av varierende slagkraft) og frata dem alle muligheter til å bare svømme i sikkerhet. Moro? Ja, det syns ihvertfall klasseforstanderen deres. Forenkling av Battle Royales plot? Ja, det skal du heller ikke se bort i fra. Se filmen, om du er en av de søtten i Norge som ennå ikke har gjort det.
Young guns/Young guns 2: Blaze of glory (1988/90)
– Disse filmene er ren voldtekt av westerngenren, men akk – så herlige de er. Pistoler, puddelrock og gladvold går hånd i hånd i disse to go’filmene om Billy the Kid og gjengen hans. Ikke veit jeg om dette er særlig historisk korrekt, men det er i alle fall festlig.

teveTV-serie
X-files – Mange husker X-files som en serie man likte godt frem til det ble jævlig styrete med alle disse romvesenene og røde tråder i hytt og gevær før alt dabbet av etter tre-fire sesonger. Greit nok, jeg legger ikke skjul på at historiearkene med Mulders søster og konspirasjonen med romvesener kan bli litt traurig, men man har vært veldig flink til å krydre med enkeltstående episoder både her og der. Det er ikke før halvveis i sesong åtte det egentlig begynner å bli kjedelig, og niende sesong skal jeg ærlig innrømme at er litt kjip til tider. Kudos likevel for en av tidenes mest oppklarende serieavslutninger.
Firefly – En sesong ja. En! Filmen «Serenity» hjalp litt, men jeg hadde gladelig gitt min venstre lilletå for et par-tre sesonger til med Mal Reynolds og mannskapet hans. Jeg orker ikke å skrive mer. Tårene triller.
Popetown – Livet i Vatikanet er ikke alltid like enkelt for Fader Nicholas. Griske kardinaler, en rotete nonne og en pave på (tilsynelatende) seks år kan være slitsomt å holde styr på for de fleste av oss. En gjeng gretne katolikker sørget for at denne serien aldri ble sendt på BBC, men på DVD har den nå likevel endt opp. Katolikker ser som kjent ikke på DVD.

bokBok
Yngve Skomsvoll: Norges historie – En lang historie gjøres kort i denne boka, som absolutt er på høyde med Knut Nærums litteraturhistorie. Riktignok er det et par sider som er morsommere enn hele resten av boka til sammen (da spesielt «Norgeshistorien fortalt baklengs», hvor for eksempel Einar Gerhardsen blir tilskrevet Norges forfall i forkant av andre verdenskrig), men herrefred så gøyalt det er å skjelne jug fra sannhet gjennom 200 velskrevne sider. Inkluderer 1030, 1814, 1945 og mange andre årstall!
Joseph Conrad: Heart of Darkness – Nei, ikke les den norske oversettelsen da. Det kan godt hende den er like bra, men tittelen «mørkets hjerte» lyder så tannløst… Handlingen kjenner de fleste; en kar reiser med båt til de innerste avkroker av Afrika (på ei elv da, dusten) og møter en spinnvill fyr som heter noe i samme dur som han skurkeaktige obersten i «Apokalypse Nå!». Vent… Er det kanskje en sammenheng her? Herregud, dette ble jo kjempemystisk – les boka og døm selv (fikk jeg deg på kroken nå? Helt seriøst, boka er knallbra).
Scott Adams: Random acts of management – Ja, ok, så er dette «bare» tegneserier. Men det er kule tegneserier! Det er lov med litt lettere underholdning når det er sommer, spør du meg.

noteMusikk
Die toten Hosen: Crash landing – Tysk punkrock på sitt aller beste, men ikke la deg skremme av at de er fra pølselandet – her synges det på engelsk. Alt av DTH anbefales, men det er greit å starte med denne. Utvilsomt blant de siste tjue års beste utgivelser i sin genre, og uunværlig i bilkø. Her kommer perlene på rekke og rad, fra den mykskumle «big bad wolf» til tullerock i «Disneyland (stays the same)» Ekstremt velkomponert skive.
Aimee Mann: Lost in space – For deg som foretrekker det litt roligere er ikke dette noe dårlig valg. Aimee Mann er kanskje best kjent som «hun som synger gjennom hele Magnolia», og det er en grunn til akkurat det (at hun er så fremtredende i en så fin film, altså). Hun ser litt skummel ut, men leverer fin og rolig musikk for deg som liker den slags.
AI Phoenix: The driver is dead - Fremdeles rolig musikk, her med en litt mer dyster undertone og mer inderlig vokal. Bergen har produsert mye populært, og at ikke AI Phoenix er et mer velkjent band er for meg uforståelig. Drit i Sondre Lerche og den gjengen, kjøp en AI Phoenix-CD i dag (det er, rent tilfeldig selvsagt, bare to uker siden de slapp ny CD…)!

Alle filmene kan bestilles på for eksempel play.com og/eller playusa.com (jeg orka bare ikke å finne hver enkelt for dere), det samme gjelder såvidt jeg har fått med meg seriene. Om du syns internett er skummelt kan du jo stikke til ditt lokale universitet og se om noen der orker å bestille for deg (studenter gjør alt for penger) eller stikke på en platesjappe. Dit må du jo uansett for å kjøpe CD-anbefalingene mine. Bøkene har du nok i hylla fra før av, om du er et anstendig menneske.

Tre andre innlegg som kan ligne:

Stikkord: , , , ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Funfact: 32 minutter ut i Young Guns – han fyren som kommer ut fra en utedo eller noe og blir skutt umiddelbart: Tom Cruise. (som maste seg til en cameo, for han hadde så lyst til å spille i en Western)

Ellers er jeg med på å donere tær for å få flere sesonger av Firefly.

Jeg så «Miller’s Crossing» igjen i går, og det må da være en av de aller beste mafiafilmene! Fine bilder, herlige karakterer, en spennende og intrikat historie, og skyting med maskinpistoler. (Måtte bare nevne det. Jeg så den, tenkte at jeg måtte skrive om det, men valgte å ikke gjøre det. Så når har jeg gjort det likevel.)

Hmmm. Eg har nøyaktig motsett preferansar omkring X-files. Syntest at konspirasjonsepisodane var dei mest interessante, og at dei med «vekas monster» vart veldig rask keisame. Men sjølvsagt, det finst unntak på båe sider. Og angåande siste sesongane er det vel umogleg å vere ueinig i at det dabba ganske mykje av.

AI Phoenix er kjempebra. Uforståelig hvorfor de er havnet i bakevja…?

Det ER noe kjent med den grafikken i toppen der. Har du hatt den lenge? La ikke merke til den før nå?

Denne posten fikk meg til å innse at jeg faktisk hadde donert et par tær for flere sesong av Firefly (i like god kvalitet som den første) på ordentlig. Muligens uten bedøvelse.
My heart bleeds når jeg tenker på alle de episodene som måtte dø før de i det hele tatt ble unfanget.

Sonja: Han er vel enda et hakk mindre markant enn du skisserer her, men jeg har også kost meg ved synet. :p

Rabbagast: Absolutt en flott film!

sjukheit: Jeg syns også arkene er ok, men de er mye lettere å svelge når man ser serien tett på DVD enn når det gikk en uke mellom hver gang. Vi er enige i at serien alt i alt var ganske bra?

Radiohode: Nei, si det. Fin musikk lager dem, og man skulle tro det holdt. For øvrig er det flere headere å velge mellom for tiden, de skal skiftes ca ved hver refresh.

Jannicke: Selvsagt hadde du det! Ser at du ikke er aleine om det her også, og det hadde jo vært knall om tilbudet kom. Fin serie.

La oss starte send-tærne-dine-til-Fox-for-mer-Firefly-aksjonen!

Scott Adams er totalt undervurdert, og jeg vet ikke om det skyldes relativt begrensede evner som tegner eller det at miljøet kan forekomme kjedelig og deprimerende.

Hvis du liker «Heart of Darkness» Espen, bør du også lese «Falk» og Conrads øvrige produksjon. Selv har jeg aldri klart å komme gjennom «The Secret Agent», skjønt dette til dels skyldes at bokens siste sider ved et uhell ble limt sammen. Det var siste gang jeg tok med meg trelim på reise.

«Serenity» er en god film.

[…] på dagen vurderte å amputere av meg begge lilletærne for å få bedre plass i dem, om det resulterer i flere sesonger av Firefly, er det bare en bonus.  Glemt er også at jeg satt meg i fuglebæsj, og muligens har ødelagt den […]

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.