Filmer du kanskje har sett, men uansett bør se en gang til (19. installasjon)

The name of the Rose (1986)

My dear Adso, we must not allow ourselves to be influenced by irrational rumors of the Antichrist, hm? Let us instead exercise our brains and try to solve this tantalizing conundrum.

Jean-Jaques Annaud er en snodig karakter. Siden midten av søttitallet har han bare pushet ut ti filmer (det er en ny på vei as we speak), de fleste ganske severdige. Titler som «Bjørnen» og «Syv år i Tibet» er ikke å forakte, noen snakker også varmt om «Enemy at the Gates» og «The Quest for Fire» (ja, språkforvirringen må bare beklages). Min favoritt er «Bjørnen», men «Rosens navn» (ja, norsk tittel) er en god nummer to. En veldig god nummer to.

salvatore«Rosens navn» er basert på boka med samme navn, skrevet av Umberto Eco. Boka var bare fem år ung da Annaud satte i gang med å lage filmen, og med på laget fikk han verdensstjernen Sean Connery og kjente karakterskuespillere som Ron Perlman og utrolig undervurderte F. Murray Abraham (Jaaada, jeg vet han har vunnet en Oscar, men likevel er det jo ingen som liker stakkaren). Christian Slater spiller også en viktig rolle, det er hans rollefigur som ser tilbake på hendelsene. Connery spiller altså fransiskanermunken William av Baskerville, Slater spiller hans protesjé Adso av Melk (fnis). De ankommer et benediktinerkloster hvor det foregår skumle ting i forkant av et viktig møte om klostervesenets fremtid (det handler selvsagt om fattigdomsløftet, eller revisjonen av dette), og går i gang med etterforskningen. Selv om det nå er detektivmunker på plass fortsetter folk å legge på røret, og når Inkvisisjonen tropper opp blir det enda mer baluba.

Det blir igrunn ikke mer spennende enn dette for oss som liker kriminalfilmer, overarbeidede sminkører, Sean Connery og religiøse intriger. Om du ikke aner hva Inkvisisjonen er (eller syns religion på generell basis er kjedelig) vil jeg likevel anbefale denne filmen, bare for å ha det sagt.

Er du ikke helt overbevist? Aldri hørt om denne, sier du? Tsk! Du får spane ut traileren, da.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Det er imidlertid ikke bare drap og røverier på gang. Midt oppe i det hele bestemmer Adso seg for å bli voksen, og når filmen er over har han lært litt av hvert om både livet og troen. Det er jaggu ikke verst, hva? Mens du prøver å ikke le deg ihjel fordi du hele tiden minnes på Monty Pythons fantastiske harselas med den spanske inkvisisjonen kan du jo nyte detaljrikdommen og det faktum at hele greia er filmet vekselvis i et juksekloster og et virkelig kloster (drikkelek: Spot the difference!). Dette ser rett og slett veldig bra ut, men så skulle vel kanskje det bare mangle når regissøren bare lager film hvert annet skuddår.

For pedanter kan det være artig å se etter lik som blunker, døde som våkner og henger med på scener de virkelig burde holdt seg unna og et par anakronismer som bare er sjarmerende. Du vil finne et eksempel eller to av alt. Enjoy!

How peaceful life would be without love, Adso. How safe, how tranquil – and how dull.

Stikkord: , ,

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Bortsett fra Connery er det jo ikke tvil om at boken er utrolig mye bedre enn filmen.

Jeg syns boka var fin, og at filmen var fin. Men filmen har, som du sier, Sean Connery.

kul film!

Navnløs: Helt enig! :D

Dette har lenge vært en av mine favoritter, men pga feighet kanskje har jeg aldri trukket den fram ved de rette anledningene. Så er det jo moro å se flere som ikke tuller med hårsveisen.

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.