På pinebenken: High school edition

I serien “på pinebenken” ofrer jeg meg på nysgjerrighetens alter uten å slippe unna varige mén. Dette gjør jeg fordi jeg elsker leserne mine og fordi alle liker pinlige opptrinn – sålenge de selv slipper unna. Det er som kjent mitt mål å behage. Ikke prøv deg på disse stuntene hjemme, jeg utfører dem slik at du skal slippe!

Eksamen er her!

Skriftlig eksamen i norsk hovedmål ble i dag arrangert ved et norske videregående skoler, og en helt spesiell skole fikk nyte godt av de Iversenske (og Madamske) tjenester som eksamensvakt. Et nobelt og utfordrende yrke, forbeholdt de med stålkontroll på blære og evne til å leke levende statue. Godt betalt er det nesten også, for ikke å si givende (gratis kaffe på lærerværelset før dysten). Dette er en eksamensvakts beretning om livet, kjærligheten og døden.

8.10 – Vi stiger av t-banen og begir oss mot skolen. Kjøper Imsdal og spør etter pølser. No go. Stygge blikk fra andre elever.
8.15 – Eksamensnervene setter inn. Løper på toalettet.
8.23 – Entrer lærerværelset, hvor vi skulle være for åtte minutter siden. Heldigvis har det ikke skjedd stort.
8.25 – De døde våkner. Vi geleides til våre respektive eksamenslokaler.
8.30 – Dagens første nøtt: Hvordan plasserer man seg strategisk i et klasserom? Gjemmer man seg eller holder det med kamuflasjefarger? En garvet vakt forsikrer meg om at det holder å (dette er et sitat) «sitta der». Slikt nonsens tar jeg ikke til meg, og bestemmer at jeg skal stå hele tiden.
8.35 – Litt sliten i beina nå. De første elevene begynner å spre seg omkring i lokalet. Jeg har plassert meg omtrent der det er minst sjanse for at noen kommer til å sette seg. Det er strategi, det!
8.50 – Skuffende tynt med kontroverser under plassering, jeg har store forventninger til de siste ti minuttene før dørene stenger.
8.58
– Vi sliter med å finne brukernavn og passord til ei jente som ankommer noe sent, men som insisterer på at hun er i rett rom. Det viser seg at hun tar feil (det gjør de jo stort sett, disse kidsa. Alt var meget bedre under krigen) og jeg blir beordret til å vise henne til det korrekte rommet for å unngå at hun blir låst ute. Veldig takknemlig jobb, jeg blir tydelig gjort oppmerksom på at alt er min feil før vi skilles.
9.10 – Jeg er tilbake på rommet mitt, og alt har roet seg. Da jeg gikk på videregående betydde dette at den ene eksamensvakta satt seg bak et kateter og leste bøker eller løste kryssord, i dag betyr det at de fjorten vaktene (fordelt på ca 55 elever i et romslig terminalrom) begynner å ferdes hvileløst rundt om i lokalet mens vaktsjefen sitter og ser paranoid ut på sin plass.
9.15 – Det slår meg at de andre vaktene ser ut som zombier. Sliter med å holde maska.
9.16- Maska ryker.
9.30 – Min første inngripen som eksamensvakt etter utdeling av oppgave: En ung mann lurer på hva i huleste ordet «synspunkt» skal bety. Jeg bruker noen sekunder på å summe meg før jeg muligens bryter en regel eller to og forklarer ordet. Rettferdiggjør min egen handling med at det tross alt er lov å ta med norsk-norsk ordbok, og at vedkommende sikkert stryker uansett.
9.33 til 10.15 – Kjedelig. Småprater litt med en annen vakt som er plassert ut av Lions Club og ikke helt forstår hvorfor vi skal holde munn. Drikker en flaske Imsdal. Finner ut at det er meg som er ansvarlig for utskrifter og pugger nummeret til min respektive printer. Utfordrende.
10.15 – Første luftepause. Synspunkt-gutten vil ut for å ta seg en røyk, og vi småprater litt på veien. Kommer sannsynligvis i skade for å hjelpe enda litt mer i form av å bekrefte at det han driver med ikke er heeelt bak mål. Passerer luftegruppa til Madammen og overhører at en av hennes kids har harva over ei dame fire ganger i løpet av en kveld, og fått skryt for det. Madammen ser pinlig berørt ut. Jeg takker nei til en sigarett, etter røykepausen går vi til kantina. Jeg kjøper en iste, Synspunkt-gutten plukker med seg en baguette. Vi vandrer mot eksamenslokalet og tar en pause utenfor slik at han får gomlet i seg den siste baguetteresten og pratet litt med de to guttene i Madammens luftegruppe. Samtaleemnet er noe mer husrent nå. Ca 10.27 er jeg tilbake på plass.
10.30 – Lunsjpause for oss som ikke fikk velge fritt fordi vi var på luftetur med eksaminander. Jeg stikker innom lærerværelset for å sjekke tilstandene før jeg kjøper noe tortillalignende med kalkun i kantina. Vender tilbake til lærerværelset for å spise og lese avis. Blir nesten kastet ut av fakultetsmedlem som syns jeg gikk veldig tidlig fra eksamen.
11.00 – Tilbake på plassen min. Må jage bort en av de andre vaktene som har funnet seg altfor godt til rette ved min printer.
11.01 – Blir tilkalt av Synspunkt-gutten. Denne gangen vil han gjerne at jeg skal lese oppgaven hans for å bedømme om den er god nok. Jeg avleder oppmerksomheten hans ved å fortelle en vits og løper tilbake på plassen min.
11.10 – Følger jente ut, hun skal på toalettet. Jeg føler meg ikke til pass med å spasere inn dit, så jeg venter utenfor. Sjekker først at toalettet er tomt, man følger da reglene selv om det virker paranoid.
11.25 – Førstemann skriver ut oppgaven sin, og leverer eksamen. Trodde jeg. Det viser seg at mange stakk allerede mens jeg hadde lunsjpause. Jeg øyner muligheten for en tidlig exit om alle er like kjappe. Lynende intelligent ungdom, åpenbart.
12.00 – Begynner å telle sekundene mot klokka 14. Kjedsomheten tar over, kun avbrutt nå og da av innleveringer. Synspunkt-gutten har forlatt oss. Madammen ser ut til å være død etter å ha fått spandert på seg en is som farger lepper og tunge blå. «Veldig profesjonelt» fnyser jeg innvendig før jeg trikser litt med iste-kartongen min.
12.05 – Ender opp i en stor diskusjon om hvorvidt man skal til toalettet eller kantina først under en luftetur. Vi ender opp med å bare røyke. Jeg aner ikke hvorfor eller hvordan.
12.50 – Har stått på stedet hvil i nesten tre kvarter, beina begynner å bli litt vasne. Heldigvis får jeg kapret en luftetur med to hyggelige karer til kantina. Vi diskuterer fotball med alle de andre mens vi spiser, det er uenighet om det er Real Madrid eller Sevilla som har gjort en best sesong i år. Jeg tvinger dem tilbake til eksamen 13.15, mest fordi jeg tror jeg har fått rykte på meg for å overdrive lufteturene allerede første dagen som eksamensvalt.
13.30 – Nå er vi flere vakter enn elever i lokalet. Jeg utnevnes til IT-ansvarlig og må slå av alle terminaler som ikke er i bruk. Dette lukter slavearbeid og aldersvelde lang vei.
13.45 – Sistemann i vår del av lokalet forlater eksamen, kyndig veiledet av undertegnede. Jeg og Madammen vandrer til kontoret for å levere skattekort.

Bonus!

14.00 – Før vi går skal vi hente en pose med filmer som en lærer ved skolen (den bekjente som lurte meg inn i dette yrket) har lånt. Jeg banker på døra til kontoret han deler, og en lærerinne åpner. Jeg ber om å få snakke med Leif, hvorpå hun ber ham komme til døra for å snakke med «en elev». I de tre sekundene det tar for ham å dukke opp er det visst viktig å lukke døra. Jeg tror kanskje jeg har skaffet meg en fiende for livet.

Tre andre innlegg som kan ligne:

Om du ikke syns dette innlegget var så ille kan du jo vurdere en kommentar eller abonnere på RSS-strømmen, slik at du får alt levert på døra når det er ferskt.
Kommentarer

Er det ikke et kompliment å bli tatt som elev da? Sånn er det for oss jenter i hvert fall…

Dette høres ut som en innholdsrik dag. Men seriøst…25 minutters pause?? Du er studentenes drømmevakt. De skulle vel gjerne hatt litt tid til å skrive også?

Elisabeth: Nei, det er ikke det for en gutt på 24, altså. Og at jeg glatt innrømmer at jeg ser ut som en 16-åring gjør ikke omstendighetene formildende.

Rutha: Hey, I live to serve. Det er ikke mitt ansvar å tvinge dem til å skrive en bra eksamen, det er mitt ansvar å la dem få luft.

Hehehe, morsomt fortalt :-)

Du ser ut som en liten pixie. Det har jeg sagt før.

*gir ..eh, sittende applaus for fremragende innsats!* ;)

Hahha!
Du banker livskiten ut av vaktene våre. Gærne lærere, morderiske, tykke, gamle damer, og en mann alle tror at er eksamensvakt i stedenfor å ta opp plass i norske fengsler.

1. Tjihi, er du tissetante?
2. Brukernavn og passord på norskeksamen!? Når skjedde dette?
3. Jeg tror jeg hadde vært inne på flinkeste kommentatorlisten din, hvis jeg ikke opererte med noe sånt som 5 variasjoner av navnet mitt. Jeg tror jeg er bedre enn Cheap Cialis jaffal.

Han følte han hadde fått støttekontakt, veileder, mentor, kollokviegruppe OG en venn i deg, den synspunkt-gutten. Dakar. Imponerende innsats, og Leif var vel lettere humoristisk til elev-møtet etter eksamen?

Så på hvilken skole kunne vi observere deg på tirsdag? Kun for nysjerrighetens skyld, altså. Du kan jo tross alt ha vært i mitt klasserom.

Sam: Ja, og om ikke alt for lenge kommer det et skikkelig bra illustrasjonsbilde for den påstanden der. :D

Shamini: Takk, takk. Det tok på.

Maren: Jeg skal ikke juge, jeg er fornøyd med egen innsats og gleder meg til returen i morgen. Om syv timer. Sove nå, kanskje.

Sonja: 1. Ja… 2. Dette hendte da man begynte å skrive eksamen på datamaskiner. 3. Poeng. Jeg skal sørge for å få ekskludert de spammerne den dagen jeg får stumpen i gir med å endre rangeringssystemet til noe dritkult. Ideer?

Tiqui: Jo, jeg tror nok også han syns det var fint å ha meg der, og jeg måtte anstrenge meg for ikke å hjelpe mer. Leif var perleblid, den jækelen.

Espen: Hadde tenkt å holde lokk på det, men ok da. Jeg er på Ulsrud VGS oppe på Bøler.

OK, takk. Da var det ikke du som var vakt hos oss. Sånn for informasjonens skyld, altså.

Sinnssykt nydelig referat! :-)

Espen: Hehe, ok.

Leif: Selv om jeg innrømmer semifusk? Du er en tvilsom lærer!

[…] an, men det kan hende jeg rett og slett ikke er så festlig jeg trodde jeg var. Ellers har “På pinebenken: High school edition” bare tretten kommentarer, det kan umulig stemme vel? “Drømmen om bil” […]

Fy faen, bloggen min var skikkelig god i gamle dager!

Legg gjerne igjen en kommentar


Comments will be sent to the moderation queue.